Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα – Ο Ήλιος αποχαιρέτισε το 2023 με την έκρηξη της πενταετίας

Πέντε λεπτά πριν τα μεσάνυχτα – Ο Ήλιος αποχαιρέτισε το 2023 με την έκρηξη της πενταετίας

Η ηλιακή έκλαμψη που καταγράφηκε στις 23.55 ώρα Ελλάδας ήταν η ισχυρότερη από το 2017.

Ακριβώς 5 λεπτά πριν η Ελλάδα υποδεχτεί το νέο έτος, ο Ήλιος αποχαιρέτισε το 2023 με  τα δικά του πυροτεχνήματα.

Το μητρικό μας άστρο ξέσπασε με την ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη της τελευταίας πενταετίας, η οποία μάλιστα προκάλεσε προσωρινή διακοπή των ραδιοεπικοινωνιών στον Ειρηνικό.

Το φαινόμενο καταγράφηκε στις 11.55 το βράδυ της Κυριακής από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο παρακολουθεί το άστρο σε συνεχή βάση.

Η έκλαμψη ταξινομήθηκε στην βαθμίδα X5.0, όπου το X αντιστοιχεί στην κατηγορία των ισχυρότερων εκλάμψεων και ο αριθμός που ακολουθεί, από το 1 έως το 10, προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για την έντασή της.

Οι εκλάμψεις είναι ισχυρές ριπές ακτινοβολίας που προκαλούνται από την απότομη εκτόνωση μαγνητικής ενέργειας. Συχνά εμφανίζονται στις λεγόμενες ηλιακές κηλίδες, σχετικά ψυχρές περιοχές της ηλιακής επιφάνειας.

Όταν η έκλαμψη τύχει να εκδηλωθεί στην πλευρά του Ήλιου που κοιτά προς τη Γη, τα εισερχόμενα φωτόνια διεγείρουν άτομα της ιονόσφαιρας, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας που παίζει κρίσιμο ρόλο στις ραδιοεπικοινωνιες.

H έκλαμψη διακρίνεται στα αριστερά αυτής της εικόνας από τον δορυφόρο SDO της NASA (NASA/SDO)

Η έκλαμψη της 31ης Δεκεμβρίου συνοδεύτηκε από «στεμματική εκτόξευση μάζας» (CME), μια έκρηξη που προκαλείται από μαγνητικές διαταραχές και εκτοξεύει στο Διάστημα μεγάλες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων και πρωτονίων.

Σε αντίθεση με την ακτινοβολία των εκλάμψεων, η οποία φτάνει στη Γη μέσα σε 8 λεπτά ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός, τα σύννεφα σωματιδίων των CME μπορεί να χρειαστούν ημέρες να φτάσουν στον πλανήτη, αν βέβαια βρίσκεται στον δρόμο της.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, η έκλαμψη της Κυριακής συνοδεύτηκε από μέτρια CME που υπήρχε περίπτωση να επηρεάσει τη Γη στις 2 του μήνα.

Τεράστιες ποσότητες πλάσματος εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα απο την CME (NASA / SOHO)

Προβλήματα δεν καταγράφηκαν, δυνητικά όμως οι CME μπορούν να απειλήσουν δορυφόρους και αστροναύτες που κινούνται σε τροχιά.

Μπορούν επίσης να καταστρέψουν δίκτυα ηλεκτροδότησης και να προκαλέσουν μπλακάουτ λόγω της εμφάνισης επαγωγικών ρευμάτων.

Η συχνότητα των ηλιακών εκλάμψων και στεμματικών εκρήξεων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα:  το 2015 ο Ήλιος θα φτάσει στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητάς του.

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024