Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ημιαγωγοί: Μπλόκο της Ταϊβάν στην εξαγωγή τεχνογνωσίας στην Κίνα

Ημιαγωγοί: Μπλόκο της Ταϊβάν στην εξαγωγή τεχνογνωσίας στην Κίνα

Ο προηγμένος κινεζικός επεξεργαστής στο νέο κινητό της Huawei θορύβησε την Ταϊβάν, μεγάλο παίκτη στη βιομηχανία ημιαγωγών.

Ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, η Ταϊβάν απαγόρευσε την εξαγωγή στην Κίνα πρώτων υλών και τεχνογνωσίας για την παραγωγή προηγμένων ημιαγωγών, μια προσπάθεια να ανακόψει την πρόοδο της κινεζικής βιομηχανίας σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας.

Η νέα απαγόρευση αφορά τσιπ που παράγονται με τεχνολογία κάτω των 14 νανομέτρων, τα οποία προστίθενται έτσι σε μια λίστα 21 ακόμα βασικών τεχνολογιών που η Ταϊβάν προσπαθεί να κρατήσει μακριά από την Κίνα.

Η λίστα, την οποία συντάσσει το Εθνικό Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καλύπτει μεταξύ άλλων την αεροδιαστημική βιομηχανία, την άμυνα και την κυβερνοασφάλεια, αναφέρει το Asia Times.

«Η ανακοίνωση μιας λίστας βασικών τεχνολογιών έχει στόχο να προστατεύσει τα εμπορικά μυστικά των ταϊβανέζικων επιχειρήσεων. Όποιος υποκλέψει αυτές τις τεχνολογίες ή τις εξαγάγει παράνομα θα τιμωρηθεί σύμφωνα με τον νόμο για την εθνική ασφάλεια» δήλωσε ο Τσεν Κουό-λιανγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος Πρόβλεψης και Καινοτομιών του Συμβουλίου.

Με νομοθετική παρέμβαση το 2022 η Ταϊβάν δεν επιτρέπει σε μηχανικούς με γνώσεις βασικών τεχνολογιών να εργαστούν στην Κίνα χωρίς άδεια.

Η νέα απαγόρευση στον κλάδο των ημιαγωγών έρχεται μετά την παρουσίαση του νέου κινητού Mate60 Pro της κινεζικής Huawei, το οποίο βασίζεται σε προηγμένο επεξεργαστή των 7 νανομέτρων που παράγει η κινεζική SMIC.

To γεγονός ότι μια κινεζική εταιρεία έφτασε αυτό το επίπεδο σμίκρυνσης στους ημιαγωγούς θορύβησε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Διευθύνων σύμβουλος της SMIC είναι ο ταϊβανέζος Λιανγκ Μονγκ-σονγκ, ο οποίος φέρεται να απέκτησε την τεχνογνωσία όσο εργαζόταν στην ταϊβανέζικη TSMC, γίγαντα των ημιαγωγών.

Την εξαγωγή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού για την παραγωγή προηγμένων τσιπ στην Κίνα έχουν επίσης απαγορεύσει οι ΗΠΑ, κυρίως επειδή θέλουν να προλάβουν την επικράτηση της Κίνας στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024