Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
AI εμβάθυνση από την Mercedes-Benz στο CES

AI εμβάθυνση από την Mercedes-Benz στο CES

Η Mercedes-Benz αποκαλύπτει από το Las Vegas το νέο της λειτουργικό σύστημα MB.OS που διαθέτει πολύ περισσότερες δυνατότητες αλλά και υπόσχεται μια πιο φυσική αλληλεπίδραση χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

Hγερμανική φίρμα παρουσιάζει από την τεχνολογικού ενδιαφέροντος έκθεση CES του Las Vegas τις νέες εξελίξεις που αφορούν την περαιτέρω εμβάθυνση της «σχέσης» μεταξύ του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των Γερμανών της τεχνητής νοημοσύνης, και προοδευτικά την εμβάθυνση της σχέσης οδηγού-αυτοκινήτου, πέρα από τα συνήθη όρια.

Το MBUX, το σύστημα infotainment που εφοδιάζει όλα τα μοντέλα της γερμανικής φίρμας από καταβολής της νεότερης A-Class, ήταν από τα πρώτα του είδους που βασίστηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη και πλέον, το MB.OS η μετεξέλιξη του MBUX εξελίσσει ακόμα περισσότερο το concept του AI, δίνοντας μια σχετική γεύση από την αμερικανική διοργάνωση.

Αναλυτικότερα, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν το MB.OS διαθέτει ένα σαφώς πιο εξελιγμένο ψηφιακό βοηθό AI σε συνδυασμό με μια σειρά νέων εφαρμογών που αφορούν τον ήχο και την εικόνα που έλκουν την καταγωγή τους και τα γραφικά τους από τον κόσμο των gaming συμβάλλοντας σε μια διαφορετική, πιο συμμετοχική αλλά και πιο «συναισθηματική» εμπειρία.

Εκτός από το φαίνεσθαι, το MB.OS βασίζεται σε ισχυρότερο επεξεργαστή κάτι που υπόσχεται να το κάνει ταχύτερο και με ακόμα υψηλότερη απόκριση σε σχέση με το MBUX αλλά και να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις νέες δυνατότητες.

Η κύρια είναι η προσθήκη ενός εικονικού βοηθού, του Virtual Assistant o οποίος εκμεταλλεύεται πλήρως την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης προσφέροντας μέσω του συστήματος φωνητικών εντολών μια φυσική αλληλεπίδραση με τον οδηγό με πιο φυσικό λόγο από μέρους του συστήματος αλλά και ένα ολοένα διευρυνόμενο πεδίο αναζητήσεων και συζητήσεων καθώς και μια συνολική εμπειρία, ακόμα πιο εξατομικευμένη καθώς το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνει να προσαρμόζεται στις συνήθειες και τις προτιμήσεις του οδηγού ακόμα και σε λιγότερο συνηθισμένες παραμέτρους.

Έτσι, αν και το MBUX πχ. θα εμφάνιζε στον οδηγό μια λίστα με κοντινά εστιατόρια αν ο οδηγός ανέφερε ότι πεινάει, ο Virtual Assistant θα φροντίσει να του αναφέρει τα highlights του μενού καθώς και κριτικές πελατών προκειμένου να τον βοηθήσει να επιλέξει. Παράλληλα το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να λειτουργήσει επικουρικά στον οδηγό με βάση τις συνήθειές του κλείνοντας για παράδειγμα θέση στάθμευσης σε ένα προορισμό όπου απαιτείται ή να ενημερώσει αυτόματα ημερολόγια συναντήσεων σε περίπτωση που οι συνθήκες κυκλοφορίας το επιβάλλουν.

Επιπλέον ο Virtual Assistant είναι σε θέση να προσαρμόσει τον τρόπο που αλληλεπιδρά, την «φωνή» του στην διάθεση του οδηγού, αναλύοντας διάφορα δεδομένα. Έτσι αν ανιχνεύσει κακή διάθεση από μέρους του οδηγού, οι απαντήσεις είναι πιο κοφτές και ο τόνος της φωνής πιο μπάσος ενώ αντιθέτως αν ο οδηγός έχει χαρούμενη διάθεση το αυτό ισχύει και για τον ψηφιακό βοηθό του. Επιπλέον, ο τελευταίος έχει αποκτήσει πλέον και πρόσωπο μέσω ενός αστεριού με χαρακτηριστικά emoji το οποίο εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη και μπορεί να επιβραβεύσει, γιορτάσει, γελάσει και να επιβεβαιώσει αλληλεπιδρώντας με ακόμα έναν τρόπο με τον οδηγό.

Στα χαρακτηριστικά του MB.OS ανήκει και ένα νέου σχεδιασμού σύστημα πλοήγησης με νέα γραφικά από τον κόσμο του gaming αλλά και περισσότερες πληροφορίες που προέρχονται από το σύστημα AI που σκανάρει αποτελεσματικότερα το περιβάλλον εμφανίζοντας σε τρισδιάστατη απεικόνιση εκτός από τις οδηγίες, στοιχεία από την οδική σήμανση έως πιθανούς κινδύνους από κινούμενα οχήματα, και συνεργάζεται εξίσου αποτελεσματικότερα με τα συστήματα υποβοήθησης.

Επιπλέον το σύστημα πλοήγησης λαμβάνει υπόψη και μπορεί να αποτυπώσει με τρισδιάστατο τρόπο το περιβάλλον, περιλαμβάνοντας κτήρια, την χρονική στιγμή της ημέρας ή της νύχτας αλλά και τις καιρικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα, όλα τα παραπάνω βοηθούν τον οδηγό να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες.

Οι προσθήκες δεν έχουν μόνο χρηστική στόχευση καθώς στους νεολογισμούς συγκαταλέγονται οι εφαρμογές Audible και Amazon Music ενώ η ηχητική εμπειρία ενισχύεται με σύστημα Dolby Atmos εφόσον το μουσικό κομμάτι, το e-book ή το podcast που αναπαράγεται μπορεί να το υποστηρίξει. Παράλληλα το σύστημα μπορεί να συγχρονίσει τα όσα αναπαράγονται από τα ηχεία με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό αλλά και τη λειτουργία μασάζ των καθισμάτων.

Επιπλέον σε συνεργασία με την Sony Pictures Entertainment και την Antstream η κεντρική οθόνη μπορεί να υποστηρίξει την αναπαραγωγή streaming αλλά και video games όπως το Gran Turismo και το Spider Man. Αυτονόητα όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα μόνο όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο ή όταν είναι ενεργοποιημένο το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3, όπου φυσικά αυτό επιτρέπεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το MB.OS στην πλήρη εκδοχή του θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα του με όχημα την έκδοση παραγωγής της νέας CLA που επίσης δίνει το παρών στην έκθεση του Las Vegas ως πρωτότυπο και έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ευρώπη από το Μόναχο το περσινό φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση όμως ορισμένες από τις νέες λειτουργικότητες θα ενταχθούν και στο MBUX μέσω Over The Air updates σε όσα υφιστάμενα μοντέλα της γερμανικής φίρμας μπορούν να τα υποστηρίξουν και φυσικά στις ανανεωμένες εκδοχές τους.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024