Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Δημήτρης Πιατάς συνάντησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Όταν ο Δημήτρης Πιατάς συνάντησε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Όταν του συστήθηκα δήλωσα το όνομα μου και την ιδιότητα μου, δηλαδή είπα: «Δημήτρης Πιατάς, κωμικός ηθοποιός» και μου απάντησε: «Βαγγέλης Παπαθανασίου, επίσης κωμικός».

Στην ερώτηση «ποιος Έλληνας είναι μεγαλύτερος από τη ζωή;» μόνο μια απάντηση υπάρχει, αντανακλαστικά, στο μυαλό όλων μας: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Σε αυτή την ανυπέρβλητη προσωπικότητα, τον μουσικό, τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη και δημιουργό αφιερώνει δικαιωματικά την πρώτη –μετά από 15 ολόκληρα χρόνια- παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου» ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου, ο Δημήτρης Πιατάς.

Η νέα εποχή πολιτιστικής δραστηριότητας στον Βόλο εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 με μία μεγάλη μουσική γιορτή-αφιέρωμα στον γνωστό σε όλη την υφήλιο ως Vangelis, «τον Έλληνα που ξεπέρασε τα όρια του πλανήτη και έγινε άστρο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Πιατάς.

Πρόκειται για μία υπερπαραγωγή, ωδή στη ζωή και στο έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου συνθέτη με καταγωγή από την Αγριά Βόλου.

Μιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Πιατά λίγο πριν την παράσταση, μας είπε για την αστεία συνάντηση του με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, για τη δύναμη του χιούμορ, για τη λογοκρισία και τον σεξισμό στην τέχνη.

«Ο Βόλος είναι μια πόλη που την πιστεύω πολύ σε πολιτιστικό επίπεδο»

Μιλήσαμε με τον κ. Δημήτρη Πιατά λίγο πριν την παράσταση

-Ποιο είναι το καλλιτεχνικό όραμά σας για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου -αν αυτό μπορεί να συνοψιστεί σε μερικές φράσεις.

Ο Βόλος είναι μια πόλη που την πιστεύω πολύ σε πολιτιστικό επίπεδο. Μέσα από την θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου θέλω να βγάλω τα πιστεύω μου αληθινά. Έχουμε πανάξιους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, μουσικούς Βολιώτες και όχι μόνον, που θα επιλέξω να παρουσιάσουν έργο στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου – Βαγγέλης Παπαθανασίου,  ώστε ο κόσμος που  αγαπά την τέχνη του θεάματος να απολαύσει εξαιρετικές παραστάσεις, συναυλίες, δρώμενα  στην πόλη του.

-Μιλήστε μου για την επιλογή της πρώτης μουσικής παράστασης που θα ανοίξει το θέατρο του Βόλου μετά από 15 χρόνια.

Το  θέατρο πήρε το όνομά του διεθνώς αναγνωρισμένου μουσικού συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, που γεννήθηκε στην Αγριά του Βόλου. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχω την ευθύνη να εγκαινιαστεί το θέατρο τιμώντας το σπουδαίο έργο του Έλληνα που ξεπέρασε τα όρια του πλανήτη και έγινε άστρο.

Αξιοποιώντας όλο το μουσικό δυναμικό της πόλης ετοιμάσαμε μία όμορφη μουσική γιορτή, μια υπερπαραγωγή για να πω την αλήθεια.

Το αφιέρωμα στην ζωή και το έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου θα περιλαμβάνει την αξεπέραστη και πολυβραβευμένη μουσική του, για την οποία έχουν εξασφαλισθεί αποκλειστικά δικαιώματα, εκτελεσμένη από τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και 230 χορωδούς Το πλούσιο οπτικό υλικό σκηνοθετεί ο  διακεκριμένος σκηνοθέτης Νίκος Σούλης, ο «πατέρας» των μουσικών ταινιών στην Ελλάδα. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις με κείμενα που επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Θανάσης Λάλας, στενός φίλος του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Όταν του συστήθηκα δήλωσα το όνομα μου και την ιδιότητα μου, δηλαδή είπα: «Δημήτρης Πιατάς, κωμικός ηθοποιός» και μου απάντησε: «Βαγγέλης Παπαθανασίου, επίσης κωμικός»

