Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χριστούγεννα: Αιωνόβιο χριστουγεννιάτικο δέντρο βγήκε στο σφυρί

Χριστούγεννα: Αιωνόβιο χριστουγεννιάτικο δέντρο βγήκε στο σφυρί

Από τα πρώτα τεχνητά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Για πολλούς τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Πολλοί προτιμούν φυσικά, άλλοι πάλι τεχνητά που μπορούν να αποθηκευτούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Για κάποιους όμως κάτι πιο απλό από περασμένες δεκαετίες, είναι πολυτιμότερο όλων.

Η εορταστική μαγεία που τροφοδοτείται από τη νοσταλγία πιστώθηκε για την «εκπληκτική» πώληση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, που «αγοράστηκε για πένες» πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, για £3.411  ($4.328) σε δημοπρασία πριν μερικές ημέρες.

Το δέντρο ύψους περίπου 80 εκατοστών, με 25 κλαδιά, 12 μούρα και έξι μίνι κηροπήγια, εκτιμήθηκε ότι θα πουληθεί μόνο για £60-80  ($76-102) στον οίκο δημοπρασιών Hansons Auctioneers στη νοτιοανατολική αγγλική κομητεία Oxfordshire. Μια παγκόσμια «μάχη» προσφορών σήμαινε ότι το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες.

«Η μαγεία των Χριστουγέννων συνεχίζεται! Το πιο ταπεινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο έχει ένα νέο σπίτι και χαιρόμαστε τόσο για τον αγοραστή όσο και για τον πωλητή», δήλωσε στο CNN ο Τσαρλς Χάνσον, ιδιοκτήτης της Hansons Auctioneers.

Από τα πρώτα συνθετικά χριστουγεννιάτικα δέντρα

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έφτασε στο σπίτι της Ντόροθι Γκραντ το 1920, όταν ήταν 8 ετών, και αποτελούσε το αγαπημένο της αντικείμενο μέχρι το θάνατό της το 2014, ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών στην σχετική ανακοίνωση. Το διακόσμησε με βαμβάκι για να μιμηθεί το χιόνι, αφού τα στολίδια ήταν πολυτέλεια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ντόροθι Γκραντ

Η Ντόροθι φύλαγε το δέντρο μέχρι που πέθανε σε ηλικία 101 ετών και στη συνέχεια το κληρονόμησε η 84χρονη κόρη της, Σίρλεϊ Χολ.

Σίρλεϊ Χολ που κληρονόμησε το δέντρο απ’ την μητέρα της

«Προφανώς είχε αγοραστεί αρχικά για πένες, αλλά πωλήθηκε για χιλιάδες και αυτό είναι εκπληκτικό. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη δύναμη της νοσταλγίας. Η ιστορία της Ντόροθι είχε απήχηση στους ανθρώπους», είπε στο CNN ο Χάνσον.

«Όσο απλό κι αν ήταν, η Ντόροθι αγαπούσε αυτό το δέντρο. Έγινε βασικό συστατικό των οικογενειακών γιορτών για δεκαετίες. Το γεγονός ότι της έφερε τέτοια χαρά είναι από μόνο του αφορμή για ταπεινοφροσύνη. Μας υπενθυμίζει ότι η υπερβολή και η χλιδή δεν απαιτούνται για να αντιληφθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Μια μοναδική κατασκευή;

Ο Χάνσον υπέθεσε ότι το δέντρο θα μπορούσε να είχε παραχθεί για ένα ακριβό πολυκατάστημα του Λονδίνου. Παρόλο που μοιάζει με τα πρώτα τεχνητά δέντρα μαζικής παραγωγής που πωλήθηκαν από το δημοφιλές πολυκατάστημα Woolworths, επισήμανε ότι διαφέρει από τα δέντρα όσα  πωλούνταν εκεί στο παρελθόν λόγω της διακόσμησης με κόκκινο χρώμα στην ξύλινη βάση του.

Τσαρλς Χάνσον

«Η πωλήτρια αποφάσισε να το αποχωριστεί για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της και να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσει ως μια ταπεινή υπενθύμιση της ζωής της δεκαετίας του 1920 – μια δεκαετία που οδηγήθηκε από την πλήρη ανάπτυξη και την άνθηση στην απόλυτη κατάρρευση», πρόσθεσε.

Ένα παρόμοιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που αγοράστηκε στη Σκωτία για το ισοδύναμο των 6 πένων (8 σεντς) το 1937, πουλήθηκε για £150  ($190) στο Hansons Auctioneers το 2019, σύμφωνα με τον Χάνσον. Ένα άλλο, που βρέθηκε στην αγγλική πόλη Derby, πωλήθηκε για £420  ($533) το 2017.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024