Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σία Αναγνωστοπούλου: «Ο Πολιτισμός  είναι καταδικασμένος να μετατρέπεται σε ελιτίστικη ευδαιμονία για λίγους» 

Σία Αναγνωστοπούλου: «Ο Πολιτισμός  είναι καταδικασμένος να μετατρέπεται σε ελιτίστικη ευδαιμονία για λίγους» 

Στην αύξηση του εισιτηρίου για τον χώρο της Ακρόπολης αντέδρασε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Την αντίδραση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου, προκάλεσε η αύξηση του εισιτηρίου στην Ακρόπολη.

Υπενθυμίζεται πως, νέα τιμολογιακή πολιτική για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το εισιτήριο στην Ακρόπολη να αυξάνεται στα 30 ευρώ.

«’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός …’’ πανάκριβος και απλησίαστος για τους κατοίκους αυτής της χώρας, πριβέ όμως προνόμιο για τους λίγους και εκλεκτούς της κ. Μενδώνη» σχολιάζει σε δήλωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Ο Πολιτισμός  φαίνεται να είναι καταδικασμένος να μετατρέπεται σε ελιτίστικη ευδαιμονία για λίγους»

«Αυτό δείχνει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ ) που εκτοξεύει το εισιτήριο στην Ακρόπολη στα 30 ευρώ και προβλέπει αυξήσεις και στα υπόλοιπα μνημεία, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια «θερίζει»», αναφέρει και συνεχίζει:

»Σε μια χώρα, που ούτως ή άλλως οι πολιτιστικοί χώροι παραμένουν δωρεάν προσβάσιμοι για το ευρύ κοινό μόνο τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων- άντε και σε καμιά αυγουστιάτικη πανσέληνο- ο Πολιτισμός  φαίνεται να είναι καταδικασμένος να μετατρέπεται, εξαιτίας των πολιτικών αυτής της Κυβέρνησης, από δημόσιο αγαθό, σε ελιτίστικη ευδαιμονία για λίγους και πλούσιους».

»Τα μουσεία και τα μνημεία της χώρας μας μετατρέπονται και αυτά πλέον, με τη βούλα του ΚΑΣ και της Υπουργού Πολιτισμού, σε μια ελιτίστικη υπόθεση κάποιων  με βαρύ Ε9 στην  φορολογική τους δήλωση».

ΣΕΑ: Επικίνδυνη ιδιωτικοποίηση έργου της Αρχαιολογικής υπηρεσίας

Την αντίθεσή του με τα σχεδιαζόμενη απόδοση του έργου της έκδοσης και ελέγχου των εισιτηρίων της Ακροπολης σε ιδιωτική εταιρεία, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αφορμή ο διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΟΔΑΠ, ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με αντικείμενο «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας του συστήματος έκδοσης και ακύρωσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου, υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών» στην Ακρόπολη και αξία 1.696.320,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για 12 μήνες. Η προκήρυξη αυτή συνδέεται με τη νέα εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ουσιαστικά, με το διαγωνισμό αυτό ο ΟΔΑΠ θέλει να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία ένα έργο που μέχρι τώρα γίνονταν από τους αρχαιοφύλακες υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

Απεργία αρχαιοφυλάκων

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης πραγματοποίησε το σωματείο των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων), την Τρίτη καθώς, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων προχωρά σε διαγωνισμό ανάθεσης για την έκδοση των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως, καθώς και του ελέγχου εισόδου και ακύρωσης εισιτηρίων για την είσοδο στο Μνημείο».

«Τα παραπάνω καθήκοντα» προσθέτει η ΠΕΥΦΑ «ανήκουν μέχρι σήμερα στο φυλακτικό προσωπικό μόνιμο και ορισμένου χρόνου. Η αιφνιδιαστική αυτή ενέργεια του ΥΠΠΟΑ συνιστά ξεκάθαρη εκχώρηση δημοσίων εσόδων σε ιδιώτες, χωρίς κανένα σαφή λόγο και σοβαρή αιτιολογία στο γιατί αποφάσισαν να δώσουν σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι του σημαντικού ποσού των 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2024-2025, τις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» ανέφεραν.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024