Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μερικές δυσοίωνες προβλέψεις για την Κίνα το έτος που έρχεται

Μερικές δυσοίωνες προβλέψεις για την Κίνα το έτος που έρχεται

Από την εξωτερική πολιτική μέχρι την οικονομία και τη κοινή γνώμη, η Κίνα ίσως να βιώσει δύσκολη χρονιά.

Για πολλούς αναλυτές στη Δύση, η δεκαετία που φεύγει σίγουρα δεν είναι από τις καλύτερες που διήνυσε ο Κίτρινος Δράκος, η Κίνα.

Με την οικονομία της να έχει επιβραδυνθεί και εκατομμύρια ανέργους, πολλοί κάνουν λόγο για εποχή ύφεσης σε πολλές τομείς στην πανίσχυρη χώρα.

Γι΄ αυτό και το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy επιχειρεί να προβλέψει τι θα μπορούσε να συμβεί στη Κίνα το νέο έτος.

1. Μια μίνι κρίση με την Ταϊβάν

Ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Ταϊβάν, φαίνεται να έχει το προβάδισμα ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος υπηρετεί υπό τον Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, ο οποίος είναι υπέρμαχος μιας πιο ανεξάρτητης Ταϊβάν και σθεναρά αντίθετος στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ).

Εάν εκλογεί, σίγουρα θα είναι μια εξέλιξη που θα εξοργίσει το Πεκίνο.

Αν και ο Λάι είπε ότι δεν θα ζητήσει επίσημη ανεξαρτησία της Ταϊβάν ούτε θα εγκαταλείψει το όνομα της Δημοκρατίας της Κίνας -μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο- είπε επίσης ότι η κυριαρχία της Ταϊβάν είναι «γεγονός» και υπενθύμισε στους συνυποψηφίους του ότι με τα πρότυπα του Πεκίνου, είναι όλοι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τιπινγκ.

Μια νίκη του Λάι πιθανότατα θα προκαλούσε επιθετικές κινήσεις από το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων σε αέρα και θάλασσα.

Ακόμη και μια νίκη της αντιπολίτευσης Kuomintang (KMT) της Ταϊβάν μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα.

Το KMT είναι περισσότερο υπέρ της Κίνας από το κυβερνών κόμμα, αλλά δύσκολα θα παρέδιδε τα κλειδιά του νησιού στο Πεκίνο. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι μπορεί να υπερεκτιμήσουν τη σημασία μιας εκλογικής νίκης στο KMT, θεωρώντας την ως ένδειξη της επιρροής της Κίνας στην Ταϊβάν.

Αν και το 17% των Ταϊβανέζων ψηφοφόρων δήλωσαν σε μια πρόσφατη έρευνα ότι η Κίνα είναι το κύριο μέλημά τους, πάνω από το διπλάσιο του αριθμού επέλεξε την οικονομία.

2. Κρίση στα ακίνητα

Στην οικονομία, οι τιμές των κατοικιών στην Κίνα έχουν κατρακυλήσει εδώ και χρόνια και το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που τελικά θα σπάσουν κάθε ρεκόρ.

Η κρίση μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων φέτος ήταν αρκετά μεγάλη χτυπώντας την πόρτα εταιρειών που κάποτε θεωρούνταν απρόσβλητες, όπως η Country Garden. Υπάρχουν πολλά περισσότερα αποτυχημένα έργα ακινήτων, αλλά αυτό που πραγματικά φοβάται η κινεζική κυβέρνηση είναι η πτώση των τιμών των κατοικιών. Εξάλλου, το 70% των περιουσιακών στοιχείων των κινεζικών νοικοκυριών επενδύεται σε ακίνητα.

Υπάρχει τώρα μια μεγάλη απόκλιση μεταξύ των επίσημων δεικτών τιμών των κατοικιών και του τι πραγματικά ακίνητα θα φέρουν στην αγορά. Οι τιμές μειώνονται κατά τουλάχιστον 15% σε πολλές πόλεις και έως και 30% στο Πεκίνο.

