Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Λιμοκτονούν οι 9 στους 10 κατοίκους

Γάζα: Λιμοκτονούν οι 9 στους 10 κατοίκους

Καθώς τα ισραηλινά τανκς έφτασαν στο κέντρο του Χαν Γιουνίς, εφιαλτικές στιγμές ζουν οι παλαιστίνιοι άμαχοι που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν στο κέντρο του Χαν Γιουνίς προχθές σε μια νέα επίθεση στην καρδιά της κύριας πόλης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που εγκατέλειψαν άλλα μέρη του θύλακα.

Πολεμικά αεροσκάφη χτυπούσαν την περιοχή δυτικά της επίθεσης, ενώ παντού ακούγονται οι εκρήξεις και υψώνονται στήλες καπνού.

Παρ’ όλα αυτά σε δημοσκόπηση που έγινε στο Ισραήλ, τις πρώτες εβδομάδες των βομβαρδισμών στη Γάζα το 57% των πολιτών δήλωσε πως θεωρεί ανεπαρκείς τις αεροπορικές επιθέσεις που είχαν γίνει

Στο άλλο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στις βόρειες περιοχές οι κάτοικοι περιέγραψαν επίσης μερικές από τις πιο έντονες μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής.

Ολα αυτά φτιάχνουν ένα εφιαλτικό σενάριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους οι οποίοι αποτελούν, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη, το 61% των θανάτων στη Γάζα από αεροπορικές επιδρομές.

Το ποσοστό των θανάτων μεταξύ αμάχων είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο σε όλες τις παγκόσμιες συγκρούσεις του 20ού αιώνα.

Μια Παλαιστίνια oυρλιάζει δίπλα σε αγαπημένο της πρόσωπο στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου μεταφέρθηκε ύστερα από τραυματισμό από ισραηλινά πλήγματα

Δεν έχουν να φάνε

Την ίδια ώρα αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο πληθυσμός στη Γάζα λιμοκτονεί.

Ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι μόνο ένα μέρος των προμηθειών που απαιτούνται μπόρεσε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας – και 9 στους 10 ανθρώπους δεν έχουν να φάνε σε καθημερινή βάση.

Παρ’ όλα αυτά σε δημοσκόπηση που έγινε στο Ισραήλ, τις πρώτες εβδομάδες των βομβαρδισμών στη Γάζα το 57% των πολιτών δήλωσε πως θεωρεί ανεπαρκείς τις αεροπορικές επιθέσεις που είχαν γίνει.

Μια άλλη έρευνα, του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία στο  Ισραήλ, δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Η πιο πρόσφατη έδειξε 87% υποστήριξη για την επανέναρξη της επίθεσης στη Γάζα μετά την εβδομάδα της κατάπαυσης του πυρός.

Οι διαφορές ανά ιδεολογική καταγωγή ήταν μικρότερες: 74% μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. 84% από το Κέντρο και 93% από Δεξιά.

Μόνο το 4,7% δείχνει να πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος μάχης, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι αμάχων και η διεθνής πίεση.

Η πλέον αιματηρή εκστρατεία

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών από το Ισραήλ στη Γάζα είναι η πλέον αιματηρή όσον αφορά τις απώλειες αμάχων τα τελευταία χρόνια.

Η ανάλυση δημοσιοποιήθηκε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στη βόρεια Γάζα και επεκτείνουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις νότιες περιοχές, διατάζοντας στα δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους να μετακινηθούν σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» μικρότερη από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

Το Αλ Μαουάσι είναι μια στενή λωρίδα γης δίπλα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Εχει λίγα κτίρια και σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από αμμόλοφους και γεωργική γη.

Η ζώνη που έχει χαρακτηριστεί ως ασφαλής από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι μόλις 8,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Παντως, όπως τονίζει η «Χααρέτζ», η αναλογία των νεκρών μεταξύ των αμάχων είναι σημαντικά υψηλότερη από τον αριθμό των αμάχων σε όλες τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο κατά τον 20ό αιώνα, στις οποίες οι άμαχοι αντιπροσώπευαν περίπου τους μισούς νεκρούς.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η εκτεταμένη δολοφονία αμάχων όχι μόνο δεν συνεισφέρει τίποτα στην ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά περιέχει επίσης τα θεμέλια για περαιτέρω υπονόμευσή της», καταλήγει το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας.

«Οι πολίτες της Γάζας που θα βγουν από τα ερείπια των σπιτιών τους και την απώλεια των οικογενειών τους θα αναζητήσουν εκδίκηση που καμία ρύθμιση ασφαλείας δεν θα μπορέσει να αντέξει».

Στοχεύουν σκόπιμα πολυκατοικίες

Η μελέτη επιβεβαιώνει μια έρευνα που έγινε δέκα ημέρες πριν από δύο ισραηλινά ΜΜΕ, το  περιοδικό +972 και το Local Call, που διαπίστωσαν ότι το Ισραήλ στόχευε σκόπιμα οικιστικά συγκροτήματα για να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων με την ελπίδα ότι οι πολίτες θα στραφούν εναντίον των ηγεμόνων της Χαμάς.

Τα στοιχεία θα δυσκολέψουν και την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει παγκόσμια κριτική και απομόνωση επειδή άσκησε βέτο στην ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός την Παρασκευή.

Από την έναρξη του πολέμου, που προκλήθηκε μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πείσουν τις ισραηλινές δυνάμεις να είναι πιο διακριτικές στην επιλογή στόχων και έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι δεκτικές στις συμβουλές των ΗΠΑ, παρά τον σταθερά υψηλό αριθμό νεκρών αμάχων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, επανέλαβε αυτόν τον ισχυρισμό κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Σίγουρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις απώλειες αμάχων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας προς αυτόν τον σκοπό».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024