Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νορβηγία: Παρακαλείστε να μην παίζετε με την φάλαινα-κατάσκοπο

Νορβηγία: Παρακαλείστε να μην παίζετε με την φάλαινα-κατάσκοπο

Μια φάλαινα-κατάσκοπος σε....αποστρατεία, το έσκασε και πήγε στην Νορβηγία να...παίξει. Τώρα κινείται στην Σουηδία. Πλέον ζητούν από τους πολίτες να μην πλησιάζουν για να μην χτυπήσει από προπέλα.

H Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας ζήτησε από τους πολίτες να αποφεύγουν την επαφή με την πιο διάσημη φάλαινα μπελούγκα του κόσμο για να μην την τραυματίσουν ή την σκοτώσουν κατά λάθος με τα σκάφη τους. Πλέον κινείται σε σουηδικά νερά και έχει εκδοθεί αντίστοιχη ανακοίνωση.

Η φάλαινα, με το παρατσούκλι Χβάλντιμιρ, απέκτησε διεθνή φήμη το 2019 αφού εντοπίστηκε να φοράει μια ειδικά κατασκευασμένη εξάρτυση (σ.σ.σαμαράκι) με βάσεις για μια κάμερα, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να πιστεύουν ότι η φάλαινα μπορεί να έχει εκπαιδευτεί από τον ρωσικό στρατό.

Η φιλική φάλαινα περνάει τον χρόνο της ανάμεσα στη Νορβηγία και την Σουηδία

Η ρωσική εκπαίδευση είναι βέβαιη καθώς η εξάρτυση είχε λογότυπο της Αγίας Πετρούπολης.

Παρότι δεν ανοίγει το στόμα για να δαγκώσει, ανοίγει το στόμα για να παίξει και της αρέσουν τα χάδια.

Η ιστορία της έφηβης αρσενικής μπελούγκα και η αγάπη της για σαμποτάζ!

Από το 2019, ο Χβάλντιμιρ (σ.σ. από το Χβαλ που σημαίνει φάλαινα στα νορβηγικά και το Βλάντιμιρ από τον Πούτιν!) ταξιδεύει κατά μήκος των νορβηγικών ακτών με μερικές στάσεις στη διαδρομή, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αλιείας, η οποία πρόσθεσε ότι ο Χβάλντιμιρ «τείνει να μένει σε ιχθυοκαλλιέργειες όπου έχει τη δυνατότητα να αλιεύει ψάρια, βόσκοντας με πλεονάζουσες ζωοτροφές.

Ο Χβάλντιμιρ είναι διάσημος καθώς ακολουθεί βάρκες και παίζει με τους επιβαίνοντες. Ως μια έφηβη μπελούγκα με τάση να δημιουργεί δεσμούς φιλίας και απομακρυσμένο από άτομα του είδους του, επιδιώκει να δημιουργεί φιλίες με τους ανθρώπους.

Βέβαια αν το χόμπι σου είναι να σαμποτάρεις βάρκες, όπως κάνουν και πολλές Όρκες, δένοντας σχοινιά στις προπέλες τους, αυτό μπορεί να σε κάνει μια λιγότερο δημοφιλή φάλαινα. Η φάλαινα, η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος στη Νορβηγία, ζει τώρα στο εσωτερικό του Όσλοφιορντ, ανέφερε η διεύθυνση.

Αυτό «σημαίνει ότι έχει φτάσει σε μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και ο κίνδυνος να τραυματιστεί λόγω της ανθρώπινης επαφής έχει γίνει σημαντικά μεγαλύτερος», πρόσθεσαν οι ειδικοί βιολόγοι της Νορβηγικής Διεύθυνσης Αλιείας.

«Η φάλαινα έχει υποστεί μικροτραυματισμούς από την επαφή με σκάφη»

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, ο διευθυντής Αλιείας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν (σ.σ. Και τέως υπουργός Άμυνας) δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει μόνο μικρά περιστατικά όπου η φάλαινα έχει υποστεί μικροτραυματισμούς, κυρίως από την επαφή με σκάφη».

Ωστόσο, προέτρεψε τους ανθρώπους να κρατούν τις αποστάσεις τους, «παρόλο που η φάλαινα είναι ήμερη και συνηθισμένη να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους».

«Προτρέπουμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους που βρίσκονται σε βάρκες να κρατούν μια καλή απόσταση για να αποφύγουν τον τραυματισμό της φάλαινας ή, στη χειρότερη περίπτωση, τη θανάτωσή της από την κίνηση των σκαφών», δήλωσε ο Μπάκε-Γένσεν.

Το Ναρβάλ ή φάλαινα-μονόκερος είναι ο άλος εκπρόσωπος της οικογένειας των μονοδοντιδών μαζί με την μπελούγκα.

Το ταξίδι στη Σουηδία

Πλέον εδώ και περίπου ένα μήνα ο Χβάλντιμιρ κινείται στα νερά της Σουηδίας, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη κίνηση σκαφών και λιγότερη διαθέσιμη τροφή. Οπότε αναμένεται είτε να γυρίσει στα πιο γνώριμα νερά της Κριμαίας που ήταν η βάση εκπαίδευσης των ρωσικών δελφινιών, είτε να επιστρέψει στην Νορβηγία. Στην Κριμαία την περιμένει όμως μια έκπληξη: Στην παλιά της βάση έχουν σπάσει όλοι οι κλωβοί των δελφινιών εξαιτίας μιας καταιγίδας. Οπότε είναι πολύ πιθανό δεκάδες εκπαιδευμένα δελφίνια να παίζουν κάπου στις βόρειες θάλασσες.

Οι μπελούγκα είναι η μια από τις δύο εκπροσώπους των μονοδοντιδών, με το άλλο μέλος του κλειστού κλαμπ να είναι η φάλαινα ναρβάλ γνωστή και ως φάλαινα-μονόκερος

Πηγές: CNN, One Whale, iflscience, Forbes, scientificamerican

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024