Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε πλήρη αντίστιξη

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά σε πλήρη αντίστιξη

ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα κάνουν ένα ολοκληρωμένο πολιτικό «ταμείο» το βράδυ της Κυριακής

Η Δευτέρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή θα βρει τις δύο πολιτικές δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ και Νέας Αριστεράς, σε μια αντίστιξη και σε δύο διαφορετικούς δρόμους.

Ξεκινάμε απ’ το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εκτός απροόπτου και για πρώτη φορά θα έχει ψηφίσει της Αμυντικές Δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024. Την νέα θέση διατύπωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στην πρόσφατη ΚΕ του κόμματος και είχε συμμάχους του στελέχη, όπως ο πρώην ΑΓΕΕΘΑ και βουλευτής Ευάγγελος Αποστολάκης.

Το περιβάλλον Ραγκούση, στο περιθώριο της ΚΕ στο Κάραβελ, έλεγε πως η πολιτική βασικά είναι μάχη για τα σύμβολα, όπως είχε πρωτοπεί και ο Μιτεράν, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάψει να έχει ενοχικό σύνδρομο για το εν λόγω θέμα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Κόντρα και στην Νατάσα Γιάμαλη, επιβεβαίωσε την νέα θέση, ενώ όλο αυτό θα πρέπει να συνδέεται με δύο δεδομένα: Την έννοια της «πατριωτικής Αριστεράς» που η νέα ηγεσία θέλει να διαμορφώσει – εδώ επιπροσθέτως ο Κασσελάκης ξορκίζει και τον όρο «εθνομηδενισμός». Και τον στενό πλέον δίαυλο με τον Νίκο Κοτζιά και την κίνηση του Πράττω.

Βεβαίως πολλοί θυμούνται πως στην εσωτερική κούρσα του κόμματος για την ηγεσία ο Νίκος Παππάς ήταν αυτός που είχε σηκώσει ψηλά τα εθνικά θέματα, γεγονός όχι άσχετο από τις σημερινές αυξημένες του μετοχές στο εσω- οργανωτικό πεδίο.

Μεγαλώνει η απόσταση

Αυτές ακριβώς οι δύο νέες χαράξεις πάντως, είναι που απομακρύνουν κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τους τέως συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς που από την Πέμπτη το βράδυ διάγει μια νέα καμπάνια για τον νέο φορέα, ενώ την Παρασκευή το πρωί στελέχη της με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο, συμπαραστάθηκαν σε πολίτη που το σπίτι του ήταν σε καθεστώς έξωσης στον Βύρωνα.

Μια κίνηση ενδεικτική του νέου φορέα για το πώς θα κινηθεί σε «δρόμο και Βουλή» και με τις διεργασίες αποκρυστάλλωσης του νέου χώρου να θέλει η εδώ ηγετική ομάδα να είναι «από τα κάτω» και με άνοιγμα σε όλη την αριστερή δεξαμενή.

Οι της Νέας Αριστεράς όλο και πιο έντονα επίσης διαφοροποιούνται από το πάλαι κόμμα τους, εγκαλώντας την ηγεσία Κασσελάκη για «λαικισμό» και «τοξικότητα» και θέλοντας να διαμορφώσουν την εικόνα μιας σοβαρής έκφρασης στον χώρο της Αριστεράς.

Πολιτικό «ταμείο»

Όπως και να χει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα κάνουν ένα ολοκληρωμένο πολιτικό «ταμείο» το βράδυ της Κυριακής και όταν θα χει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός. Δηλαδή θα’ χει πολιτικά λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θα θέτει ορίζοντα το συνέδριο στα τέλη του Φλεβάρη με στοίχημα την ανάκαμψή του και με νέα στελέχη να παράγουν πολιτική.

Η Νέα Αριστερά θα διαμορφώσει στρατηγική να ανοίξει τον βηματισμό της με στόχο την αποχή, αλλά και το κομμάτι των ψηφοφόρων που έχει δυσαρεστηθεί απ’ την Κουμουνδούρου.

Η μέγιστη παγίδα και για τους δύο είναι να οριοθετήσουν την τακτική τους στην ίδια δεξαμενή και να μην βρουν την συνταγή διεύρυνσης της.

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024