Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους τρεις Αμερικανούς θεωρεί παράνομη την εκλογή Μπάιντεν - Συμπάθεια για τους εισβολείς στο Καπιτώλιο

Ένας στους τρεις Αμερικανούς θεωρεί παράνομη την εκλογή Μπάιντεν – Συμπάθεια για τους εισβολείς στο Καπιτώλιο

Σημαντική δημοσκόπηση της Washington Post - Η πίστη των Ρεπουμπλικανών στον Τραμπ, τρία χρόνια μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, αυξάνεται - Δεν θα παραδεχτεί μια ήττα ούτε το 2024, πιστεύουν

Τρία χρόνια μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν μεγαλύτερη συμπάθεια σε όσους εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και είναι πιο πιθανό να απαλλάξουν τον Ντόναλντ Τραμπ από την ευθύνη για την επίθεση απ’ ό,τι το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν αυξημένη πίστη στον πρώην πρόεδρο, καθώς ο ίδιος διεξάγει εκστρατεία για επανεκλογή και μάχεται ποινικές κατηγορίες για την προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία μετά την ήττα του το 2020.

Είναι τώρα λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι οι συμμετέχοντες της 6ης Ιανουαρίου ήταν «κυρίως βίαιοι», λιγότερο πιθανό να πιστεύουν ότι ο Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση και είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό να θεωρούν νόμιμη την εκλογή του Τζο Μπάιντεν από ό,τι ήταν σε μια έρευνα του Δεκεμβρίου 2021 της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ψηφοφόρων του Μπάιντεν, των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων, λένε ότι τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν

Σε συνεντεύξεις που ακολούθησαν, ορισμένοι δήλωσαν ότι οι απόψεις τους έχουν αλλάξει, επειδή πιστεύουν τώρα ότι η εξέγερση υποκινήθηκε από τις αρχές επιβολής του νόμου για να καταστείλουν την πολιτική διαφωνία – μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας, που έχει προωθηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα δεξιά μέσα ενημέρωσης και από τον Τραμπ στις ομιλίες του και στον νομικό αγώνα του κατά του ομοσπονδιακού κατηγορητηρίου που αντιμετωπίζει στην Ουάσιγκτον.

«Από ιστορική άποψη, τα αποτελέσματα αυτά θα προκαλούσαν ανατριχίλα σε πολλούς αναλυτές», δήλωσε ο Michael J. Hanmer, διευθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Πολιτική Συμμετοχή στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Αλλά οι απόψεις των Ρεπουμπλικάνων είναι πιο κατακερματισμένες από εκείνες των Δημοκρατικών, οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνοι ότι η εξέγερση ήταν μια βίαιη απειλή για τη δημοκρατία για την οποία φέρει ευθύνη ο Τραμπ.

Καθώς ο Τραμπ προηγείται με μεγάλη διαφορά στο προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, η δημοσκόπηση είναι αποκαλυπτική.

Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών θεωρεί την εκλογή Μπάιντεν παράνομη

Παρά τους ελέγχους σε πολλές Πολιτείες και τις ακροάσεις στο Κογκρέσο, που μεταδόθηκαν από την εθνική τηλεόραση και στις οποίες αξιωματούχοι της Πολιτείας και βοηθοί του Τραμπ επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις απάτης στις εκλογές του 2020, περισσότεροι Αμερικανοί αμφισβητούν τη νίκη του Μπάιντεν από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Όταν η The Post και το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ρώτησαν τον Δεκέμβριο του 2021 αν ο Μπάιντεν είχε εκλεγεί νόμιμα, το 69% των Αμερικανών απάντησε ότι ήταν νόμιμα εκλεγμένος. Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 62%.

Ελαφρώς λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα (31%) λένε ότι η εκλογή του Μπάιντεν ήταν νόμιμη σε σύγκριση με το 2021 (39%). Περισσότεροι από το ένα τρίτο των Αμερικανών, ή το 36%, δεν αποδέχονται τη νίκη του Μπάιντεν ως νόμιμη.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι ηλικιωμένοι Αμερικανοί είναι ελαφρώς πιο πιθανό από τους νεότερους να πουν ότι ο Μπάιντεν εκλέχθηκε νόμιμα, όπως και οι ψηφοφόροι με πτυχίο πανεπιστημίου. Περίπου 3 στους 10 ανθρώπους που λαμβάνουν τις περισσότερες πληροφορίες τους από το Fox News πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νόμιμα το 2020.

