Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξόρυξη ανοιχτής θάλασσας: Η Νορβηγία πρώτη χώρα που ανάβει πράσινο φως

Εξόρυξη ανοιχτής θάλασσας: Η Νορβηγία πρώτη χώρα που ανάβει πράσινο φως

Το Όσλο ανοίγει το δρόμο για έρευνες στον βυθό των χωρικών υδάτων παρά τις εκκλήσεις για μορατόριουμ.

Η Νορβηγία θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα που προχωρά σε εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας μετά το πράσινο φως που έδωσε το κοινοβούλιο στην άκρως αμφιλεγόμενη πρακτική.

Νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Τρίτη ανοίγει το δρόμο για έρευνες σε μια θαλάσσια έκταση 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μιάμιση φορά η έκταση της Ελλάδας, εντός των χωρικών υδάτων της Νορβηγίας στον Βόρειο Ατλαντικό.

Οι μεταλλευτικές εταιρείες θα μπορούν αργότερα να υποβάλλουν αιτήσεις στην κυβέρνηση, η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι θα επιβάλλει αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους.

Με την έγκριση του σχεδίου η Νορβηγία αψηφά το κάλεσμα της ΕΕ και της Βρετανίας για επιβολή μορατόριουμ στις εξορύξεις ανοιχτής θάλασσας, καθώς επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για περιβαλλοντικές βλάβες και καταστροφή ωκεάνιων συστημάτων που δεν έχουν ακόμα εξερευνηθεί.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα ορυχεία στον βυθό είναι απαραίτητο βήμα προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για μέταλλα που θα τροφοδοτήσουν την πράσινη μετάβαση, όπως μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες ή ανεμογεννήτριες.

Υποστηρίζουν επίσης ότι τα ορυχεία στον βυθό θα είχαν μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από ό,τι τα ορυχεία στην ξηρά, και επιπλέον θα έλυναν τα προβλήματα εφοδιασμού που προκύπτουν όταν μια χώρα μονοπωλεί την παραγωγή συγκεκριμένων μετάλλων.

Μεγάλες εκτάσεις του βυθού καλύπτονται από πολύτιμους «πολυμεταλλικούς κονδύλους» (NOAA)

Θησαυρός στον βυθό

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι μεγάλες εκτάσεις των ωκεάνιων βυθών είναι καλυμμένες με διάσπαρτους «πολυμεταλλικούς κονδύλους», οι οποίοι περιέχουν μέταλλα όπως μαγγάνιο, σίδηρο, νικέλιο και κοβάλτιο.

Η συλλογή αυτών των κονδύλων ήταν αδύνατη προτού η πετρελαιοβιομηχανία αναπτύξει τεχνολογίες για γεωτρήσεις σε βαθιά νερά.

Πολλοί όμως πιστεύουν ότι η τεχνολογία δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίπεδο που πρέπει. Οι τεχνικές που έχουν προταθεί θα κατέστρεφαν οργανισμούς που εξαρτώνται από τους κονδύλους, θα σήκωναν μεγάλα σύννεφα σκόνης και θα προκαλούσαν ηχορύπανση και φωτορύπανση, έχει προειδοποιήσει η Διεθνής Ένωση για την Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Τον Νοέμβριο, 120 ευρωβουλευτές προχώρησαν στην ασυνήθιστη κίνηση να υπογράψουν ανοιχτή επιστολή προς τη νορβηγική κυβέρνηση, καλώντας την να ματαιώσει το σχέδιο.

Αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της Νορβηγίας, τον περασμένο μήνα όμως η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ανοιχτό παραμένει στο μεταξύ το θέμα της εξόρυξης ανοιχτής θάλασσας σε διεθνή ύδατα. Την απόφαση για το εάν θα εκδοθούν άδειες εκμετάλλευσης αναμένεται να λάβει το 2025 ο αρμόδιος οργανισμός του ΟΗΕ, η Διεθνής Αρχή Θαλάσσιων Βυθών.

Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ζητήσει απαγόρευση της πρακτικής.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024