Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λευκός Οίκος: Το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στο σχεδιασμό επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Λευκός Οίκος: Το Ιράν «εμπλέκεται βαθιά» στο σχεδιασμό επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον αναφέρει πως το Ιράν βοηθάει τους Χούθι στον σχεδιασμό των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως όχι μόνο χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους Χούθι για να συνεχίσουν τη δράση τους ενάντια σε πλοία, αλλά και πως με κατασκοπευτικό πλοίο τους παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες.

Το Ιράν έχει «εμπλακεί σε βάθος» στον σχεδιασμό των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντας όπλα, χρηματοδότηση, εκπαίδευση και «τακτικές πληροφορίες» για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα πλήγματα κατά μήκος ενός κρίσιμου θαλάσσιου διαδρόμου, αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

Χωρίς τη συνεχιζόμενη ιρανική υποστήριξη, «οι Χούθι θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν αποτελεσματικά και να πλήξουν εμπορικά πλοία»

Επικαλούμενη πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες αμερικανικές πληροφορίες, η Γουάτσον αναφέρει ότι «η ιρανική υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης στη Γάζα επέτρεψε στους Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και θαλάσσιων στόχων, αν και το Ιράν συχνά ανέθετε την επιχειρησιακή εξουσία λήψης αποφάσεων στους Χούθι».

Η συμμαχία Ιράν-Υεμένης κρατά από τον εμφύλιο, μεταξύ των Χούθι και της υποστηριζόμενης από την Σ.Αραβία κυβέρνησης

«Από το 2015, το Ιράν έχει μεταφέρει προηγμένα οπλικά συστήματα στους Χούθις, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, πυραύλων κρουζ επίγειας επίθεσης και βαλλιστικών πυραύλων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον θαλάσσιων σκαφών, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σκαφών χωρίς γνωστές διασυνδέσεις με το Ισραήλ, και σε επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τον Οκτώβριο», αναφέρει η Γουάτσον.

Χωρίς τη συνεχιζόμενη ιρανική υποστήριξη, «οι Χούθι θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν αποτελεσματικά και να πλήξουν εμπορικά πλοία», λέει ο Watson.

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει εδώ και καιρό τους αντάρτες της Υεμένης, έχει παράσχει μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στους Χούθις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν σε πρόσφατα πλήγματα εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων και σε απόπειρες επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με την αμερικανική αξιολόγηση.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι το Ιράν προσπαθεί να αποτρέψει τους Χούθι από αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά», λέει ο Watson.

Η εκστρατεία των Χούθι έχει ωθήσει έναν αυξανόμενο κατάλογο εταιρειών να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους στη σημαντική εμπορική οδό. Οι ΗΠΑ έχουν συστήσει ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της παγκόσμιας ναυτιλιακής οδού στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει κάνει ακόμη το βήμα να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχαρακτηρίσει τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να εξετάζει την κίνηση αυτή.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024