Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι προβλέπει η «τροπολογία Καιρίδη» για την ανάκληση της άδειας εργασίας

Τι προβλέπει η «τροπολογία Καιρίδη» για την ανάκληση της άδειας εργασίας

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών -και στα μέλη των οικογενειών τους.

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης» και δίνει άπαξ τη δυνατότητα άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η «τροπολογία Καιρίδη» που αφορά κυρίως τους μετανάστες – εργάτες γης «μέτρησε» τη συνοχή της κυβερνητικής παράταξης με τον Αντώνη Σαμαρά να καταψηφίζει αλλά να μην συμπαρασύρει και άλλους βουλευτές της Ν.Δ. που πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή που επιβλήθηκε δια του στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών -και στα μέλη των οικογενειών τους

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής σε μετανάστες τρίτων χωρών -και στα μέλη των οικογενειών τους- που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στην Ελλάδα χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής στη χώρα.

Είναι εφάπαξ και προβλέπει:

Χορήγηση άδειας διαμονής για εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στη χώρα μας, για τουλάχιστον 3 χρόνια.  Αυστηρή προϋπόθεση: να υπάρχει βεβαίωση από τον εργοδότη, ενώ εάν, για τον οποιονδήποτε λόγο, πάψει η σχέση εξαρτημένης εργασίας, η άδεια ανακαλείται.

Ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών, ρυθμίζονται σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου (σ.σ. ερανιστικό, όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση) που ψηφίστηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο:

  • «Επιβάλλει αυξημένες κυρώσεις σε εργοδότες και μετακλητούς αλλοδαπούς εργαζόμενους που παραβιάζουν τους όρους της μετάκλησης και οργανώνει καλύτερα, επιταχύνοντας, τις επιστροφές όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ενισχύει την πάταξη της παράνομης διακίνησης μεταναστών».
  • «Συνεισφέρει στη διαδικασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας και διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».
  • «Είναι άπαξ, με ισχύ ενός έτους, και δεν αλλάζει σε τίποτα τις πάγιες διατάξεις περί νόμιμης μετανάστευσης, όπως αυτές ισχύουν σήμερα ή διαμορφώνονται με τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης».
  • «Είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής πέντε βημάτων» και «αφορά περίπου 30.000 αιτούντες συνολικά». Από αυτόν τον αριθμό, στη ρύθμιση «θα ενταχθούν όσοι μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας και όσοι χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας».

262 βουλευτές, επί συνόλου 295, ψήφισαν «ναι», 32 «όχι»

Η τροπολογία εκτός από τη Ν.Δ., υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ καταψήφισαν Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες. Ειδικότερα, 262 βουλευτές, επί συνόλου 295, ψήφισαν «ναι», 32 «όχι», ενώ καταγράφηκε και ένα «παρών».

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Αντώνης Σαμαράς συνομίλησε με δημοσιογράφους στη Βουλή και όταν ρωτήθηκε για την στάση του απάντησε χαρακτηριστικά: «Ό,τι είχα χρέος να πω το είπα και όποιος θέλει να το καταλάβει το κατάλαβε».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024