Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θρίλερ στον ΟΗΕ για τη Γάζα: Αλλάζει το κείμενο και αλλάζει για δεύτερη φορά η ημέρα του ψηφίσματος

Θρίλερ στον ΟΗΕ για τη Γάζα: Αλλάζει το κείμενο και αλλάζει για δεύτερη φορά η ημέρα του ψηφίσματος

Σε μάχη...λέξεων με σκοπό την λιγότερο δεσμευτική φράση έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ, ώστε να μην θέσουν βέτο στο νέο ψήφισμα που φέρνουν στον ΟΗΕ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Ελιζόντο του Al Jazeera, το αρχικό σχέδιο του ψηφίσματος του ΟΗΕ άρχισε να κυκλοφορεί για πρώτη φορά πριν από δύο ημέρες. Και ζητούσε «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» για τη Γάζα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν αντιδράσει σε αυτό λέγοντας «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να το διαπραγματευτούμε». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ουσιαστικά ο χορηγός αυτού του σχεδίου ψηφίσματος, συμφώνησαν με την καθυστέρηση μιας ημέρας ώστε να συναινέσουν και οι ΗΠΑ και να μην προβάλουν βέτο.

Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς, όμως το ζήτημα είναι ουσιαστικά μεταξύ όλου του κόσμου και των ΗΠΑ

Στη συνέχεια, τα ΗΑΕ άλλαξαν τη διατύπωση του σχεδίου ψηφίσματος σε «επείγουσα αναστολή» των εχθροπραξιών, η οποία έχει λιγότερο μόνιμο νόημα από την έκφραση «βιώσιμη παύση».

Πιστεύεται, τουλάχιστον, ότι αυτό ήταν κάτι που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ίσως να ψηφίσουν.

Αυτή είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναβάλεται μάλλον για την Τετάρτη

Οι καθυστερήσεις συνεχίζονται καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επεξεργάζονται την τελική έκδοση του σχεδίου ψηφίσματος. Οι διαπραγματεύσεις είναι συνεχείς, όμως το ζήτημα είναι ουσιαστικά μεταξύ όλου του κόσμου και των ΗΠΑ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσίασαν για πρώτη φορά το ψήφισμα τη Δευτέρα, ξεκινώντας μια διαμάχη σχετικά με την ακριβή γλώσσα που χρησιμοποιείται.

Το αρχικό σχέδιο ψηφίσματος ζητούσε «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Η πιο πρόσφατη εκδοχή μείωσε τη γλώσσα αυτή και ζήτησε «την επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών». Κάτι που φέρεται να έχει γίνει αποδεκτό.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο σε προηγούμενα ψηφίσματα, ενώ οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αποσκοπούν προφανώς στην εξεύρεση μιας γλώσσας που η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να υποστηρίξει. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση πως ακόμα και αν στηρίξουν οι ΗΠΑ την «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών», πως το Ισραήλ θα σεβαστεί το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Για την ώρα οι πολύνεκροι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

«Αναστολή» έναντι «βιώσιμης παύσης»: Τα λεκτικά παιχνίδια του πολέμου

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα που θα επιτρέπει την απελπιστικά αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με κάποιου είδους παύση των μαχών, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποφύγουν ένα ακόμη βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφοφορία, που είχε αναβληθεί από τη Δευτέρα, αναμενόταν να διεξαχθεί νωρίς το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, αλλά αναβλήθηκε για αργότερα μέσα στην ημέρα, επειδή οι ΗΠΑ ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Το Συμβούλιο επαναπρογραμμάτισε την ψηφοφορία για τις 17:00 (22:00 ώρα Ελλάδας). Πλέον αναβάλεται για την Τετάρτη χωρίς ακόμα να έχει ανακοινωθεί κάποια ώρα.

«Εξακολουθούμε να επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες του ψηφίσματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι. «Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος τι διακυβεύεται εδώ».

Το σχέδιο ψηφίσματος που βρισκόταν στο τραπέζι το πρωί της Δευτέρας ζητούσε «επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών». Όμως η διατύπωση αυτή αποδυναμώθηκε σε «επείγουσα αναστολή των εχθροπραξιών» ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024