Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΠΟ: Βάλαμε «πριβέ» ξενάγηση στην Ακρόπολη «γιατί το ζητούσε ο κόσμος» - Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

ΥΠΠΟ: Βάλαμε «πριβέ» ξενάγηση στην Ακρόπολη «γιατί το ζητούσε ο κόσμος» – Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

Μιλώντας στο Associated Press, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων εξηγεί πως δόθηκε η επιλογή πριβέ ξενάγησης «γιατί το ζητούσε ο κόσμος»...

Η νέα κοστολόγηση της επίσκεψης στην Ακρόπολη με 5.000€ για πριβέ ξεναγήσεις κάνει τον γύρο του κόσμου, για όλους αυτούς που δεν θέλουν να δουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς παρέα με τους κοινούς θνητούς!

Από την 1η Απριλίου 2024, η Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει αποκλειστικές ξεναγήσεις στο ισχυρότερο τουριστικό της προϊόν εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας.

«Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε το μέτρο… επειδή υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος το ζητούσε» είπε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου στο Associated Press

Το μέτρο για τους πλούσιους λάτρεις της Ακρόπολης που ήθελαν να την επισκεφθούν αλλά χωρίς την ενοχλητική παρουσία επισκεπτών κάνει τον γύρο του κόσμου.

«Ο κόσμος το ζητούσε» – Ποιος κόσμος άραγε;

Αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων και επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης πολιτιστικών πόρων, δήλωσε την Παρασκευή ότι η νέα υπηρεσία της Ακρόπολης θα ισχύει για το πολύ τέσσερις ομάδες έως πέντε ατόμων η καθεμία. Θα κοστίζει 5.000 ευρώ ανά ομάδα, 1.250€ το άτομο δηλαδή ή και 5.000€ για ένα άτομο αν θέλει να επισκεφτεί μόνο του την Ακρόπολη.

Η Νικολέττα Δίβαρη-Βαλακού, πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων του υπουργείου, δήλωσε ότι τα έσοδα θα διοχετευθούν σε πολιτιστικά έργα. «Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε (το μέτρο) … επειδή υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος το ζητούσε» δήλωσε η κα Δίβαρη-Βαλακού στο Associated Press.

«Δεν θα βλάψει τον αρχαιολογικό χώρο, μάλιστα θα συμβάλει στην καλύτερη προβολή του και τα έσοδα θα επανεπενδύονται σε πολιτιστικά έργα και μνημεία». Οι επισκέψεις, με πιστοποιημένους ξεναγούς, θα διαρκούν έως δύο ώρες- από τις 7-9 π.μ. λίγο πριν ανοίξει ο χώρος, ή 8-10 μ.μ. μετά το κλείσιμο του. Η κ. Διβάρη-Βαλακού δήλωσε ότι αν πάει καλά, το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί από το 2025 και μετά και σε άλλα σημαντικά μνημεία.

«Με 5.000€ μπορείτε να πείτε αντίο στις ουρές και την πολυκοσμία» θα πρέπει να λέει η νέα διαφήμιση.

Αύξηση τόσο στην high season όσο και στην low season

Σύμφωνα με το Associated Press «ένα συμβουλευτικό συμβούλιο ανώτερων υπαλλήλων του υπουργείου αποφάσισε το πρόγραμμα ιδιωτικών επισκέψεων εν μέσω αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων αυτή την εβδομάδα. Η κυβέρνηση αναμένεται να το εγκρίνει επίσημα τις επόμενες ημέρες».

Σε ανακοίνωση του υπουργείου την Τετάρτη αναφέρεται ότι η νέα συνολική πολιτική εισιτηρίων θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2025. Μπορεί η αύξηση να είναι αισθητή στην σαιζόν υψηλής επισκεψιμότητας αλλά ακόμα μεγαλύτερη είναι η αύξηση εκτός σαιζόν καθώς πάλι η είσοδος θα έχει κόστος 30€. Κάτι που έχουν αναφέρει οι αρχαιολόγοι στις αντιδράσεις τους.

Το υπουργείο δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κρίθηκε αναγκαία λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών μετά την πανδημία, «και του γεγονότος ότι οι τρέχουσες τιμές … είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι

Από την πλευρά τους οι αρχαιολόγοι αντιδρούν στην αύξηση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, καθώς και στις «ιδιωτικές» επισκέψεις στους χώρους αυτούς.

«Την ώρα που το κόστος ζωής έχει καταστεί καθημερινός εφιάλτης για το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, στην κούρσα της ξέφρενης ανατίμησης μπαίνουν, με εισήγηση του ΟΔΑΠ και ομόφωνη (!) απόφαση του ΚΑΣ, από το καλοκαίρι του 2024, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία της επικράτειας» αναφέρουν, τονίζοντας ότι «το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να μετατρέψει την πολιτιστική πολιτική σε εισπρακτική, ανακοινώνοντας αυξήσεις έως 300% στα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και Μουσείων».

«Ταυτόχρονα αρθρώνει την πρόθεσή του οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία να εξυπηρετούν «ιδιωτικά» όσους είναι πρόθυμοι να πληρώσουν 5.000 ευρώ για δύο ώρες αποκλειστικότητας, διακρίνοντας τους επισκέπτες σε προνομιούχους και κοινούς με μοναδικό κριτήριο την οικονομική τους δυνατότητα» συμπληρώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024