Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φυλακή ή σφαίρες»: Το νέο δόγμα στην Αργεντινή για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

«Φυλακή ή σφαίρες»: Το νέο δόγμα στην Αργεντινή για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας για την καταστολή.

Η κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου νέου προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι ανακοίνωσε προ τριών ημερών «πρωτόκολλο» για την καταπολέμηση του «απόλυτου χάους» των διαδηλώσεων, ειδικά αυτών που κλείνουν δρόμους, αναγγέλλοντας την επέκταση της εμβέλειας δράσης των δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαμηνύοντας πως «θα πληρώνουν» αυτοί που «τις οργανώνουν».

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της λατινικής Αμερικής έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας για την καταστολή ενός αναμενόμενου κύματος διαμαρτυριών που αναζωπυρώνεται από την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας κατά περισσότερο από 50%.

Στα ύψη οι τιμές

Άτομα και οργανώσεις που διαμαρτύρονται θα ταυτοποιηθούν με «βίντεο» και στη συνέχεια θα χρεωθούν για το κόστος αποστολής των δυνάμεων ασφαλείας για να αστυνομεύσουν τις διαδηλώσεις τους, δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας Patricia Bullrich.

«Το κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει για τη χρήση των δυνάμεων ασφαλείας- οι οργανώσεις που έχουν νόμιμο καθεστώς θα πρέπει να πληρώσουν ή τα άτομα θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος», δήλωσε η αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης Μιλέι.

Στέλνουν τους διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο

Στόχος των νέων κανόνων είναι να αποτραπεί μια παραδοσιακή μορφή διαμαρτυρίας, γνωστή ως piquete, κατά την οποία οι διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους και λεωφόρους της πόλης για ώρες, ημέρες και μερικές φορές ακόμη και εβδομάδες.

«Είναι καιρός να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μορφή διαμαρτυρίας, δήλωσε η Bullrich και πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές μπορούν να «διαμαρτυρηθούν στο πεζοδρόμιο».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους νέους κανόνες που, όπως είπαν, ουσιαστικά ποινικοποιούν τις νόμιμες διαμαρτυρίες.

Η αριστερή βουλευτής και πρώην υποψήφια για την προεδρία, Myriam Bregman, δήλωσε στο X: «Αυτό που ανακοίνωσε η Bullrich είναι απολύτως αντισυνταγματικό … Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι το πρώτο, από όλα τα δικαιώματα».

Στο μάτι της νέας κυβέρνησης οι διαδηλώσεις

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Χοσέ Λουίς Εσπέρ, απάντησε με μια φράση τριών λέξεων: «Φυλακή ή σφαίρες».

Το νέο πρωτόκολλο εξουσιοδοτεί την αστυνομία σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων να κατάσχει μάσκες προσώπου, μπαστούνια ή άλλα αντικείμενα που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια διαδήλωση. Περιορίζει επίσης τη συμμετοχή των εφήβων αποφασίζοντας ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις στους γονείς των νέων.

Ξεχνάει η υπουργός…

Με την κατάσταση στην Αργεντινή να μυρίζει μπαρούτι ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής ειδήσεων του ειδησεογραφικού καναλιού TN υπενθύμισε ότι η ίδια η Bullrich είχε αποκλείσει δρόμους στο κέντρο του Μπουένος Άιρες όταν διαμαρτυρόταν για τα «λουκέτα» της Covid-19. «Ποια εξουσία έχει τώρα να λέει σε άλλους ότι δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν;» αναρωτήθηκε.

Διαμαρτυρίες αναμένονται ως απάντηση στις μαζικές περικοπές μισθών και τις αυξήσεις στις μεταφορές που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος του Μίλεϊ που εκτόξευσε τον πληθωρισμό.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024