Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιστορική μέρα για την ελευθερία των ΜΜΕ - Αποτρέπεται η χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών

Ιστορική μέρα για την ελευθερία των ΜΜΕ – Αποτρέπεται η χρήση κατασκοπευτικών λογισμικών

Υιοθετήθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο ο νέος κανονισμός για την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης χωρίς τις εξαιρέσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους.

Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις και τον κίνδυνο να τιναχτούν όλα στον αέρα επετεύχθη η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Πράξη για την Ελευθερία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ». Το «αγκάθι» για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις ήταν οι αξιώσεις επτά κρατών μελών που επιδίωκαν να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση δημοσιογράφων για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Κατοχυρώνεται η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών»

Οι εξαιρέσεις δεν πέρασαν και με τη συμφωνία αυτή κατοχυρώνεται η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, ενώ παρέχονται οι αναγκαίες εξασφαλίσεις για την αποτροπή χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών σε βάρος δημοσιογράφων.

«Επιτύχαμε μια εξαιρετική συμφωνία»

Την πολιτική ομάδα της Αριστεράς (LEFT) στο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσώπησε ως σκιώδης εισηγητής ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Αμέσως μετά την επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη δημοσιογραφία και τη Δημοκρατία στην Ευρώπη καθώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτύχαμε μια εξαιρετική συμφωνία με την Κομισιόν και το Συμβούλιο για την εφαρμογή του Κανονισμού για την Ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη (…).

Τι είχε προηγηθεί

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα που είδαν οι ερευνητικές ομάδες Investigate Europe, Disclose, Follow the Money και τη συνεργασία του Reporters United, μια ομάδα κρατών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος επιδίωξαν τη νομιμοποίηση της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων, θέλοντας να εισάγουν εξαιρέσεις στον νέο ευρωπαϊκό νόμο. Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν εντός του μπλοκ κατέληγαν στην πρόταση χρήσης λογισμικού κατασκοπίας για σκοπούς «εθνικής ασφάλειας».

Η Γερμανική συμβολή για ξεπεραστεί το «αγκάθι»

Για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη διάσωση του νόμου. «Η υφυπουργός για τα Μέσα Ενημέρωσης, Κλαούντια Ροθ, κατάφερε να πείσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια να μην αναφέρουν ρητά τον όρο «εθνική ασφάλεια» στο νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπός της. Η επίσημη γερμανική θέση προτείνει την ακόλουθη διατύπωση για την αντίστοιχη παράγραφο: «Το παρόν άρθρο δεν θίγει την ευθύνη των κρατών μελών για τη διασφάλιση των τομέων για τους οποίους είναι αποκλειστικά υπεύθυνα».

IPI: Να προστατευθεί αποτελεσματικά η ανεξαρτησία των ΜΜΕ σε ολόκληρη την ΕΕ

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σε κοινή  παρέμβασή του με άλλες 16 Ευρωπαϊκές οργανώσεις για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κατοχυρώσουν ισχυρές διατάξεις στον κανονισμό EMFA, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά η ανεξαρτησία των ΜΜΕ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ακριβής και τελική μορφή της Πράξης θα γίνει γνωστή με όλες τις λεπτομέρειες μετά την τεχνική επεξεργασία και αφού το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024