Κυριακή 14 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξαναπαίρνει «φωτιά» ο πληθωρισμός - Στο 3,7% τον Δεκέμβριο

Ξαναπαίρνει «φωτιά» ο πληθωρισμός – Στο 3,7% τον Δεκέμβριο

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία των τιμών στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

Νέα άνοδο στο 3,7% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κατά τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στην ευρωζώνη η «μπίλια» έκατσε στο 2,9%, κάτι που συνιστά νέα αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο στο 2,9%, τον Οκτώβριο στο 3,8% και τον Σεπτέμβριο στο 2,4%, κάτι που συνεπάγεται ότι δημιουργείται νέα δυναμική ανόδου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2024, κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους πολίτες, οι οποίοι «βλέπουν» το ράλι τιμών, ιδίως στο «ράφι» των σούπερ μάρκετ να συνεχίζεται.

Στην Ευρωζώνη, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 2,4% από 2,9% τον Οκτώβριο.

Στο σύνολο της Ε.Ε., ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ανήλθε στο 3,1% από 3,6% τον Οκτώβριο.

Τρόφιμα

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός εκτιμάται ότι σημείωσαν την υψηλότερη επίδοση τον Δεκέμβριο (6,1%, σε σύγκριση με 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με με το Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, σε σύγκριση με 2,9% το Νοέμβριο) και την ενέργεια (-6,7%,
σε σύγκριση με -11,5% τον Νοέμβριο).

Ανησυχία στην Ελλάδα

Μεγάλο «αγκάθι» για την ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός και το 2024, παρά το ότι εκτιμάται πως θα σημειωθεί αποκλιμάκωσή του σε σχέση με το 2023. Κι αυτό διότι όλες οι εκτιμήσεις εγχώριων και ξένων αναλυτών δείχνουν ότι θα κινηθεί πάνω από το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε στην πλέον πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το όριο που θέτει η ΕΚΤ (2%) και το 2025.

Και όπου πληθωρισμός ίσον ακρίβεια, η οποία θα συνεχίσει με ένταση να χτυπά τα νοικοκυριά  και τις επιχειρήσεις.  Άνοδο του πληθωρισμού περιμένει το οικονομικό επιτελείο για τις αρχές του 2024, ακόμη και αν η κλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ με τη δράση των ανταρτών Χούθι διακοπεί άμεσα από την πολυεθνική ναυτική δύναμη που έχει συσταθεί από τις ΗΠΑ και στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα. Η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων, αυτή την φορά, δεν θα έχει σημείο αναφοράς τόσο την διαθεσιμότητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τροφίμων ή πρώτων υλών, αλλά μια νέα διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, ζήτημα αποτελεί και η αισχροκέρδεια την οποία δεν έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ ο προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει έναν πληθωρισμό της τάξης του 2,6%, ενώ οι προβλέψεις άλλων οίκων και οργανισμών κινούνται γύρω από αυτό το πλαίσιο.

Την ίδια ώρα, με νέες ανατιμήσεις αναμένεται να υποδεχθεί τους πολίτες το 2024,  καθότι οι τιμές στο «ράφι» θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Οι εκτιμήσεις των εταιρειών ερευνών, που προσμετρούν τις προωθητικές ενέργειες και τις επιδόσεις των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τοποθετούν τη μέση ανατίμηση στο καλάθι του 2024 στο 4,5%-5%, ίσως και ακόμη ψηλότερα.

Πρόκειται για ένα ράλι δίχως τέλος που πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά, τα οποία προχωρούν ήδη σε περικοπές αγορών για βασικά προϊόντα.

Άλμα στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,8% τον Δεκέμβριο, από 2,3% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσίευσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία την Πέμπτη, προκαλώντας αμφιβολίες για τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο, εικάζουν οι Financial Times.

Η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και τρόφιμα που ξεκίνησε πέρυσι προκάλεσε εκ νέου επιτάχυνση του ετήσιου πληθωρισμού σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι τιμές ενέργειας στην Γερμανία αυξήθηκαν 4,1% το έτος έως τον Δεκέμβριο, αντιστρέφοντας από την ετήσια πτώση 4,5% έναν μήνα νωρίτερα.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη Γαλλία

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν ταχύτερα και το κόστος ενέργειας εκτινάχθηκε μετά τον περιορισμό των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση στα νοικοκυριά.

Η ετήσια μέτρηση 4,1% ήταν υψηλότερη από 3,9% του Νοεμβρίου, έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,1% — λιγότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι, αν και υπερβαίνουν το αρνητικό ποσοστό του προηγούμενου μήνα.

Η Νο. 2 οικονομία της ευρωζώνης βιώνει παρόμοια άνοδο του πληθωρισμού με την υπόλοιπη περιοχή — αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να ανησυχεί αδικαιολόγητα. Οι τιμές στο μπλοκ των 20 εθνών μειώθηκαν δραματικά τελευταία, με τον στόχο του 2% να επανέρχεται τον Νοέμβριο.

Σταθερότητα στην Ισπανία

Ο πληθωρισμός στην Ισπανία παρέμεινε σταθερός στο κλείσιμο της χρονιάς. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 3,3% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης που δημοσιεύθηκε.

Οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας , ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν λιγότερο απότομα σε ετήσια βάση και οι τιμές των τροφίμων ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερές.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες επιδράσεις των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, επιβραδύνθηκε απότομα στο 3,8% από 4,5% τον Νοέμβριο, ανέφερε το INE.

Ο ισπανικός πληθωρισμός βρίσκεται τώρα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ο οποίος έφτασε το 2,4% τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός της χώρας μειώθηκε πιο γρήγορα φέτος από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ ως αποτέλεσμα παραγόντων όπως ο τρόπος με τον οποίο οι τιμές της ενέργειας φτάνουν στους καταναλωτές, αλλά είχε αναρριχηθεί ξανά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός πήρε τη ματσάρα και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών (3-2)

Ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε με 3-2 του Παναθηναϊκού στο «Μελίνα Μερκούρη» και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Απριλίου 2024