Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Οι πέντε απειλές για την παγκόσμια οικονομία

Bloomberg: Οι πέντε απειλές για την παγκόσμια οικονομία

Οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία και οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ιαπωνία

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάστηκε το 2023 όπως σπάνια στο παρελθόν: ο πληθωρισμός και η πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης εδώ και δεκαετίες, οι πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η κρίση ακινήτων στην Κίνα και η εμβάθυνση της αντιπαλότητας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η οποία αναγκάζει τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την ασφάλεια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρά τις πληγές που άνοιξαν, η παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία κατάφερε να κυλήσει. Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές αψήφησαν τις προσδοκίες και συνέχισαν να ξοδεύουν, ωθώντας πολλούς οικονομολόγους να εγκαταλείψουν τα καθοδικά τους σενάρια και να προβλέψουν μια σπάνια ομαλή προσγείωση.

Στην Κίνα, η ακμάζουσα βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων -μαζί με μια υγιή δόση δημοσιονομικών κινήτρων- βοήθησε τους ηγέτες να παραμείνουν κοντά στον στόχο ανάπτυξής τους. Και η μεγάλη νέα ελπίδα της παγκόσμιας οικονομίας, η Ινδία, ανέλαβε μέρος της χαλάρωσης.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,9% το 2024. Με δύο πολέμους να μαίνονται και περίπου 40 εθνικές εκλογές στο ημερολόγιο, οι πολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν το έτος, ειδικά καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί να κερδίσει ξανά την προεδρία. Αλλά κρίσιμα οικονομικά σημεία πίεσης θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις ευοίωνες προοπτικές.

Θα συνθηκολογήσει ο Αμερικανός καταναλωτής;

Μετά από ένα blockbuster το 2023, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψει στη γη τους επόμενους 12 μήνες. Το αν αυτό θα είναι ύφεση ή ομαλή προσγείωση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντέξει η αγορά εργασίας. Μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει το μπαράζ αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve, αλλά φέτος θα μπορούσε να δει ένα σημείο καμπής, παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν σηματοδοτήσει ότι έχουν τελειώσει με την αύξηση.

Μια άνοδος της ανεργίας θα έπληττε τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της οικονομικής παραγωγής. Οι τελευταίες προβλέψεις της Fed βλέπουν το ποσοστό ανεργίας να σκαρφαλώνει στο 4,1% μέχρι το τέλος του έτους. Οι αιτήσεις ανεργίας, που δημοσιεύονται εβδομαδιαίως, αποτελούν βασικό δείκτη της ηπιότητας της αγοράς εργασίας και, ως εκ τούτου, αξίζει να παρακολουθούνται, αναφέρει το Bloomberg.

 Μπορεί το Πεκίνο να συγκρατήσει τη στεγαστική κρίση;

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται εν μέσω πολυετούς επιβράδυνσης, που προκλήθηκε εν μέρει από την καταστολή της κερδοσκοπίας στον τομέα των ακινήτων από τον πρόεδρο Xi Jinping. Οι κατασκευαστές επιβαρύνονται με τεράστια χαρτοφυλάκια από «σάπιες ουρές» – διαμερίσματα που αγοράστηκαν αλλά δεν χτίστηκαν ποτέ.

Η Nomura Securities Co. εκτιμά ότι προπωλήθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια μονάδες για τις οποίες η κατασκευή έχει καθυστερήσει ή δεν έχει ξεκινήσει. Εκείνοι που περιμένουν τα νέα τους διαμερίσματα γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι, μετατρέποντας το ζήτημα σε πιθανή απειλή για την κοινωνική σταθερότητα.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν μια σειρά χρεοκοπιών από τους κατασκευαστές – μια καταστροφή που θα καταπιεί τον τραπεζικό τομέα και ενδεχομένως θα καταδικάσει την Κίνα σε μια χαμένη δεκαετία αναιμικής ανάπτυξης παρόμοια με την Ιαπωνία. Αυτή μπορεί να είναι η χρονιά που η αργή ροή των κυβερνητικών μέτρων δίνει τη θέση της σε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης.

Η Γερμανία ασθμαίνει

Η Γερμανία είχε τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών το 2023. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας και η αυστηρή νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση για τις εξαγωγές της, προκάλεσαν ελαφρά συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το έτος. Δεν υπάρχει έλλειψη προβλημάτων για το 2024, συμπεριλαμβανομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα και αυστηρότερους ελέγχους στις κυβερνητικές δαπάνες.

Ο παγκόσμιος μεταποιητικός τομέας της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει μια δαπανηρή και πολιτικά φορτισμένη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας μετά την απώλεια πρόσβασης σε φθηνό φυσικό αέριο που διοχετεύεται από τη Ρωσία, καθώς και μια αναδιάταξη των αλυσίδων εφοδιασμού ως απάντηση σε μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να περιορίσουν την Κίνα.

Η ριψοκίνδυνη έξοδος της Ιαπωνίας από τα αρνητικά επιτόκια

Το πείραμα δεκαετιών της χώρας με ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές πλησιάζει στο τελευταίο του κεφάλαιο. Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιαπωνικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον Νοέμβριο βοήθησε να οδηγηθεί το γεν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωθώντας προς τα πάνω το κόστος των εισαγόμενων καυσίμων και τροφίμων και τρώγοντας την αγοραστική δύναμη.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Ιαπωνίας για περισσότερο από ενάμιση χρόνο, ο διοικητής Kazuo Ueda αναμένεται ευρέως να εγκαταλείψει το τελευταίο εναπομείναν αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο, καθώς απομακρύνεται από το πλαίσιο ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του.

Για μια γενιά, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστές, τράπεζες, επενδυτές έχουν σταθμεύσει τα χρήματά τους σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να κερδίσουν, καθιστώντας την Ιαπωνία το κορυφαίο έθνος πιστωτών στον κόσμο. Εάν τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα αρχίσουν να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, τρισεκατομμύρια γεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν βιαστικά στην πατρίδα τους, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για τον Ueda, η πολύ γρήγορη κίνηση κινδυνεύει να καταπνίξει την πολυπόθητη επιστροφή των βιώσιμων αυξήσεων των τιμών. Οι αγορές μπορεί να ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της BOJ να διατηρήσει τα επίπεδα απόδοσης – διακινδυνεύοντας μια ακόμη πιο απότομη βουτιά για το γεν, αναφέρει το Bloomberg.

 Μπορεί η Ινδία να τηρήσει την υπόσχεσή της;

Καθώς η Κίνα εγκαθίσταται σε μια πιο αργή τροχιά ανάπτυξης, οι οικονομολόγοι προσβλέπουν στην Ινδία για να αναλάβει τελικά ως η νέα μηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. αναμένουν ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης στην ψηφοφορία, με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα να αναλαμβάνουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, ενώ η Ινδία αναπτύσσεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε πάνω από το 10% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο σε δύο χρόνια, σύμφωνα με το Κέντρο Παρακολούθησης της Ινδικής Οικονομίας.

Επιπλέον, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στην εργασία έχει κολλήσει κάτω από το 60%. Οι οικονομολόγοι της HSBC Holdings Plc λένε ότι ακόμη και αν η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί στο 7,5% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, μόνο περίπου 45 εκατομμύρια από τα 70 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που απαιτούνται για να ταιριάξουν με τον αυξανόμενο πληθυσμό της Ινδίας θα δημιουργηθούν, αφήνοντας πίσω 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024