Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κυνουρία: Σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί – Ανύπαρκτη η παραγωγή λόγω ακαρπίας

Βόρεια Κυνουρία: Σε αδιέξοδο οι ελαιοπαραγωγοί – Ανύπαρκτη η παραγωγή λόγω ακαρπίας

Ενίσχυση ζητούν με ψήφισμά τους οι ελαιοπαραγωγικές κοινότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας

Την οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία των ελαιοπαραγωγών στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, παράλληλα με την μέριμνα εκ μέρους της για την ενίσχυση και προστασία της ελαιοπαραγωγής, ζητούν με ψήφισμά τους οι πρόεδροι των ελαιοπαραγωγικών Κοινοτήτων του εν λόγω δήμου της Αρκαδίας.

Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, οι ελαιοπαραγωγοί της πιο πάνω περιοχής «βιώνουν μια τραγική κατάσταση και πραγματικότητα, εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το απόλυτο της παραγωγής».

Επιπλέον το φετινό πρόβλημα της ακαρπίας έρχεται να προστεθεί στη μειωμένη παραγωγή των προηγουμένων χρόνων με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να καλλιεργήσει για την επόμενη χρονιά, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας και το πολύ υψηλό κόστος καλλιέργειας.

Οι ελαιοπαραγωγοί βιώνουν μια τραγική κατάσταση και πραγματικότητα, εξαιτίας της γενικευμένης και εκτεταμένης ακαρπίας, που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το απόλυτο της παραγωγής

Μαρασμός

«Επειδή η ελαιοκαλλιέργεια, άμεσα συνυφασμένη με την διαχρονική πορεία και ιστορία των χωριών μας αλλά και όλης της χώρας, αποτελεί την πιο δυναμική καλλιέργεια, η εγκατάλειψη της θα γενικεύσει και θα επιτείνει τον μαρασμό και την ερήμωση της ελληνικής επαρχίας και του τόπου μας», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Κοινοτήτων, μια καλή παραγωγική χρονιά για τα χωριά του Δήμου είχε παραγωγή 5.500 τόνων ελαιόλαδου και 2.500 τόνων βρώσιμων ελιών. «Δυστυχώς η φετινή παραγωγή ελαιολάδου δεν ξεπερνά το 15 με 20%  ενώ και η παραγωγή  της βρώσιμης ελιάς κυμαίνεται στο 25% το πολύ», τονίζουν.

Οι καιρικές συνθήκες με τις μεγάλες θερμοκρασίες σχεδόν όλου του Νοεμβρίου για το σύνολο των ελαιόδεντρων, σίγουρα προμηνύουν μια ίδια ή και χειρότερη  επόμενη παραγωγική χρονιά.

«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και απαιτούμε από την πολιτεία  την οικονομική ενίσχυση  όλων των ελαιοπαραγωγών των χωριών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας καθώς και την μέριμνα ως προς την ενίσχυση και προστασία της ελαιοπαραγωγής», καταλήγει στο ψήφισμα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024