Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιφυλακτική η Deutsche Bank με την Ελλάδα, βλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024

Επιφυλακτική η Deutsche Bank με την Ελλάδα, βλέπει ανάπτυξη 1,2% το 2024

H Deutsche Bank είναι επιφυλακτική με την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, καθώς θεωρεί ότι θα βρεθεί σε ήπια ύφεση

Πολύ κάτω από το μέσο όρο, που τοποθετούν την ανάπτυξη της Ελλάδας οι περισσότεροι αναλυτές, κινείται η Deutsche Bank, καθώς εκτιμά ότι αυτή θα κινηθεί μόλις στο 1,2% το 2024, αλλά θα βελτιωθεί σημαντικά, κοντά στο 2% το 2025. Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,2% την ερχόμενη χρονιά, με την κυβέρνηση να μειώνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1%.

Σε γενικές γραμμές όμως η Deutsche Bank είναι επιφυλακτική με την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς θεωρεί ότι θα βρεθεί σε ήπια ύφεση. Μάλιστα θεωρεί ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τον ρυθμό ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2024 παραμένουν. Παρά τις αρνητικές εκπλήξεις στις πρόσφατες ενδείξεις πληθωρισμού, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι πληθωρισμού είναι ισορροπημένοι.

Ρηχή ύφεση

Η Deutsche Bank αναμένουμε ότι η ύφεση στο β’ 6μηνο του 2023 θα είναι ρηχή. Βλέπει περιορισμένο κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης. Παρά τον περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο για την τρέχουσα ύφεση, υπάρχει ο κίνδυνος η ανάκαμψη της ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 να είναι πιο αργή από την αναμενόμενη.

Τρεις παράγοντες θα είναι βασικοί για το μακροοικονομικό αποτέλεσμα το 2024: η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, η αγορά εργασίας και η ανταγωνιστικότητα, εξηγεί η Deutsche Bank. Τα στοιχεία των οικονομικών συνθηκών δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή μετάδοση της σύσφιξης της πολιτικής στην πραγματική οικονομία. Υποθέτει, όμως η γερμανική τράπεζα, ότι βρισκόμαστε ή κοντά στην κορυφή της μετάδοσης. “Αν κάνουμε λάθος, η ανάπτυξη μπορεί να είναι ακόμη πιο αδύναμη”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Χαμηλή η ανταγωνιστικότητα

Η ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ παραμένει χαμηλή παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας. Η αβεβαιότητα είναι υψηλή, με κίνδυνο βραδύτερης ανάπτυξης, ενώ η άνοδος του λαϊκισμού, η γερμανική δημοσιονομική κρίση και η εκ νέου εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων το 2024 θα μπορούσαν να περιορίσουν την ταχύτητα της μετάβασης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024