Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Θα ξεχιονίσω το σύμπαν», μια παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή της Κ. Αγγελάκη-Ρουκ

«Θα ξεχιονίσω το σύμπαν», μια παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή της Κ. Αγγελάκη-Ρουκ

Με αφορμή της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από το θάνατο της.

Μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση και την προσωπικότητα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, με το κείμενο να είναι ευθέως εμπνευσμένο από το ιδιαίτερο ύφος της μεγάλης ποιήτριας, και με αναφορές σε θραύσματα της ποίησής της θα παρουσιαστεί από τις 13 Γενάρη στο Θέατρο Της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής». Η ομάδα Amor Omnia με την παράσταση της «Θα Ξεχιονίσω Το Σύμπαν» σε σκηνοθεσία του Αντρέα Μαντά που υπογράφει και το πρωτότυπο κείμενο.

Μια παράσταση – αφιερώμα

Η παράσταση ανεβαίνει στη σκηνή του ιστορικού θεάτρου της Κυψέλης τον Ιανούαριο του 2024,  αφού στις 21 Γενάρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο της Ρουκ.

Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες

Η ιστορία και οι ρόλοι

Την Κατερίνα “ντύνεται” επί σκηνής, μια γυναίκα με σύνδρομο Down, η Χριστίνη Γεωργανά, η οποία (άλλη μια συγκινητική σημειολογική αναφορά) επιστρέφει στο συγκεκριμένο θέατρο 18 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, στην περίφημη «Bella Venezia» του Λευτέρη Βογιατζή.

Η Χριστίνη, με την αισθαντικότητα που χαρακτηρίζει τα εκφραστικά της μέσα, και την ιδιαίτερη αντίληψή της για τον ποιητικό λόγο, μας ανοίγει διάπλατα ένα ευφάνταστο παράθυρο στο σύμπαν της ποιήτριας.

Μια παράσταση – ποιήση

Το κείμενο είναι χωρισμένο σε τρία μέρη, βασισμένα σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής της Ρουκ. Εν συνόλω, είναι η θύμηση αυτού που ξεχάστηκε, κρύφτηκε, παραλείφθηκε και εν τέλει χάθηκε στη μνήμη.

Τον ποιητικό λόγο του έργου αγκαλιάζουν απαλά οι υπέροχες συνθέσεις του Martin Rev των θρυλικών Suicide, που με χαρά παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης τους, ενώ τη δράση πλαισιώνουν διάφορα πρωτότυπα-βίντεο απαγγελίες ποιημάτων της Ρουκ στα Αγγλικά, από τις Rutanya Alda και Arleen Schloss.

Ποια ήταν η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Η μεγάλη ελληνίδα ποιήτρια μας έμαθε τον έρωτα, την απώλεια και τη φθορά, πέρασε στην αιωνιότητα και μαζί με εκείνη και η ποίηση της πριν περίπου 3 χρόνια στις 21 Ιανουαρίου του 202ο.

Ήταν πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό «Καινούργια εποχή» το ποίημα της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη, τον διευθυντή του περιοδικού γράφοντας:

«Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!».

Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση της με την ποίηση και τη μετάφραση. Άρθρα για την ποίηση και την μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες των δέκα γλωσσών και ποιήματα της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες.

Χριστίνη Γεωργανά μαζί με τον σκηνοθέτη

Πλάσματα σαν αυτήν ήταν/είναι σαν τσαλακωμένα κτίρια

Ο σκηνοθέτης Αντρέας Μαντάς σημειώνει:

«Πολλές φορές εμείς οι υπόλοιποι τα προσπερνάμε αμέριμνοι και ενίοτε τα πατάμε, σαν σάπια φρούτα. Αυτά όμως διαθέτουν δύναμη και κρατάνε μια μνήμη στο κουκούτσι τους. Έχουν επιμονή και κάνουν πράξεις αυτοθυσίας.

Φυτρώνουν πάλι, τινάζονται ώς τον ουρανό και κατοικούνται ξανά, ανάβοντας όλα τους τα φώτα. Ο έρωτας, η ποίηση, αξεχώριστα μας δίνουν το παράδειγμα, οφείλουν να ξεπερνούν φραγμούς, τους φραγμούς που ορθώνουν οι συμβάσεις και τα δεσμά μιας μέτριας και ανόητης κοινωνίας.

Μέσα και έξω από αυτή την τάξη, κάπου, κάποτε, κάπως μια μυστική φωνή περνάει, σαν από μια σχισμή. Η αποστολή του ποιητή είναι να κάνει αισθητή την παρουσία της. Τέτοια ήταν και η αποστολή της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ, που ανάμεσα σε άλλα κλήθηκε να παλέψει με την αναπηρία.»

Θα ξεχιονίσω το Σύμπαν

Πληροφορίες παράστασης

Για 4 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων “Λευτέρης Βογιατζής”

Σάββατο 13 & 20 Iανουαρίου, στις 18.00 | Κυριακή 14 & 21 Ιανουαρίου, στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, Άνεργοι κλπ.) – 15 ευρώ (γενική είσοδος)

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024