Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σύνδρομο «long covid» στην αντιπολίτευση - Χαμηλές πτήσεις σε προεκλογική χρονιά

Σύνδρομο «long covid» στην αντιπολίτευση – Χαμηλές πτήσεις σε προεκλογική χρονιά

Έξι μήνες μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψάχνουν να βρουν τον βηματισμό τους.

Η διάλυση και η διάσπαση της Αριστεράς αλλά και η στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ επιτρέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό. Με δεδομένο πως μας χωρίζουν μόλις έξι μήνες από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται άμεσα να ανασυνταχθούν αν θέλουν να ταρακουνήσουν τα νερά αλλά προς το παρόν παραμένουν νωχελικά.

Όμως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Η Νέα Δημοκρατία, δημοσκοπικά, δεν έχει απωλέσει την πρώτη θέση. Μάλιστα, την τελευταία ημέρα του 2023, είδε το φως της δημοσιότητας η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για λογαριασμό του «Ελεύθερου Τύπου» που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Το κόμμα της Πειραιώς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 32,1% -έξι μήνες μετά τις εκλογές- ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (12,2%), ο ΣΥΡΙΖΑ (10,4%) και το ΚΚΕ (8,5%). Η Ελληνική Λύση με 4,9% και οι Σπαρτιάτες συμπληρώνουν «παζλ» τον κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή.

Αν και η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» στην πρόθεση ψήφου είναι μεγάλη (17%) ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά που «μετρούν» η «Πλεύση Ελευθερίας», το «ΜέΡΑ25» και η «Νέα Αριστερά» αν αναλογιστεί κανείς πως το κόμμα της Κουμουνδούρου φλερτάρει με μονοψήφια νούμερα.

Το στοίχημα της Κουμουνδούρου

Η έλευση της νέας χρονιάς και οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα θέσουν το πρώτο σοβαρό κρας τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Στέφανο Κασσελάκη. Η εκλογική επίδοση του κόμματος της Κουμουνδούρου θα είναι κρίσιμη τόσο για την ανθεκτικότητα του κόμματος όσο και για τον ίδιο τον πρόεδρο του που έχει αμφισβητηθεί έντονα από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης -που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει αφήσει στο πόδι του τον Σωκράτη Φάμελλο να κάνει αντιπολίτευση- θέτει στόχο νίκης στις ευρωεκλογές ώστε να σηματοδοτήσει την μεγάλη επιστροφή. Όμως, οι οιωνοί δεν είναι με το μέρος του καθώς κάτι τέτοιο φαντάζει μακρινό όνειρο και αν γίνει πραγματικότητα θα μιλάμε για μια τεράστια ανατροπή.

Οι στοίχοι του Στ. Κασσελάκη το 2024

Τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη oι προκλήσεις και οι στόχοι του 2024 δείχνουν να μεγαλώνουν από τις τάσεις φυγής στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να δουν ξανά τον ήλιο να ανατέλλει και σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, για να συμβεί αυτό, το κόμμα της Κεντροαριστεράς πρέπει στις ευρωεκλογές να επιβεβαιώσει τα γκάλοπ και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση, κλείνοντας την ψαλίδα με τη Ν.Δ. και διευρύνοντας τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως κατώτατο πήχη για το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες του Ιουνίου για το Ευρωκοινοβούλιο ένα ποσοστό από 15-16% και πάνω.

Ο βηματισμός της Νέας Αριστεράς

Από διαφορετική αφετηρία εκκινεί ο νεόκοπος φορέας (Νέα Αριστερά), που συγκρότησε κοινοβουλευτική ομάδα μετά την αποχώρηση 11 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία δημοσκόπηση το βρίσκει στην τελευταία θέση, ως προς την πρόθεση ψήφου, καταγράφοντας μόλις 1,8% με την παρέμβασή του να είναι ιδιαίτερα νωχελική την περίοδο των εορτών. Όμως, με τον ερχομό του 2024 υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και διάθεση για δουλειά στη βάση της κοινωνίας.

Έτσι, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, βρέθηκε στις 2 Ιανουαρίου σε πληγείσες από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες περιοχές του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι στην περιοχή κυριαρχεί ανασφάλεια με πολύ κόσμο να ωθείται στην εσωτερική μετανάστευση.

Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η επικοινωνιακή προπαγάνδα της δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Στη Θεσσαλία ο Αλ. Χαρίτσης

Η συνέπεια του ΚΚΕ

Χωρίς λοξοδρομήσεις και σταθερό προσανατολισμό κινείται το ΚΚΕ που σταθερά, δημοσκοπικά, «τσιμπάει» φλερτάροντας ακόμα και με την τρίτη θέση.

Την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου, το κόμμα του Περισσού πραγματοποίησε μεγάλη εξόρμηση στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών, ενάντια στις νέες αυξήσεις στις τιμές των διοδίων.

Τα μέλη του κόμματος μοίρασαν τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα διόδια αλλά και την αντίστοιχη για την ακρίβεια με τους διερχόμενους οδηγούς ώστε να φτάσει παντού το μήνυμα «να καταργηθούν τώρα τα διόδια. Είναι όλα πληρωμένα από το λαό».

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024