Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διευρύνεται το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

Διευρύνεται το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο

Αφορά υπαλλήλους που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής των υπουργείων

Τη διεύρυνση του μπόνους παραγωγικότητας ευρύτερα στον δημόσιο τομέα – στο μέτρο, βέβαια, του δυνατού – για την επόμενη χρονιά εισηγήθηκαν στο τελευταίο για το 2023 Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Οι δύο υπουργοί παρουσίασαν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το μπόνους, το οποίο όπως αναφέρθηκε αφορά υπαλλήλους που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ), όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ) των υπουργείων, υπαλλήλους που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» καθώς και υπαλλήλους που εργάζονται για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ήδη νομοθετική πρωτοβουλία για την επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και στο υπόλοιπο Δημόσιο το 2024, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως για πρώτη φορά το 2022 θεσμοθετήθηκε το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο πλαίσιο τριών αξόνων: των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων, των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και των δημοσιονομικών στόχων.

Στους εργαζομένους που δόθηκε προτεραιότητα ήταν οι 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/και έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Στόχος της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής ήταν η επιτάχυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων, η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων αλλά και η προώθηση του έργου των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο γίνονταν… ελκυστικότερες.

Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των δημόσιων υπαλλήλων καθώς μέσω της επιβράβευσης των υπαλλήλων που κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως έχει αναφέρει και η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη σε παλαιότερη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ», ενισχύεται η παραγωγικότητα των δημόσιων φορέων ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που τους αξίζουν.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης οι Χατζηδάκης και Κεραμέως εισηγήθηκαν την ανταμοιβή των υπαλλήλων που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, στο οποίο εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των υπουργείων για το έτος 2023.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως παρουσίασαν χθες τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί το μπόνους, το οποίο αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους

Το «κλειδί» για την αξιολόγηση

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται ήδη νομοθετική πρωτοβουλία για την επέκταση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και στο υπόλοιπο Δημόσιο το 2024, την οποία αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές Ιανουαρίου.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, το μπόνους παραγωγικότητας συνδέεται άμεσα με τη στοχοθεσία, που είναι το «κλειδί» για το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Ετσι, η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε κάθε οργανική μονάδα, ενεργοποιεί το μπόνους παραγωγικότητας για το διάστημα της επιτυχούς εφαρμογής της στοχοθεσίας.

Το μπόνους, μάλιστα, θα μπορεί να δοθεί τόσο για τους προϊσταμένους όσο και για τους εργαζομένους σε μια μονάδα του δημόσιου τομέα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο προϊστάμενος κάθε διεύθυνσης των υπηρεσιών που σχετίζονται με τους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, την υλοποίηση των ποσοτικών στόχων που θα τεθούν καθώς και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, θα ορίζει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα πάρουν το «πράσινο φως» για το πριμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μπόνους παραγωγικότητας υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης και, σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 15% του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Ο Χεζόνια φεύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης»- Ποια ομάδα θα τον αποκτήσει

Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo ο Μάριο Χεζόνια απέρριψε την προσφορά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024