Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι έλαβαν στα χέρια τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες - «Μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο»

Τι έλαβαν στα χέρια τους οι Ισραηλινοί στρατιώτες – «Μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο»

Οι συνθήκες της δολοφονίας των τριών Ισραηλινών ομήρων, η υποτιθέμενη ενέδρα της Χαμάς και το «έπραξαν σωστά» της ηγεσίας

Ενώ οι Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ, υποτίθεται, προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον εξαιρετικά βίαιο Ισραηλινό Στρατό, καθώς ήδη έχει σκοτώσει 21.000 αμάχους στη Γάζα, όλοι οι Ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν στα χέρια τους τα ευρήματα μιας νέας έρευνας σχετικά με τις συνθήκες θανάτου των τριών Ισραηλινών ομήρων από τους ίδιους τους Ισραηλινούς φαντάρους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου, οι τρεις άνδρες πυροβολήθηκαν αφού βγήκαν από ένα κτίριο στη Γάζα, χωρίς πουκάμισο και κυματίζοντας μια λευκή σημαία, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Η έκθεση του ισραηλινού στρατού περιγράφει τα γεγονότα γύρω από τον πυροβολισμό των τριών ομήρων, του Yotam Haim, 28 ετών, του Samer Talalka, 25, και του Alon Shamriz, 26 ετών.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα οι θάνατοι των τριών Ισραηλινών θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. «Ολόκληρη η αλυσίδα διοίκησης αισθάνεται υπεύθυνη για αυτό το δύσκολο γεγονός, λυπάται για αυτό το αποτέλεσμα και συμμερίζεται τη θλίψη των οικογενειών των τριών ομήρων», δήλωσε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι.

Οι συνθήκες θανάτου – Νόμιζαν ότι είναι παγίδα

Σύμφωνα με έκθεση, αφού ταυτοποίησαν τους τρεις άνδρες ως απειλές, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο από αυτούς. Ένας διοικητής τάγματος επί τόπου διέταξε τους στρατιώτες να παύσουν πυρ ενώ εκείνοι αναγνώρισαν τον τρίτο.

Μετά από 15 λεπτά, ο διοικητής άκουσε κλήσεις «βοήθειας» και «με πυροβολούν». Ο διοικητής διέταξε τους στρατιώτες να παύσουν πυρ ενώ καλούσε τον όμηρο «έλα προς το μέρος μας».

«Η φιγούρα αναδύθηκε από ένα κτίριο προς τις δυνάμεις. Δύο στρατιώτες, που δεν άκουσαν την εντολή λόγω του θορύβου από ένα κοντινό τανκ, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον τρίτο όμηρο», αναφέρεται σε δήλωση σχετικά με την έρευνα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχαν άλλα σημάδια ότι μπορεί να υπήρχαν όμηροι στην περιοχή μέρες πριν από το συμβάν, οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν ένα σημείωμα στα εβραϊκά που έγραφε «βοήθεια» στην έξοδο μιας σήραγγας στην περιοχή, διαπίστωσε η έρευνα. Μια μέρα πριν από τη δολοφονία, ένα ισραηλινό drone παρατήρησε επίσης πινακίδες που έγραφαν «SOS» και «Βοήθεια, 3 όμηροι».

Το πανί με την ένδειξη «Βοήθεια, τρεις όμηροι» στα εβραϊκά, που λέει ο ισραηλινός στρατός ότι βρέθηκε σε ένα κτίριο στη Γάζα όπου οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι είχαν κρυφτεί πριν σκοτωθούν κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στο έδαφος θεώρησαν το σημείωμα και το σήμα ως απόπειρα της Χαμάς να τους παρασύρει σε ενέδρα, σύμφωνα με την έρευνα. Εντόπισαν μπλε βαρέλια στα πλάνα του drone ως ένδειξη ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά, όπως αναφέρει η έκθεση.

Όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άκουσαν εκκλήσεις για «βοήθεια» και «ομήρους» μέσα από το κτίριο, το ερμήνευσαν ως «απόπειρα τρομοκρατικής εξαπάτησης», διαπίστωσε η έρευνα.

«Οι στρατιώτες έκαναν καλά που πυροβόλησαν»

Αν και το περιστατικό θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, είπε ο Χαλέβι, «δεν υπήρχε δόλος στο συμβάν και οι στρατιώτες έκαναν τη σωστή ενέργεια στο μέτρο που κατανοούσαν το γεγονός εκείνη τη στιγμή».

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Στρατού επαίνεσε το «θάρρος, την επιμονή και τη γενναιότητα» των τριών ομήρων. «Σε μια εμπόλεμη ζώνη γεμάτη κινδύνους, έδρασαν ενώ προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να μας δώσουν σήμα ότι βρίσκονταν στην περιοχή».

Πάντως, οι οικογένειες των εναπομεινάντων ομήρων και όσοι απελευθερώθηκαν από τη Γάζα είπαν ότι η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των ομήρων. Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι η συνεχής στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, αν και η ομάδα έχει πει ότι δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου το Ισραήλ πρώτα εφαρμόσει μια κατάπαυση του πυρός.

Τα ευρήματα διαβιβάστηκαν στους στρατιώτες για να προετοιμαστούν καλύτερα για πιθανές μελλοντικές συναντήσεις με ομήρους, δήλωσε την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Υπάρχουν ακόμη 129 όμηροι στην περιοχή της Γάζας, σε διάφορα μέρη, και μπορεί να τους συναντήσουμε και κάθε στρατιώτης στην περιοχή της Γάζας πήρε τα μαθήματα από αυτή την έρευνα», είπε.

Ωστόσο, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να σκοτώνουν αδιακρίτως στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024