3. Τριγμοί στην ηγεσία του ΚΚΚ

Στο Πεκίνο, η απομάκρυνση κορυφαίων Κινέζων αξιωματούχων από τις θέσεις τους, όπως του υπουργού Εξωτερικών Qin Gang και του υπουργού Άμυνας Li Shangfu, δείχνει ότι υπάρχει αστάθεια στο καθεστώς. Σύμφωνα με την ανάλυση του Foreign Policy, μπορεί ο πρόεδρος Σι να είναι ικανός στην πολιτική του κόμματος, αλλά η διακυβέρνησή του ήταν επιβλαβής για την Κίνα, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι άσχημες οικονομικές προοπτικές για τους νέους πτυχιούχους φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της κατάθλιψης μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών στην Κίνα.

«Η υποχρεωτική λατρεία δεν μπορεί να τον εμποδίσει από το να αισθάνεται ανασφάλεια» η οποία «επηρεάζει επίσης την υπόλοιπη ηγεσία, της οποίας η ζωή, ο πλούτος και η ελευθερία εξαρτώνται από τις ιδιοτροπίες του Σι».

Όλη αυτή η ένταση είναι πιθανό να δημιουργήσει μια δραματική πολιτική κατάσταση τη νέα χρονιά, αναφέρει το Foreign Policy εικάζοντας πως εάν υπάρξει ποτέ μια σημαντική κίνηση εναντίον του Σι, μπορεί να προέλθει από τους ανθρώπους που έχει προωθήσει και υποστηρίξει.

4. Νεανική Απογοήτευση

Στην κοινή γνώμη, κυριαρχεί σταδιακά μια απογοήτευση στους νέους Κινέζους, η οποία ξεκίνησε από την αυστηρή πολιτική περιορισμού του κορονοϊού το 2021 και το 2022, και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχει επιφέρει αλλαγή στο ευρύτερο λαϊκό αίσθημα. Το 2024, η απαισιοδοξία για το μέλλον, ήδη ξεκάθαρη στις αρχές της δεκαετίας, είναι πιθανό να επιδεινωθεί, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.

Οι άσχημες οικονομικές προοπτικές για τους νέους πτυχιούχους φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της κατάθλιψης μεταξύ των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών στην Κίνα. Η απογοήτευση και ο θυμός των νέων εκδηλώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Κίνα γνώρισε τις μεγαλύτερες μαζικές διαμαρτυρίες της εδώ και χρόνια ενάντια στην πολιτική για τον κορονοϊό.

Μπορεί να είναι πιθανό να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, αλλά ο κυνισμός των νέων -όσων μπορούνε οικονομικά- να φύγουν στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τη λεγόμενη «ρουνολογία» το 2024.

«Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή τη νέα πικρία θα είναι να επιμείνει σε περισσότερες επιδείξεις υποχρεωτικού πατριωτισμού και μεγαλύτερη λογοκρισία στους διαδικτυακούς χώρους» τονίζει το Foreign Policy.

5. Καμία κατάρρευση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά ούτε ανάκαμψη

Τέλος, η επιτυχημένη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Σι και του Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο, την οποία και οι δύο πλευρές φαίνονται να θεωρούν νίκη, παρείχε μια προσωρινή περίοδο χαλάρωσης στις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Είναι σημαντικό ότι αυτό περιελάμβανε την επανέναρξη των στρατιωτικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, αυτό δεν θα διαρκέσει, αναφέρει το Foreign Poliyc, διότι οι δομικές εντάσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων είναι αρκετά έντονες που κάποια νέα κρίση θα αναγκάσει αναπόφευκτα την Κίνα να επιστρέψει στη συγκρουσιακή πολιτική. Ωστόσο, δεν θα φτάσει την κρίση του 2020 καθώς η Κίνα ήδη έχει άλλα μέτωπα.

Πάντα υπάρχουν ανησυχίες ότι η αντι-κινεζική ρητορική στην Ουάσιγκτον θα εξουδετερώσει τη σχέση κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ψηφοφόροι των ΗΠΑ δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για την Κίνα στις κάλπες. Ο πραγματικός κίνδυνος μπορεί να είναι οι κινεζικές απόπειρες παρέμβασης στις εκλογές, πιθανώς προσανατολισμένες προς συγκεκριμένους πολιτικούς σε περιοχές με μεγάλο αριθμό Κινέζων ψηφοφόρων – αλλά πιθανώς ακολουθώντας μια γραμμή υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024