Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε ήταν σκληρός και ήθελε μια ΕΕ για λίγους

Τσακαλώτος: Ο Σόιμπλε ήταν σκληρός και ήθελε μια ΕΕ για λίγους

Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί, παρά την περίσταση, λέει πρώην υπουργός Οικονομικών

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη το βράδυ, μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι είχε συνομιλήσει μαζί του πολλές φορές.

«Σε στιγμές που πεθαίνει ένας αντίπαλος, γιατί ήταν αντίπαλος, είναι καιρός για αναστοχασμό», είπε μιλώντας στην εκπομή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί παρά την περίσταση – Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία»

«Ήταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πάρα πολλά χρόνια, το Eurogroup ήταν η αυλή του, είχε χώρες-δορυφόρους. Είχε μια μεγάλη επιβολή, αλλά πρέπει να είμαστε και δίκαιοι και αυστηροί, παρά την περίσταση. Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε λέγοντας ότι ο Σόιμπλε «ήθελε ενωμένη την Ευρώπη, ήθελε μια πολιτική ένωση, αλλά μόνο για μερικές χώρες. Εμάς μας ήθελε εκτός, και άλλες χώρες ήθελε εκτός, γιατί το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ο Σόιμπλε ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικού που σε μια κρίση δεν καταλαβαίνει ότι έχει αλλάξει το παράδειγμα. Ότι οι παλιές πολιτικές, οι παλιές ιδεολογίες δεν δουλεύουν και θα μπορούσε να καταστρέψει την Ευρώπη».

«Μας ήθελε εκτός, κι άλλες χώρες ήθελε εκτός, γιατί το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους»

«Είδατε με τον covid πόσο άλλαξαν τα πράγματα. Ξεχάστηκαν κανόνες και Σύμφωνα και λιτότητα. Πίστευε ότι η κρίση του 2009 δεν άλλαξε τίποτα, πίστευε ότι μόνο η Ελλάδα ήταν εξαίρεση και έπρεπε να συμμορφωθεί με τους κανόνες. Θα είναι πολύ αυστηρή η κρίση της Ιστορίας με τον Σόιμπλε» είπε σε άλλο σημείο.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή άλλαξε γνώμη για την Ελλάδα, τον πίεσε η Μέρκελ και ο Ολάντ, αλλά μέχρι το α’ εξάμηνο, το αφήγημά ήταν ότι είχαμε σχεδόν τελειώσει», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ήταν και πονηρός, η εικόνα που ήθελε ο ίδιος να περάσει ήταν του τίμιιου πολιτικού, δεν ήταν όμως έτσι»

Θα είναι αυστηρή η κρίση της Ιστορίας μαζί του, επανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σόιμπλε ήταν σκληρός, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, «και με το δικό του λαό και δημιούργησε ανισότητες, αλλά ήταν και πονηρός».

Οι δορυφόροι στο Eurogroup του έκαναν τα χατήρια για να τους κάνει κι εκείνος τα χατήρια, τόνισε στη συνέχεια. «Ήταν και πονηρός, η εικόνα που ήθελε ο ίδιος να περάσει ήταν ότι ήταν ένας τίμιος πολιτικός, δεν ήταν όμως έτσι».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024