Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μακρόν κάνει κυβερνητικό «ρεκτιφιέ» με τον Ατάλ για να κόψει τη φόρα της ακροδεξιάς

Ο Μακρόν κάνει κυβερνητικό «ρεκτιφιέ» με τον Ατάλ για να κόψει τη φόρα της ακροδεξιάς

Αν η «απάντηση» της Μαρίν Λεπέν είναι ο Ζορντάν Μπαρντελά, τότε στη Γαλλία θα γίνει η μάχη των νέων για τους νέους της χώρας.

Τι κοινό έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον Τζο Μπάιντεν; Παρότι η απόδοση αμφοτέρων στο ανώτατο αξίωμα βαθμολογείται με λίαν καλώς, ο ενθουσιασμός που χαρακτήρισε την εκλογή τους πολύ σύντομα μετατράπηκε σε γενικευμένη δυσαρέσκεια.

Με αυτό τον τρόπο, άρθρο γνώμης στον Guardian αναφέρεται στην επιλογή του Γάλλου προέδρου να διορίσει νέο πρωθυπουργό της χώρας τον δημοφιλή Γκαμπριέλ Ατάλ, μόλις 34 ετών, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την κακή εικόνα της κυβέρνησης του.

Μια διόλου δημοφιλής κυβέρνηση

Η Ελιζαμπέτ Μπορν παραιτήθηκε με τον ίδιο τρόπο που ανέλαβε το νευραλγικής σημασίας αυτό πόστο, δηλαδή αιφνίδια, αφού πρώτα ταυτίστηκε με την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που έβγαλε για μήνες τους Γάλλους στους δρόμους και πρόσφατα με τον περιβόητο νόμο για τη μετανάστευση που υποστηρίχθηκε από την άκρα δεξιά και δίχασε την προεδρική πλειοψηφία.

Δυο θητείες στο ανώτατο αξίωμα ο Μακρόν δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει από πάνω του την ταυτότητα του τραπεζίτη

Ο Ατάλ, που αρέσει στον έναν στους δύο Γάλλους, ήταν από τους πρώτους σοσιαλιστές που ακολούθησαν τον Μακρόν στο νέο κόμμα του Εμπρός! (En Marche!) το 2016 και έκτοτε αλλάζει πόστα με την ταχύτητα ενός χαμαιλέοντα. Αναλαμβάνοντας το πρωθυπουργικό πόστο, πολλοί αναρωτιούνται τώρα αν θα μπορέσει να φρενάρει την άνοδο της δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν και του ακροδεξιού κόμματος της, Εθνική Συσπείρωση, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Έξυπνη κίνηση

Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, αν πρέπει κάτι να αναγνωριστεί στον Γάλλο πρόεδρο, που τόσα χρόνια στην εξουσία δεν μπόρεσε να αποτινάξει από πάνω του την ταυτότητα του τραπεζίτη και να γίνει αποδεκτός σαν ένας από τον λαό, είναι ότι κατάλαβε νωρίς ότι το να προσπαθήσει αυτή τη στιγμή να πλήξει πολιτικά την ακροδεξιά είναι χαμένο παιχνίδι.

Η διοχέτευση όμως νέου αίματος στην κυβέρνηση του, που μπορεί να προσελκύσει τους νέους της κεντροαριστεράς που θέλουν περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια από τους πολιτικούς της επιλογής τους, όπως απέδειξε η τελευταία εκλογική προεδρική αναμέτρηση στη Γαλλία, που ευνόησε (έστω και πρόσκαιρα) την ένωση υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, ίσως γυρίσει και πάλι υπέρ του την πλάστιγγα.

Θα κοντράρει το πουλέν της Λεπέν τον μίνι Μακρόν για τις ψήφους των νέων της Γαλλίας;

Η μάχη των νέων

Πολλοί αναλυτές βέβαια προειδοποιούν ότι η Μαρίν Λεπέν «βλέπει» την κίνηση του Μακρόν και ίσως σύντομα ανεβάσει το ποντάρισμα ρίχνοντας πιο έντονα στη μάχη τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά για να συγκεντρώσει τις ψήφους των δυσαρεστημένων Γάλλων καθιστώντας τις επόμενες εκλογές μια μάχη των νέων για τους νέους της χώρας.

Το στοίχημα αυτή τη φορά δεν είναι μόνο ποιος θα παίξει την πατρίδα καλύτερα, αλλά αν ο Μακρόν καταφέρει να κάνει κάτι που μοιάζει αντίθετο με την αλαζονική, όπως λέγεται, φύση του, να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει κάποιον άλλον στο προσκήνιο κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024