«Η μουσική γενικά δεν χωράει σε στεγανά. Πόσο δε μάλλον η μουσική του δικού μας Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου»

-Ποια ήταν η προσωπική σχέση σας με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου;

Η επικοινωνία ήταν κοινωνική, δυο τρείς ήταν οι συναντήσεις μας καθ’ όλη την διάρκεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην χώρα μας. Αυτό που ξεχώρισα στον Βαγγέλη από την προσωπική μας επαφή ήταν το χιούμορ του. Όταν του συστήθηκα δήλωσα το όνομα μου και την ιδιότητα μου, δηλαδή είπα: «Δημήτρης Πιατάς, κωμικός ηθοποιός» και μου απάντησε: «Βαγγέλης Παπαθανασίου, επίσης κωμικός». Ήταν αρχή για μια επικοινωνία με πολύ γέλιο και ανθρώπινη χαρά.

-Μπορεί να χωρέσει μια τόσο μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα όπως του Βαγγέλη Παπαθανασίου σε μια παράσταση;

Η μουσική γενικά δεν χωράει σε στεγανά. Πόσο δε μάλλον η μουσική του δικού μας Έλληνα Βαγγέλη Παπαθανασίου. Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους του πλανήτη χωρίς στερεοτυπικές δεσμεύσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα δώσουμε στους θεατές ένα δείγμα της ζωής και της έμπνευσης του τεράστιου συνθέτη και θα προσπαθήσουμε να χωρέσουμε σε μια παράσταση την ψυχή του για να μεταλαμπαδεύσουμε το όραμά του.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης 

-Η θεατρική σκηνή της Αθήνας βιώνει έντονη δραστηριότητα με πολύπλευρες επιλογές παραστάσεων. Πόσο εύκολο είναι να μεταφερθεί αυτό το κλίμα στην περιφέρεια;

Όπως γνωρίζετε πολλές παραστάσεις που παρουσιάζονται την χειμερινή σεζόν στην Αθήνα, περιοδεύουν το καλοκαίρι σε πόλεις της Ελλάδας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί το κλίμα στην περιφέρεια ειδικά την χειμερινή περίοδο. Αυτό που από την πλευρά μου στοχεύω να πραγματοποιήσω είναι να προσφέρω στους Βολιώτες νέα θεάματα, εμπνευσμένα δημιουργικά που από τον Βόλο πλέον θα περιοδεύουν στην Αθήνα.

-Πιστεύετε ότι εάν δεν υπάρχει πολιτικό έρμα σε ένα καλλιτεχνικό έργο, δεν υπάρχει βάθος; Ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην εποχή;

Δεν το θεωρώ απαραίτητο. Τα κλασσικά έργα σίγουρα έλκουν τον θεατή γιατί του είναι πιο γνώριμα αλλά τα έργα που αποτυπώνουν τα κοινωνικά προβλήματα που κατακλύζουν την κοινωνία μας είτε με κωμικό είτε με δραματικό τρόπο, παρότι έχουν γραφεί χρόνια πριν είτε πρόσφατα, ανοίγουν νέους δρόμους στα θεατρικά δρώμενα.

«Ποια τέχνη ανά τους αιώνες έχει αποφύγει το σεξιστικό σχόλιο;»

«Έζησα μια εποχή όπου οι άνθρωποι με τα καλά τους με τα περίεργά τους ζούσαν κάθε λεπτό ζωντανά -όχι μέσα από οθόνες, social media, κινητά, Tik Tok, μηνύματα, κ.λπ»

-Τάσσεστε υπέρ ή κατά της αφαίρεσης συγκεκριμένων λέξεων από κλασικά έργα επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος που μιλάμε σήμερα δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στη συμπερίληψη; Όπως αυτή η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ ή της Αγκάθα Κρίστι;