Αρκετοί ψηφοφόροι που ερωτήθηκαν από την Post αναφέρθηκαν σε αυτό που είπαν ότι ήταν αποδείξεις απάτης των ψηφοφόρων, ιδίως στον ισχυρισμό που έχει διαψευστεί ότι οι εκλογικοί υπάλληλοι της Τζόρτζια πιάστηκαν σε βίντεο να τοποθετούν ψεύτικα ψηφοδέλτια στους καταμετρητές. Οι δύο γυναίκες στο εν λόγω βίντεο κέρδισαν πρόσφατα απόφαση ύψους 148 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, για τη διάδοση αυτών των δυσφημιστικών ισχυρισμών.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η 6η Ιανουαρίου απείλησε τη δημοκρατία

Οι περισσότεροι Αμερικανοί, το 55%, πιστεύουν ότι η έφοδος στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν «μια επίθεση κατά της δημοκρατίας που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί», με τις πλειοψηφίες των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων να έχουν αυτή την άποψη.

Αλλά οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι και ψηφοφόροι του Τραμπ την απορρίπτουν.

Περισσότεροι από 7 στους 10 Ρεπουμπλικάνους λένε ότι η επίθεση έχει γίνει υπερβολικά μεγάλο θέμα και ότι είναι «καιρός να προχωρήσουμε». Λιγότεροι από 2 στους 10 (18%) των Ρεπουμπλικάνων λένε ότι οι διαδηλωτές της 6ης Ιανουαρίου ήταν «κυρίως βίαιοι», σημειώνοντας πτώση από το 26% του 2021.

Επί του παρόντος, το 77% των Δημοκρατικών και το 54% των ανεξάρτητων λένε ότι οι διαδηλωτές ήταν ως επί το πλείστον βίαιοι, με μικρή μεταβολή σε σχέση με το 2021.

Περίπου 7 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν θα παραδεχτεί την ήττα του ούτε το 2024

Η δημοσκόπηση της Post-UMD διαπιστώνει ότι το 55% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι οι νομικές τιμωρίες για τους ανθρώπους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο ήταν «δίκαιες» ή «όχι αρκετά αυστηρές», αν και αυτό είναι μειωμένο από το 64% του 2021.

Επτά στους 10 ανεξάρτητους και περίπου 9 στους 10 Δημοκρατικούς λένε ότι οι τιμωρίες ήταν δίκαιες ή ανεπαρκείς.

Λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Τραμπ για την επίθεση

Οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα αισθάνονται επίσης πιο αμυντικοί απέναντι στον Τραμπ απ’ ό,τι το 2021.

Πριν από δύο χρόνια, το 60% των Αμερικανών συνολικά έλεγε ότι ο Τραμπ φέρει «μεγάλη» ή «αρκετή» ευθύνη για την επίθεση – τώρα, το 53%.

Και πάλι, οι Ρεπουμπλικάνοι οδηγούν αυτή την αλλαγή – το 14% τού αποδίδει μεγάλη ή σοβαρή υπαιτιότητα, περίπου οι μισοί από όσους το έκαναν το 2021 (27%).

Αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι ένοχος εγκλήματος

Ωστόσο, το 56% των Αμερικανών δηλώνει ότι ο Τραμπ είναι πιθανότατα ένοχος εγκληματικής συνωμοσίας για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 μέσω ψευδών ισχυρισμών περί απάτης των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του 40% που πιστεύει ότι είναι «σίγουρα ένοχος».

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι λιγότερο ενωμένοι από τους Δημοκρατικούς. Σχεδόν 9 στους 10 Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι ένοχος, ενώ σχεδόν 7 στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν ότι είναι αθώος. Μεταξύ των ανεξάρτητων, σχεδόν διπλάσιοι πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι ένοχος από όσους πιστεύουν ότι είναι αθώος.

Παρόμοια πλειοψηφία των Αμερικανών, 57%, δηλώνει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης «καθιστά τον Τραμπ υπόλογο βάσει του νόμου, όπως οποιονδήποτε άλλον», διώκοντάς τον. Το ένα πέμπτο των Ρεπουμπλικάνων συμφωνεί – η συντριπτική πλειοψηφία (77%) πιστεύει ότι ο Τραμπ στοχοποιείται για πολιτικούς λόγους, όπως έχει επανειλημμένα ισχυριστεί χωρίς αποδείξεις.

Περίπου 7 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι ο Τραμπ δεν θα παραδεχτεί την ήττα του το 2024

Αξίζει τέλος να σημειωθεί το εύρημα της δημοσκόπησης, σύμφωνα με το οποίο μόνο λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των Αμερικανών είναι βέβαιοι ότι ο Τραμπ θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών αν χάσει και την επόμενη προεδρική αναμέτρηση, ενώ το 65% πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα το κάνει.

Η πλειοψηφία τού 71% είναι πεπεισμένη ότι ο Τραμπ δεν θα δεχτεί να χάσει ούτε το 2024, ποσοστό υπερδιπλάσιο όσων υποστηρίζουν κάτι τέτοιο για τον Τζο Μπάιντεν.

Σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικανοί αμφιβάλλουν ότι ο Τραμπ θα αποδεχθεί την εκλογή του αν χάσει, ποσοστό που αυξάνεται στο 73% μεταξύ των ανεξάρτητων και στο 93% στους Δημοκρατικούς.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024