Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στο Άινταχο

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στο Άινταχο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικύρωσε την σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων στο Άινταχο, με μοναδική εξαίρεση την ιατρική ανάγκη.

Σύμφωνα με το Reuters το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άφησε την Παρασκευή το Άινταχο να επιβάλει τη σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση των αμβλώσεων εκτός από καταστάσεις ιατρικής ανάγκης, ενώ συμφώνησε επίσης να εκδικάσει τη διαμάχη μεταξύ των αξιωματούχων της πολιτείας και της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη νομιμότητα του υποστηριζόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους μέτρου.

Οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα των αξιωματούχων του Άινταχο να άρουν προσωρινά την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή που μπλόκαρε το μέτρο της πολιτείας για τις αμβλώσεις, αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υποχωρήσει σε έναν ομοσπονδιακό νόμο που διασφαλίζει ότι οι ασθενείς μπορούν να λάβουν επείγουσα «σταθεροποιητική φροντίδα».

«Ο Ρεπουμπλικάνος γενικός εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως η προσωρινή διαταγή (που επέτρεπε τις αμβλώσεις) παραβίαζει την παραδοσιακή αστυνομική εξουσία επί της ιατρικής πρακτικής»

Η υπόθεση προετοιμάζει μια ακόμη αναμέτρηση για την πρόσβαση στις αμβλώσεις, η οποία έρχεται μετά την ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία 6-3, τον Ιούνιο του 2022 της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade του 1973 που είχε νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Οι αγορεύσεις για την υπόθεση αναμένονται τον Απρίλιο, με απόφαση έως τα τέλη Ιουνίου.

Διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Προηγήθηκε η απόφαση για την άμβλωση και έπεται η απόφαση για το χάπι της άμβλωσης

Οι δικαστές τους επόμενους μήνες αναμένεται επίσης να εκδικάσουν μια άλλη σημαντική υπόθεση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα που αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να διατηρήσει την ευρεία πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης μιφεπριστόνη. Αξιωματούχοι του Άινταχο κάλεσαν τον Νοέμβριο τους δικαστές να αναστείλουν την προσωρινή διαταγή του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ B. Lynn Winmill τον Αύγουστο του 2022, η οποία εκδόθηκε αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο για τις αμβλώσεις έρχεται σε σύγκρουση με έναν αμερικανικό νόμο του 1986 που ονομάζεται Νόμος για την επείγουσα ιατρική περίθαλψη και εργασία, ο οποίος απαιτεί από τα νοσοκομεία να «σταθεροποιούν τους ασθενείς με επείγουσες ιατρικές καταστάσεις».

Ο Ρεπουμπλικανός γενικός εισαγγελέας του Άινταχο και κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτειακοί νομοθέτες σε δικαστικά έγγραφα ανέφεραν στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η απόφαση του Winmill επέτρεψε «μια συνεχιζόμενη παραβίαση τόσο της κυριαρχίας του Αϊντάχο όσο και της παραδοσιακής αστυνομικής εξουσίας του επί της ιατρικής πρακτικής». Το Άινταχο ήταν μεταξύ των πολιτειών υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία στις οποίες εισήχθησαν ή τέθηκαν σε ισχύ νέοι περιορισμοί στις αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης Roe από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στο Άινταχο, ένας λεγόμενος νόμος-σκανδάλης (trigger law) για την απαγόρευση των αμβλώσεων, ψηφίστηκε από το πολιτειακό νομοθετικό σώμα υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία και υπογράφηκε από έναν ρεπουμπλικανό κυβερνήτη το 2020, τέθηκε αυτόματα σε ισχύ μετά την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade. Ο νόμος του Άινταχο, γνωστός ως νόμος για την υπεράσπιση της ζωής, απαγορεύει όλες τις αμβλώσεις εκτός από τις περιπτώσεις στις οποίες η άμβλωση κρίνεται απαραίτητη για την αποτροπή του θανάτου της μητέρας.

Οι διαδηλωτές ενάντια στην άμβλωση στην Φλόριδα.

Η ακύρωση της απόφασης Roe vs Wade και η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ακυρώσει…την ακύρωση με ομοσπονδιακή εντολή

Μετά την κατάρρευση της απόφασης Roe vs Wade, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) υπό την καθοδήγηση του Μπάιντεν εξέδωσε ομοσπονδιακές οδηγίες που δηλώνουν ότι ο νόμος για την επείγουσα ιατρική περίθαλψη και εργασία υπερισχύει των πολιτειακών απαγορεύσεων των αμβλώσεων. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μήνυσε τον Αύγουστο του 2022 το Αϊντάχο για τον νόμο-σκανδάλη, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο συγκρούεται με τον νόμο του 1986, επειδή ο ομοσπονδιακός νόμος θα μπορούσε δυνητικά να απαιτήσει αμβλώσεις που δεν θα περιλαμβάνονταν στη στενή εξαίρεση του Άινταχο για τη διάσωση της ζωής της μητέρας.

Ο Γουίνμιλ τον ίδιο μήνα συμφώνησε, εμποδίζοντας την εφαρμογή του νόμου του Άινταχο σε περιπτώσεις αμβλώσεων που απαιτούνται για να μην τεθεί η υγεία της γυναίκας σε «σοβαρό κίνδυνο» ή να μην κινδυνεύσει να υποστεί «σοβαρή βλάβη στις σωματικές λειτουργίες».

Μια τριμελής επιτροπή του 9ου Εφετείου των ΗΠΑ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να αφήσει το Άινταχο να επιβάλει την απαγόρευσή του εν μέσω έφεσης. Όμως η ολομέλεια του 9ου Circuit ανέτρεψε αργότερα την απόφαση της επιτροπής, κάνοντας δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν να μπλοκάρει τον νόμο του Άινταχο όσο διαρκεί η έφεση.

Διαδηλώτριες και διαδηλωτές υπέρ των αμβλώσεων με ευφάνταστο πλακάτ πάλι στην Φλόριντα.

Η δυσκολία των γιατρών να αποφασίσουν ποιες επιπλοκές είναι επικίνδυνες για την επιβίωση της μητέρας – Δεν άφησαν να κάνει άμβλωση γυναίκα με νεκρό έμβρυο

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στην άμβλωση έχουν αμφισβητήσει το πεδίο εφαρμογής των εξαιρέσεων για την απαγόρευση της άμβλωσης σε αρκετές πολιτείες λόγω της αβεβαιότητας, μεταξύ άλλων μεταξύ των ιατρών, σχετικά με το ποια ιατρικά επείγοντα περιστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα επέτρεπαν στους παρόχους υγείας να εκτελούν τη διαδικασία.

Η κυβέρνηση έχει διεξάγει έναν παρόμοιο νομικό αγώνα στο Τέξας, όπου ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τζέιμς Γουέσλι Χέντριξ εμπόδισε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να απαιτεί από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να εκτελούν αμβλώσεις σε ασθενείς έκτακτης ανάγκης, όταν αυτό θα ερχόταν σε σύγκρουση με την υποστηριζόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας.

Το 5ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Ορλεάνη στις 2 Ιανουαρίου επικύρωσε την απόφαση αυτή, κρίνοντας ότι ο νόμος του 1986 «δεν επιβάλλει κανένα συγκεκριμένο είδος ιατρικής θεραπείας, πόσο μάλλον την άμβλωση». Η απόφαση του 5ου Τμήματος ήρθε ένα μήνα μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Τέξας εναντίον μιας γυναίκας που ζητούσε επείγουσα άμβλωση της μη βιώσιμης εγκυμοσύνης της.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024