Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΕ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, θα διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο και εάν εκλεγεί θα εγκαταλείψει τη θέση του στα μέσα του Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα De Standaard, προσθέτωντας πως εάν εκλεγεί θα εγκαταλείψει τη θέση του στα μέσα του Ιουλίου.

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2024», εξήγησε ο κ. Μισέλ στην εφημερίδα.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου παραιτείται για μια θέση απλού ευρωβουλευτή

«Αν εκλεγώ, θα αναλάβω την έδρα μου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί (…) να ονομάσει διάδοχο στα τέλη του Ιουνίου, αρχές Ιουλίου».

Τόσο ο Σαρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας.

Τι θα γίνει με την θέση του;

Ο κ. Μισέλ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ, στα τέλη του 2019. Θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κεντροδεξιού κόμματός του Movement Réformateur, κατά το δημοσίευμα της De Standaard.

Ο Σαρλ Μισέλ σχεδιάζει να αναλάβει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα μέσα Ιουλίου, εφόσον εκλεγεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν και να εκλέξουν τον διάδοχο του πολύ γρήγορα. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο και εφόσον δεν έχει εκλεγεί νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε θα ηγείται των συνεδριάσεων ο Βίκτορ Όρμπαν, βάσει των κανονισμών.

Θεωρείται δεδομένο πως οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες θα ήθελαν να αποφύγουν κάτι τέτοιο, καθώς ο Βίκτορ Όρμπαν θεωρείται εκλεκτός του Βλ. Πούτιν, καθώς κατηγορούν τον ίδιο και την Ουγγαρία για παραβιάσεις του κράτους δικαίου, για απευθείας αναθέσεις και για κακή λειτουργία της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία. Η κίνηση Μισέλ είναι καθόλα σύννομη και νόμιμη, απλά θα ο αντικαταστάτης του θα εκλέγονταν τον Νοέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου παραιτείται για μια θέση απλού ευρωβουλευτή, με τα ευρωπαϊκά «πηγαδάκια» να κάνουν λόγω πως μπορεί να αναλάβει υψηλότερο αξίωμα, όπως αυτό του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντικαθιστώντας την Ρομπέρτα Μέτσολα.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την μεριά της, δεν σκοπεύει να κατέβει στις ευρωεκλογές, ενώ δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, έχοντας ήδη απορρίψει την θέση της επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Τόσο η φον ντερ Λάιεν όσο και ο Μισέλ, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, οπότε μένει να δούμε αν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ή αν θα συνεχιστεί η βοήθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024