Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Μπελέρη: Σε ποια λύση προσανατολίζεται η Αλβανική κυβέρνηση

Υπόθεση Μπελέρη: Σε ποια λύση προσανατολίζεται η Αλβανική κυβέρνηση

Θα αντικαταστήσει η κυβέρνηση τον Μπέλερη; Ο τρόπος επίλυσης του αδιεξόδου

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη για άδεια από τις φυλακές, ώστε να μπορέσει να ορκιστεί.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, σχολίασε ότι η μη χορήγηση άδειας από τη Διεύθυνση Φυλακών είναι η ορθή απόφαση από νομικής πλευράς, αναγνωρίζοντάς τον ωστόσο ως εκλεγμένο δήμαρχο της Χιμάρας.

Σύμφωνα με τον Ράμα, ο Μπελέρης θα πρέπει να παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι το τέλος της δίκης και αφού αποδειχθεί η αθωότητά του, θα έχει τη δυνατότητα να ορκιστεί.

«Η θέση του Έντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου»

Με την θέση του αυτή ο Ράμα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αφαιρέσει το αξίωμα του Μπελέρη πριν ολοκληρωθεί η δίκη, ενώ υπογραμμίζει ότι ο Τζόργκο Γκόρο δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση του.

«Ο Πρωθυπουργός λέει ότι εν κατακλείδι, αυτή η αιτιολογημένη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως θέμα δικαιοσύνης, αλλά και πολιτικής ή οποιουδήποτε από τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Επίσης, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου» αναφέρει το αλβανικό δημοσιογραφικό μέσο Top Channel.

Πώς θα βρεθεί λύση στο αδιέξοδο

Στην απόφαση του δικαστηρίου λέγεται ότι η λύση βρίσκεται στα πορίσματα ανάλυσης ευρωπαϊκών μοντέλων για την επίλυση παρόμοιων αδιεξόδων, όταν η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατεί να ασκήσει το καθήκον της. Σύμφωνα με το ειδικό δικαστήριο, σε αυτή την περίπτωση η κεντρική κυβέρνηση παρεμβαίνει για να διασφαλίσει τη συνέχεια των δημόσιων υπηρεσιών. Το δικαστήριο λέει ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να βρει μια λύση.

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση, αλλά όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Εν τω μεταξύ, το πιθανότερο φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση που θα ορίσει έναν υπεύθυνο της Χιμάρας μέχρι το τέλος της δίκης. Θα είναι αυτή ευκαιρία για την κυβέρνηση να επιλύσει τόσο το αδιέξοδο στη Χιμάρα όσο και το αδιέξοδο με την Ελλάδα. Αυτό μένει μόνο να φανεί.

«Δεν συνάδει με το κράτος δικαίου»

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών είχε σχολιάσει την απόρριψη έφεσης του Φρέντι Μπελέρη, τονίζοντας ότι δεν συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η απόρριψη της έφεσης δημιουργεί ερωτήματα ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φρέντι Μπελέρη ως δημάρχου», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024