Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eggnog: Η ιστορία του νέκταρ των Χριστουγέννων

Eggnog: Η ιστορία του νέκταρ των Χριστουγέννων

Οι φήμες θέλουν τον Τζορτζ Ουάσινγκτον να είχε καταλήξει σε μια δικιά του συνταγή eggnog με κονιάκ, ουσίσκι σίκαλης, τζαμαϊκανό ρούμι και σέρι, που μπορούσαν να πιούν μόνο οι πραγματικά τολμηροί.

Βρισκόμαστε και πάλι σε αυτήν την γιορτινή εποχή του χρόνου, στη διάρκεια της οποίας οι δρόμοι είναι γεμάτοι λαμπιόνια και στα σούπερ μάρκετ όλου του κόσμου οι πελάτες δοκιμάζουν και αγοράζουν τα υλικά για να φτιάξουν eggnog, το απόλυτο ποτό των Χριστουγέννων.

Κι ενώ οι ρίζες του αναγνωρίζονται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που απέκτησε και το ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα μέχρι σήμερα.

Γιατί ονομάστηκε eggnog;

Η λέξη eggnog μπορεί να μην αρέσει στους περισσότερους. Ο ήχος της που μοιάζει λίγο με γλωσσοδέτη και φυσικά η σκέψη ότι ουσιαστικά όποιος το επιλέγει για να συντροφεύσει τα κρύα βράδια των γιορτών πίνει περίπου σκέτα αυγά έχουν αποθαρρύνει πολλούς, ακόμα και τολμηρούς, από την κατανάλωση του.

Όσον αφορά το όνομα του, οι απόψεις διίστανται. Μια ιστορία υποστηρίζει ότι το eggnog προέρχεται από το «nog», μια παλιά αγγλική λέξη για τη δυνατή μπύρα, ενώ μερικοί υποστηρίζουν τη λέξη «noggin», που περιγράφει ένα μικρό φλιτζάνι που χρησιμοποιούνταν τον 16ο αιώνα. Μια άλλη εκδοχή αποδίδει το όνομα στους Αμερικανούς αποίκους που αναφέρονταν στα παχύρρευστα ποτά ως «grogs» και στο eggnog ως «egg-and-grog». Μέχρι καταγραφεί στον Τύπο, οι λέξεις είχαν μπερδευτεί μεταξύ τους για να δημιουργηθεί το «eggnog».

Από πού προήλθε το eggnog;

Σε γενικότερο πλαίσιο πιστεύεται ότι το eggnog ξεκίνησε από την Ευρώπη. Ήδη από τον 13ο αιώνα, οι μοναχοί της μεσαιωνικής περιόδου στη Βρετανία ήταν γνωστό ότι έπιναν «posset», ένα ζεστό παντς από μπύρα με αυγά και σύκα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό πιθανότατα συγχωνεύτηκε με τα άλλα διάφορα παντς από γάλα και κρασί που σερβίρονταν συχνά σε κοινωνικές συγκεντρώσεις. Μέχρι τον 17ο αιώνα, το σέρι έγινε το κύριο συστατικό του Χριστουγεννιάτικου ποτού που άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως στις προπόσεις για την υγεία και την ευημερία κάποιου. Η αριστοκρατία πάντως το κατανάλωνε με λατρεία, κυρίως επειδή το γάλα, τα αυγά και το σέρι ήταν σπάνια αγαθά στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Όταν το ρόφημα έφτασε στις αμερικανικές αποικίες, απέκτησε εντελώς νέα γεύση και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Το ρούμι που μπορούσαν να προμηθευτούν οι Αμερικανοί άποικοι από την Καραϊβική ήταν σημαντικά φθηνότερο από το κονιάκ, τα διάφορα άλλα ποτά και το κρασί που έστελναν από την Αγγλία. Και έτσι, μαζί με την άμεσα διαθέσιμη προμήθεια γάλακτος και αυγών στις αποικίες, η εκδοχή του eggnog με ρούμι έγινε γρήγορα ένα ποτό για τους ανθρώπους όλων των τάξεων.

Πότε το eggnog έγινε χριστουγεννιάτικη παράδοση;

Ως πλούσιο και σε πολλές περιπτώσεις αλκοολούχο ποτό, το eggnog έγινε το αγαπημένο συνοδευτικό των χριστουγεννιάτικων γευμάτων στις αποικίες και, τελικά, στη νέα χώρα των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1700. Το eggnog παρασκευαζόταν επίσης από πολλούς χωρίς αλκοόλ και κάθε περιοχή προσάρμοζε τη συνταγή του στις προσωπικές της προτιμήσεις. Στον αμερικανικό νότο, για παράδειγμα, οι άνθρωποι προτιμούσαν να το φτιάχνουν με ουίσκι παρά με ρούμι. Οι φήμες θέλουν τον Τζορτζ Ουάσινγκτον να είχε καταλήξει σε μια δικιά του συνταγή, πραγματική βόμβα, με κονιάκ, ουσίσκι σίκαλης, τζαμαϊκανό ρούμι και σέρι, που μπορούσαν να πιούν μόνο οι πραγματικά τολμηροί. Τις πρώτες ημέρες της δημοφιλίας του το eggnog σερβιριζόταν ζεστό. Μέχρι τη στιγμή που ο «καθηγητής» Τζέρι Τόμας τύπωσε τους πρώτους οδηγούς bartending στα τέλη του 1800, οι οποίοι περιλάμβαναν και μια κρύα εκδοχή του.

Και επειδή όλες οι χώρες του κόσμου σήμερα έχουν τη δική τους εκδοχή eggnog να σημειωθεί ότι στην Πολωνία, οι εβραϊκές κοινότητες απολαμβάνουν το λεγόμενο kogel mogel, στη Γερμανία το eierlikör είναι ένα δημοφιλές σπιτικό λικέρ από αυγά, στο Πουέρτο Ρίκο στο coquito συμπεριλαμβάνεται χυμός καρύδας ή γάλα και παραλείπονται τα αυγά. Στο Μεξικό, επίσης, το eggnog έγινε rompope με μεξικανική κανέλα, βανίλια και είτε ρούμι είτε αλκοόλ από σιτηρά, ενώ στο Περού, παρασκευάζεται με το περουβιανό κονιάκ, το pisco.

Το eggnog σήμερα

Να σημειωθεί ότι η βασική συνταγή για το eggnog δεν έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων, δηλαδή τα αυγά χτυπιούνται με ζάχαρη, γάλα, κρέμα γάλακτος και (συχνά) με ένα αποσταγμένο ή ενισχυμένο κρασί. Εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο ποτό για τα πάρτι των Χριστουγέννων και μια φανταστική βάση για πειραματισμούς, προκειμένου να φτιάχνουν νέα κοκτέιλ που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Φυσικά, σήμερα πια υπάρχουν και νόστιμα vegan eggnogs για τους αυξανόμενους, σχεδόν σε όλες τις χώρες, χορτοφάγους.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024