Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Ξεπέρασε σε κλίνες τα ξενοδοχεία - Ζητούμενο η επιστροφή οικιών πίσω στη μακροχρόνια μίσθωση

Airbnb: Ξεπέρασε σε κλίνες τα ξενοδοχεία – Ζητούμενο η επιστροφή οικιών πίσω στη μακροχρόνια μίσθωση

Το 2024 θα αποτελέσει πιλοτική χρονιά, ώστε να αξιολογηθούν τα μέτρα στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η κυβέρνηση θέλει να δει αν θα επιστρέψουν οικίες στην μακροχρόνιας μίσθωση.

Η κυβέρνηση θα τηρήσει στάση αναμονής φέτος, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του νέου νομοθετικού πλαισίου στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών. Σκοπός είναι μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις να δουν αν θα επιστρέψουν οικίες στην μακροχρόνια μίσθωση.

Μέσα από τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διευκολυνθούν η εξεύρεση διαθέσιμων ενοικιαζομένων ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, κυρίως για δημόσιους υπαλλήλους, φοιτητές και νοικοκυριά, σε προσιτές τιμές.

Μέχρι στιγμής τα ενοίκια δεν δείχνουν πτώση, όμως ειδικοί της αγοράς πιθανολογούν πως σταδιακά θα πέσουν οι τιμές

Αυτό όμως (η πτώση των τιμών), προϋποθέτει η προσφορά στην μακροχρόνια μίσθωση να υπερκαλύψει την ζήτηση. Κτηματομεσιτικές πηγές πιθανολογούν την επιστροφή ορισμένων ακινήτων στη συμβατική αγορά ενοικίασης, όμως αυτό αναμένεται να αποδειχθεί με στοιχεία.

Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχουν αναγάγει τα ενοικιαστήρια σε είδος προς εξαφάνιση.

Μεταβολή της αντιμετώπισης όσων διαθέτουν στην αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης περισσότερα από δύο ακίνητα

Οι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του έτους. Συγκεκριμένα, άλλαξε δραστικά ο τρόπος φορολόγησης όσων κατέχουν περισσότερα από δύο ακίνητα στην αγορά αυτή. Σκοπός είναι μερίδα ιδιοκτητών να αποσύρει τα ακίνητά της από την αγορά της ιδιαίτερα επικερδούς βραχυχρόνιας μίσθωσης και να επιστρέψει στις μακροχρόνιες μισθώσεις, αυξάνοντας την προσφορά σε επίπεδα να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει σε εθνικό επίπεδο. Καθώς η έλλειψη διαθεσιμότητας έχει οδηγήσει σε πολύ υψηλά ενοίκια. Μέχρι στιγμής τα ενοίκια δεν δείχνουν πτώση, όμως ειδικοί της αγοράς πιθανολογούν πως σταδιακά θα πέσουν οι τιμές.

Σε πρόσφατη έρευνα της Pulse για την Καθημερινή και συγκεκριμένα στο ερώτημα αν οι πολίτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών στον αστικό και κοινωνικό ιστό της Αθήνας, 6 στους 10 απάντησαν ότι ανησυχούν, με το 35% να απαντά «ναι» και ένα επιπλέον 24% να απαντά «μάλλον ναι», έναντι 23% που απάντησαν «μάλλον όχι» και μόλις 10% «όχι».

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Τουρισμού του Ινστιτούτου του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ), τον Ιούλιο του 2023 η Ελλάδα διέθετε 212.199 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες. Στον αντίποδα, τα  10.087 ξενοδοχεία, διαθέτουν 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024