Είμαι υπέρ της αυθεντικότητας. Εάν θέλει κάποιος να διασκευάσει τα αριστουργήματα που επί σειρά ετών παρουσιάζονται με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία, δεν είμαι εγώ αυτός που θα τον σταματήσω. Αλλά αναρωτιέμαι, εάν θεωρούν κάποιοι ότι πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο γραφής ενός κλασσικού έργου επειδή κατά την γνώμη του δεν συνάδει με το σήμερα, γιατί δεν γράφουν ένα νέο έργο;

-«Η τέχνη δεν πρέπει να έχει όρια, αλλά, ναι, θέλουν να τα θέτουν» έχετε πει σε συνέντευξή σας μιλώντας για το θέμα της πολιτικής ορθότητας. Πώς μπορεί η τέχνη να αποφύγει το σεξιστικό σχόλιο, για παράδειγμα;

Ποια τέχνη ανά τους αιώνες έχει αποφύγει το σεξιστικό σχόλιο; Ο τρόπος που εκφράζεται ο εκάστοτε συγγραφέας, στιχουργός ή εικαστικός είναι εντελώς προσωπικός. Ή τον αποδέχεσαι ή όχι…. Η έκφραση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη.

-«Εγώ πληρώθηκα πάρα πολύ καλά. Δεν ξέρω πώς μεταφράζεται αυτό. Σε ευρώ, δραχμές ή χειροκρότημα; Εγώ προτιμώ το τελευταίο» έχετε επίσης πει σε συνέντευξή σας. Η λέξη επιτυχία πώς αντηχεί μέσα σας.

Σε αποδοχή. Αισθάνομαι ικανοποιημένος και πλήρης από τις επιλογές που έχω κάνει. Επιτυχία για εμένα είναι με το πέρασμα των ετών σε αυτό το λειτούργημα – γιατί για εμένα είναι λειτούργημα – να μην μετανιώνεις για τις επιλογές σου και για την στάση που έχεις κρατήσει ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

«Το χιούμορ είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα παιχνίδι που εμπεριέχει και την επίθεση και την άμυνα αλλά πάντα στοχεύει στο γκολ»

«Αισθάνομαι ικανοποιημένος και πλήρης από τις επιλογές που έχω κάνει»

-«Zω σε μια εποχή που δεν εκτιμώ ιδιαίτερα» έχετε δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Θέλετε να μας μιλήσετε παραπάνω για αυτό;

Έζησα μια εποχή όπου οι άνθρωποι με τα καλά τους με τα περίεργά τους ζούσαν κάθε λεπτό ζωντανά -όχι μέσα από οθόνες, social media, κινητά, Tik Tok, μηνύματα, κ.λπ. Μια εποχή που υπήρχαν έντονα συναισθήματα τα οποία τα εκφράζαμε πρόσωπο με πρόσωπο. Μια εποχή αξιοκρατίας που πάλευες για να φθάσεις τους στόχους σου έντιμα. Μια εποχή που όταν άνοιγες την τηλεόραση έβλεπες λίγες μεν, ουσιαστικές δε εκπομπές… εκπομπές που δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τα νούμερα τηλεθέασης. Μια εποχή που υπήρχαν ιδανικά και στόχοι. Έβγαινες έξω για να συναντήσεις τους φίλους σου τους αληθινούς σου φίλους όχι τις διαδικτυακούς που πολλές φορές δεν ξέρεις ούτε καν το αληθινό τους όνομα. Άλλες εποχές, άλλες αξίες…

-Πώς τα πάτε με τη νοσταλγία;

Νοσταλγώ ευχάριστες στιγμές χωρίς να υπάρχει προσκόλληση. Στο μέλλον ελπίζω να συνεχίσω να νοσταλγώ τις στιγμές του παρόντος.

-Το χιούμορ είναι επίθεση ή άμυνα;

Είναι τρόπος ζωής. Είναι ένα παιχνίδι που εμπεριέχει και την επίθεση και την άμυνα αλλά πάντα στοχεύει στο γκολ.

Πληροφορίες εκδήλωσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023
ΧΩΡΟΣ: Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: μέγιστος χρόνος 2 ώρες

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024