Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΣ ΚΑΠ: Ζητούμενο οι απλούστερες διαδικασίες με μείωση της γραφειοκρατίας

ΣΣ ΚΑΠ: Ζητούμενο οι απλούστερες διαδικασίες με μείωση της γραφειοκρατίας

Παρέμβαση Λ. Αυγενάκη για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ΣΣ της νέας ΚΑΠ

Η ανάγκη για περαιτέρω ευελιξία και επικουρικότητα σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση της πολυπλοκότητας εφαρμογής των απαιτήσεων, προβάλλονται από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ως βασικά συμπεράσματα στον απολογισμό του πρώτου έτους εφαρμογής των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς του αρμοδίου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Διαπίστωση είναι ότι το αγροτικό εισόδημα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο μισθό, που σημαίνει ότι η διαφύλαξη και ενίσχυση της ΚΑΠ είναι επιβεβλημένη. Ωστόσο το αποτέλεσμα των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το επίπεδο συμμετοχής της αγροτικής κοινότητας.

Το αγροτικό εισόδημα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο μισθό, που σημαίνει ότι η διαφύλαξη και ενίσχυση της ΚΑΠ είναι επιβεβλημένη

Απλούστευση των διαδικασιών

Εκτίμηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι το κρισιμότερο στοιχείο για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γεωργών στις αγροτικές ενισχύσεις είναι η απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση της πολυπλοκότητας εφαρμογής των απαιτήσεων. «Η στρατηγική για την επίτευξη των φιλοδοξιών της ΕΕ δεν πρέπει να αναλώνεται σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εξαντλητικές λεπτομέρειες, αλλά να επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ωφελειών και των κινήτρων για τους γεωργούς. Η μετάβαση από τη συμμόρφωση στην απόδοση έχει ήδη υπονομευθεί από ένα σύνολο περίπλοκων κανόνων που περιορίζουν τις επιλογές των κρατών μελών και ενίοτε καθιστούν αδύνατη την πλήρη αξιοποίηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης. Επιπλέον, θέτουν διοικητικά και τεχνικά εμπόδια στην εφαρμογή συμπληρωματικών ενισχύσεων από άλλες πολιτικές, σε μια περίοδο κρίσιμη για την επιβίωση των γεωργών», επισημαίνει στον απολογισμό εφαρμογής του πρώτου έτους των ΣΣ ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ.

Και προσθέτει στην αναφορά του, ότι «οι αλλεπάλληλες και απρόβλεπτες κρίσεις ξεπερνούν τις δυνατότητες του αρχικού σχεδιασμού μας και απαιτούν συνεχή εγρήγορση για έγκαιρες αναπροσαρμογές, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά χρονοβόρα διαβούλευση με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες της Επιτροπής».

Οι μεγάλες προκλήσεις

Στη συνέχεια κατέγραψε τις μεγάλες προκλήσεις με τους νέους ποιοτικούς ελέγχους για το Σύστημα Γεωχωρικής Αίτησης και το Σύστημα Παρακολούθησης Αγροτεμαχίων και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην παροχή οδηγιών, που ουσιαστικά επιβαρύνουν σημαντικά τους Οργανισμούς πληρωμών.

Συμπερασματικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι «ο απολογισμός του πρώτου έτους εφαρμογής ανέδειξε κυρίως την ανάγκη περαιτέρω ευελιξίας και επικουρικότητας σε όλα τα επίπεδα. Οι εθνικές ιδιαιτερότητες και δυνατότητες και τα τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά των αγροτικών περιοχών επηρεάζουν καταλυτικά την προσαρμογή των κρατών μελών στους νέους κανόνες. Συνεπώς, η διαφύλαξη του ισχύοντος επιπέδου ενίσχυσης των αγροτών στα κράτη μέλη προσφέρει την απαραίτητη προβλεψιμότητα και σταθερότητα στις επιλογές τους».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024