Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι επίσημο: Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

Είναι επίσημο: Το 2023 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ

Η πιο θερμή χρονιά των τελευταίων 174 ετών ήταν η χρονιά που φεύγει

Ρεβεγιόν και αλλαγή του χρόνου στις παραλίες φαίνεται πως θα κάνουν οι λάτρεις της θάλασσας, καθώς το 2023 κλείνει με υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες.

Η χρονιά που φεύγει γίνεται και επισήμως η πιο θερμή τα τελευταία, τουλάχιστον, 174 χρόνια, με κάθε μήνα του να σπάει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Ανοιξιάτικος Δεκέμβριος

Οι υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή δεν άφησαν ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας. Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, Νίκο Καντερέ, ο φετινός Δεκέμβριος ήταν ο πιο ζεστός των τελευταίων 40 χρόνων.

Για 28 ημέρες η θερμοκρασία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τις κανονικές τιμές. Στην Αθήνα οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν μεγαλύτερες των 13 βαθμών και στην Θεσσαλονίκη άνω των 11 βαθμών.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2023 θα είναι κατά πιθανότητα η πιο θερμή χρονιά που έχουμε βιώσει. Σε αυτό συντελεί προφανώς η κλιματική αλλαγή, γιατί βλέπουμε συνεχώς να έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2012 και μετά χρονιές πολύ ζεστές. Στο ότι θα είναι η πιο θερμή το 2023 μέχρι τώρα, συντελεί και το φαινόμενο του Ελ Νίνιο», εξήγησε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Μία ανασκόπηση στις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τα τελευταία 50 χρόνια στην Αθήνα καταδεικνύει την αυξητική τάση.

«Οι ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών ήταν σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι ήταν στη δεκαετία του 1970 και φαίνεται ότι στη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 οι ημέρες αυτές θα αυξηθούν. Άρα, αναμφίβολα υπάρχει μία τάση της θερμοκρασίας να ανεβαίνει συνεχώς», σημείωσε ο Νίκος Καντερές.

Ακραία φαινόμενα

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δείχνει με επιθετικό τρόπο τα δόντια της, επισημαίνουν οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία και τα ακραία φαινόμενα θα επικρατήσουν και τα επόμενα χρόνια.

Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για θερμότητα-ρεκόρ, για αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και άνοδο της στάθμης των υδάτων, ενώ ο βρετανικός Guardian αναφέρει πως το 2023 θα μείνει στην ιστορία, λόγω της αποτυχίας αντιμετώπισης του φαινομένου της υπερθέρμανσης.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024