Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κατάρρευση του δόγματος «τάξη και ασφάλεια»

Κατάρρευση του δόγματος «τάξη και ασφάλεια»

Τρόμος πάνω από την πόλη, από συμμορίες και ομάδες ένοπλης βίας - Η επανεμφάνιση των βομβιστών ύστερα από πέντε χρόνια, τα μυστικά της επίθεσης στου Ζωγράφου και το μυστήριο των «Ανταρτών Εκδίκησης»

Τεράστια ανησυχία στους πολίτες και προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκαλούν τα διαδοχικά αιματηρά συμβάντα με θύματα αστυνομικούς και ιδιώτες, η έξαρση των κρουσμάτων βίας από ανήλικους και χούλιγκαν που φαίνεται πλέον να συνδυάζονται και η επάνοδος με βομβιστικές επιθέσεις των ένοπλων οργανώσεων «αντάρτικου πόλης».

Οι εν ψυχρώ πυροβολισμοί κατά τριών νεαρών στο Γκάζι από σεσημασμένο αλβανό κακοποιό, η αιματηρή επίθεση εναντίον αστυνομικών στου Ρέντη, η άγρια συμπλοκή 40 ανηλίκων με πέτρες και ξύλα στην Τούμπα, ο θάνατος αστυνομικού της Ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχε σε καταδίωξη κλεμμένου οχήματος στην Αθηνών – Κορίνθου και η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από την έδρα των ΜΑΤ – και σε απόσταση αναπνοής από φοιτητικές εστίες – στην Καισαριανή, όλα σε διάστημα μόλις 10 ημερών, δείχνουν κατάρρευση του κυβερνητικού δόγματος «τάξη και ασφάλεια». Πρόκειται για έναν συνδυασμό συμβάντων που αναδεικνύει αδυναμίες της ΕΛ.ΑΣ. σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και στην επιλογή προσώπων, και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας.

Οι προειδοποιήσεις

Από χθες το ενδιαφέρον των Αρχών ασφαλείας εστιάζεται κυρίως στην επάνοδο των εγχώριων ομάδων «αντάρτικου πόλης», ακριβώς πέντε χρόνια μετά την τελευταία καταστροφική βομβιστική επίθεση – στις 17 Δεκεμβρίου 2018 – στα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι στο Φάληρο, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Μία οργάνωση που έκτοτε δεν επανεμφανίστηκε μετά και τις στενότερες έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε γιάφκα στο Κουκάκι το 2020.

Το πρωί της Δευτέρας, λοιπόν, υπήρξαν δύο διαδοχικά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες για έκρηξη – εντός 45 λεπτών – βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε πεζοδρόμιο της οδού Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου κοντά στην έδρα των ΜΑΤ. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός που βρισκόταν μέσα σε σακούλα και τάπερ αποτελείτο από 250 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδας και ίδια ποσότητα της εκρηκτικής ύλης ταχύτατης εκτόνωσης C4. Ομως παρουσίασε προβλήματα στη συνδεσμολογία της και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ., από τους οποίους, μάλιστα, θεωρήθηκε σχετικά απλή.

Οι ομοιότητες

Αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν στα «ΝΕΑ» ότι η συγκεκριμένη βόμβα έχει σημαντικές ομοιότητες με άλλες που έχουν τοποθετήσει οι οργανώσεις Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και άλλες που έχουν σταματήσει τη δράση τους. «Ωστόσο, η συνδεσμολογία της φαίνεται πρωτότυπη. Είναι προφανές ότι κάποιοι υποστηρικτές του «αντάρτικου πόλης» ανέθεσαν την κατασκευή και πιθανόν την τοποθέτηση της βόμβας σε άτομα που δεν έχουν χαρτογραφηθεί ή ήταν εκτός δικτύου παρακολούθησης της Αντιτρομοκρατικής. Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός της χθεσινής απόπειρας με τις σχετικά πρόσφατες αποφυλακίσεις υποστηρικτών της ένοπλης βίας. Προφανώς θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα από το κείμενο ανάληψης ευθύνης, αν τελικώς υπάρξει τέτοιο. Σε αυτό αναμένεται να υπάρχουν αναφορές σε καταγγελλόμενους τραυματισμούς πολιτών από ΜΑΤ, στις αιματηρές καταδιώξεις σε Πέραμα και Βοιωτία κ.ο.κ.

Το ενδεχόμενο οι δράστες να μην προχωρήσουν σε άμεση ανάληψη ευθύνης, πάντως, παραμένει επίσης ανοικτό και αυτό είτε λόγω σχεδιασμού νέου αποτελεσματικού χτυπήματος είτε γιατί ίσως συνεκτιμήσουν ότι μπορεί να βρεθούν αξιοποιήσιμα στοιχεία στον μηχανισμό που δεν εξερράγη. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018 είχε βρεθεί ανέπαφος εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη, σε δίτροχο, έξω από την κατοικία γνωστού δικαστικού, και ουδέποτε υπήρξε ανάληψη ευθύνης για αυτή, την επονομαζόμενη «ορφανή», ενέργεια. Το ίδιο συνέβη και με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στις 16 Δεκεμβρίου 2019 κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου, ο οποίος επίσης δεν πυροδοτήθηκε».

Οπως προσθέτουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, τους τελευταίους μήνες υπήρχαν ενδείξεις ότι ομάδες αντιεξουσιαστών «πειραματίζονταν» με εκρηκτικούς μηχανισμούς και υπήρχε διάθεση αναβίωσης ενός τμήματος του εγχώριου «αντάρτικου πόλης». Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι σε έρευνα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα για τη σύλληψη αντιεξουσιαστών που είχαν κατηγορηθεί για ληστείες, τον Ιανουάριο του 2023, προέκυψαν «ύποπτα ευρήματα». Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν έτοιμη βόμβα με την εκρηκτική ύλη C4.

Εξάλλου, την 1η Ιουνίου 2022, σε ιστοσελίδα του αναρχικού χώρου αναρτήθηκε κείμενο ανάληψης ευθύνης για δύο τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών με την υπογραφή «Αντάρτες Εκδίκησης». Ο πρώτος εξ αυτών – που δεν εξερράγη – είχε τοποθετηθεί στα Ιλίσια, στο σπίτι δικαστικής λειτουργού, η οποία είχε αναλάβει τη διερεύνηση της δράσης ομάδας αντιεξουσιαστών που είχαν προχωρήσει σε ληστρικές επιθέσεις στην Αθήνα. Ακόμη, βομβιστική επίθεση από την ίδια οργάνωση είχε πραγματοποιηθεί στην πιλοτή πολυκατοικίας στα Μελίσσια, όπου διέμενε αξιωματικός των ΟΠΚΕ, ο οποίος συμμετείχε σε αστυνομική συνοδεία των ίδιων αντιεξουσιαστών.

Η προκήρυξη

Οπως σημειωνόταν τότε στην προκήρυξη, «ο συγκεκριμένος μπάτσος, μετά την περιπέτεια με την απόπειρα αρπαγής του όπλου του από τον σύντροφο που συνέβη έξω από το γραφείο της ανακρίτριας, έτρεξε να καταθέσει εις βάρος του συντρόφου, με αποτέλεσμα να τον επιβαρύνει με επιπλέον κατηγορίες». Τέλος, για τη δικαστική λειτουργό αναφερόταν: «Μπορεί αυτή τη φορά να στάθηκες τυχερή ή εμείς άτυχοι που δεν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός στην πολυκατοικία σου, αλλά η επόμενη φορά θα είναι με σφαίρες, οι οποίες θα βρουν σίγουρα τον στόχο τους».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024