Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πράγα: Τέσσερις συλλήψεις επίδοξων μιμητών του μακελάρη - Φόβοι για τη φίλη του δράστη που δεν έχει συλληφθεί

Πράγα: Τέσσερις συλλήψεις επίδοξων μιμητών του μακελάρη – Φόβοι για τη φίλη του δράστη που δεν έχει συλληφθεί

«Μοναχικός λύκος», ανασφαλής και λάτρης των όπλων ο 24χρονος - Πληθαίνουν οι πληροφορίες για τον μακελάρη της Πράγας

Στην Πράγα το πένθος είναι βαρύ μετά το μακελειό με τους 14 νεκρούς, ενώ οι Αρχές της Τσεχίας βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό τυχόν θαυμαστών του μακελάρη που ίσως θελήσουν να τον μιμηθούν και να προκαλέσουν ακόμη ένα αιματοκύλισμα.

Ο 24χρονος φοιτητής άνοιξε πυρ στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου την Πέμπτη, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ένα άλλο άτομο πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο.

Τέσσερις συλλήψεις επίδοξων μιμητών

Το γεγονός ότι η Αρχές φοβούνται ότι μπορεί να προκύψει νέα χτύπημα επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακούσαν, κατά την ανακοίνωση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει η χώρα για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερα άτομα είτε επειδή απείλησαν ότι θα αντιγράψουν την επίθεση είτε γιατί την ενέκριναν, γράφει ο Guardian.

Άνθρωποι αφήνουν κεριά και λουλούδια έξω από το πανεπιστήμιο

Μάλιστα, ένας από αυτούς παραδέχθηκε ότι εμπνεύστηκε από τον μακελάρη και ήθελε να αγοράσει όπλο προκειμένου να σκοτώσει. «Στις 11:30 χθες ο άνδρας μας είπε ότι εμπνεύστηκε από τον δράστη, ότι ήθελε να αγοράσει όπλο και επίσης να σκοτώσει. Μετά από λίγες ώρες αναγνωρίστηκε και συνελήφθη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία της Τσεχίας.

Νέα στοιχεία για τον μακελάρη

Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον μακελάρη της Πράγας. «Μοναχικός λύκος», ανασφαλής και λάτρης των όπλων χαρακτηρίζεται από τις Αρχές ο 24χρονος, ο οποίος φέρεται να έστειλε μήνυμα στη φίλη του, για να της πει ότι θα αυτοκτονήσει, με αποτέλεσμα να ελέγχεται το αν έπαιξε και αυτή κάποιο ρόλο στην επίθεση, γεγονός που δημιουργεί φόβους.

Ημέρα εθνικού πένθους σήμερα (23/12) στην Τσεχία

Σύμφωνα με τις Αρχέςm ο δράστης ήταν «μοναχικός λύκος», δεν είχε ποινικό μητρώο και είχε άδεια οπλοχρησίας. Όσοι τον γνώριζαν τον περιγράφουν ως έναν εσωστρεφή «σπασίκλα» που γοητευόταν από τα όπλα και μισούσε τον κόσμο. Ο δράστης, ο οποίος ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, είχε ολοκληρώσει την προπτυχιακή του διατριβή για την Πολωνική ιστορία του 19ου αιώνα.

Εμπνευσμένος από μακελειό στη Ρωσία

Ο νεαρός φαίνεται να είχε εμπνευστεί το μακελειό από παρόμοια επίθεση που είχε πραγματοποιήσει μια 14χρονη στη Ρωσία. «Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία. Η Αλίνα Αφανασκίνα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων σε μήνυμά του στο Telegram.

Οι Αρχές πιστεύουν ο δράστης των μαζικών πυροβολισμών σκότωσε τον ίδιο του τον πατέρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς και έναν άλλο άνδρα και τη δύο μηνών κόρη του στις 15 Δεκεμβρίου. Η τσεχική αστυνομία, που ερευνά το σπίτι του, επιβεβαίωσε ότι ένα όπλο που βρέθηκε στο κατάλυμα χρησιμοποιήθηκε για να πυροβολήσει τον πατέρα και το μωρό του, γράφει η Daily Mail.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του, η αστυνομία βρήκε επίσης μια αυτοσχέδια βόμβα στο κελάρι. Αστυνομική πηγή είπε στη La Stampa ότι η αυτοσχέδια βόμβα αποτελούνταν από «κύλινδρο, πυρομαχικά, πυροτεχνικό υλικό και χημικές ουσίες».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ταυτόχρονα, η αστυνομία, προσπαθώντας να προλάβει πιθανό παρόμοιο περιστατικό, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία και σε άλλους «πιθανούς στόχους», συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να ασφαλιστούν, σε ένα προληπτικό μέτρο τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δήλωσαν επίσης ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας των πανεπιστημιουπόλεων.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024