Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NASA: Το Parker Solar Probe  πέρασε για πρώτη φορά μέσα από ηλιακή καταιγίδα

NASA: Το Parker Solar Probe πέρασε για πρώτη φορά μέσα από ηλιακή καταιγίδα

Οι «στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας» είναι εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτινάσσουν στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων.

Αποστολή της NASA πέρασε για πρώτη φορά μέσα από το σύννεφο σωματιδίων που εκτοξεύτηκε στο Διάστημα από ισχυρή έκρηξη στον Ήλιο, ένα τεχνικό και επιστημονικό επίτευγμα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση του φαινομένου και των επιπτώσεών του στη Γη.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2022, το Parker Solar Probe πέρασε μέσα από μια ισχυρή «στεμματική εκτοξεύση μάζας» (CME), μια έκρηξη στην ηλιακή ατμόσφαιρα η οποία ονομάζεται στέμμα.

Σε περίπτωση που πετύχουν τη Γη, οι δισεκατομμύρια τόνοι φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύουν οι CME μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους, τηλεπικοινωνιακά μπλακάουτ και διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της εμφάνισης επαγωγικών ηλεκτρικών ρευμάτων.

Οι παρατηρήσεις Parker Solar Probe, οι οποίες δημοσιεύονται στο The Astrophysical Journal, δείχνουν να επιβεβαιώνουν μια θεωρία που διατυπώθηκε πριν από 20 χρόνια σχετικά με την επίδραση των CME στη διαπλανητική σκόνη που υπάρχει σε όλο το Ηλιακό Σύστημα, αναφέρει

Η ανάλυση των δεδομένων επιβεβαιώνει ότι οι CME εκτοπίζουν τη διαπλανητική σκόνη που συναντούν στην πορεία τους.

Εικόνες που κατέγραψε το Parker Solar Probe καθώς περνούσε μέσα από τη CME (NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Lab)

Στην έκρηξη του περυσινού Σεπτεμβρίου, μια από τις ισχυρότερες CME που έχουν καταγραφεί ποτέ, η καταιγίδα σωματιδίων εκτόπισε τη σκόνη σε απόσταση 10 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, περίπου το ένα έκτο της απόστασης του Ερμή από τον Ήλιο. Ο άδειος αυτός χώρος ξαναγέμισε σχεδόν αμέσως από τη διαπλανητική σκόνη του γύρω περιβάλλοντος.

Η μελέτη βασίστηκε σε μετρήσεις της φωτεινότητας σε εικόνες από την ευρυγώνια κάμερα του Parker Solar Probe. Η διαπλανητική σκόνη ανακλά το ηλιακό φως και αυξάνει έτσι τη φωτεινότητα. Η CME έδιωξε τη σκόνη και έκανε τις εικόνες πιο σκοτεινές, εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της.

H CME ξεσπά στο 16ο δευτερόλεπτο του βίντεο. Η θέση του Ήλιου εμφανίζεται αριστερά.

Η αλληλεπίδραση των εκρήξεων με τη σκόνη ενδέχεται να επηρεάζει τον χρόνο που χρειάζονται τα σωματίδια των CME για να φτάσουν στη Γη.

Το Parker Solar Probe ίσως έχει την ευκαιρία να μελετήσει κι άλλες τέτοιες εκρήξεις από κοντά: η συχνότητά τους αυξάνεται αυτό το διάστημα καθώς πλησιάζουμε το ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου.

Προστατευμένο από θερμική ασπίδα για να αντέξει την ακτινοβολία και τον βομβαρδισμό από ηλιακά σωματίδια, το Parker ακολουθεί μια πορεία που το φέρνει όλο και πλησιέστερα στον Ήλιο.

Το σκάφος είναι επίσης το ταχύτερο που έχει εκτοξευτεί ποτέ: το 2025, όταν πλησιάσει το άστρο στην ελάχιστη απόσταση των 6,9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θα κινείται με ταχύτητα 191 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, αρκετή για να καλύψει την απόσταση από τη Νέα Υόρκη στο Τόκιο σε περίπου ένα λεπτό.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024