Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΕΕ χάνει δισεκατομμύρια από τα ληγμένα αντιιικά

Η ΕΕ χάνει δισεκατομμύρια από τα ληγμένα αντιιικά

Χώρες της Ευρώπης παρήγγειλαν τεράστιες ποσότητες φαρμάκων που έμειναν αχρησιμοποίητες καθώς δεν χορηγήθηκαν λόγω αυστηρών ελέγχων

Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται περίπου το κόστος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για φάρμακα κατά της πανδημίας Covid-19 που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με έρευνα των «Financial Times». Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 4 δισ. ευρώ που είναι το κόστος 215 εκατ. εμβολίων κατά του Covid-19, τα οποία έχουν ήδη πεταχτεί επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν, όπως είχε αναφέρει χωριστή έρευνα του «Politico».

Τα νέα στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας δείχνουν ότι ήδη έχει χαθεί περίπου 1 δισ. ευρώ σε αντιιικά φάρμακα της Pfizer που είχε προμηθευτεί η Ευρώπη. Τα φάρμακα αυτά φέρονται να έληξαν επειδή δεν χορηγήθηκαν σε ασθενείς λόγω αυστηρών ελέγχων για το ποιος μπορεί να τα λάβει.

Οι «Financial Times» κατονόμασαν το Paxlovid, το οποίο, όπως αναφέρεται, ήταν πολύ πιο εύκολο να χορηγηθεί στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, όπου η πρόσβαση συχνά περιοριζόταν σε ηλικιωμένους ή άτομα υψηλού κινδύνου που κινδύνευαν με πιο σοβαρής μορφής Covid.

Προμήθειες

Στοιχεία από την εταιρεία αναλύσεων Airfinity που είδαν οι «FT» δείχνουν ότι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το φάρμακο πιο προσιτό χωρίς να εξαντλούν τις προμήθειές τους (σε αυτό), καθώς περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο πενθήμερες δόσεις του χαπιού αξίας περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1 δισ. ευρώ) έχουν λήξει παρά το ότι οι ημερομηνίες χρήσης τους είχαν παραταθεί κατά έξι έως δώδεκα μήνες.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να λήξουν ακόμη 3,1 εκατ. τέτοιες δόσεις, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια (2 δισ. ευρώ), σύμφωνα με την Airfinity. Τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν συμβάσεις προμήθειας τέτοιων φαρμάκων που ήταν πανευρωπαϊκές, αναφέρεται, υπονοώντας ουσιαστικά ότι το κόστος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν προχωρήσει σε μαζικές προμήθειες τέτοιων φαρμάκων ειδικά προς τα τέλη του 2021, όταν αυτά είχαν γίνει ευρύτερα διαθέσιμα, με στόχο να έχουν αυξημένα αποθέματα.

Η μείωση των κρουσμάτων ωστόσο και η απότομη μείωση των δοκιμών τέτοιων φαρμάκων μείωσαν τελικά σημαντικά τη χρήση τους, ειδικά αφού αυτά έπρεπε να ληφθούν αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Φέρεται επίσης να υπήρξαν ανησυχίες για το πώς το Paxlovid μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα κοινά φάρμακα, γεγονός που περιόρισε τη συχνότητα με την οποία τα πρώτα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν σε ασθενείς.

Η Pfizer από την πλευρά της ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως «η λήξη και η καταστροφή των δόσεων μπορεί να είναι αναπόφευκτη συνέπεια μιας πανδημίας, ένα φυσικό αποτέλεσμα των (προσπαθειών) κατασκευαστών (φαρμάκων) και των κυβερνήσεων που στοχεύουν συλλογικά να αντιμετωπίσουν την κρίση της δημόσιας υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πρωταρχικό στόχο την προστασία των πληθυσμών τους».

Τα εμβόλια

Για τα εμβόλια κατά του Covid το «Politico» είχε αναφέρει στο δικό του δημοσίευμα ότι από το 2020 που εγκρίθηκε η κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της πανδημίας, οι χώρες της ΕΕ είχαν παραλάβει 1,5 δισ. τέτοιες δόσεις «που αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από τρεις για κάθε έναν Ευρωπαίο». Πολλές από αυτές έχουν καταλήξει πλέον σε χωματερές, αναφέρεται. Ο εκδοτικός οργανισμός επικαλείται υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους χώρες της ΕΕ έχουν πετάξει κατά μέσο όρο 0,7 εμβόλια για κάθε έναν Ευρωπαίο. Τα περισσότερα εμβόλια αναλογικά με τον πληθυσμό τους φέρονται να τα έχουν πετάξει Εσθονία, Γερμανία, Σλοβενία και Ολλανδία. Τα περισσότερα σε απόλυτους αριθμούς φέρονται να τα έχουν πετάξει Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Γαλλία δεν είχαν παράσχει στοιχεία, σημειώνεται.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024