Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όμιλος Calilo: Όταν η τουριστική ανάπτυξη και η αειφορία συνυπάρχουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Όμιλος Calilo: Όταν η τουριστική ανάπτυξη και η αειφορία συνυπάρχουν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Πώς ο Όμιλος Calilo κατάφερε σε μία δεκαετία να αναγάγει την Ίο σε έναν δημοφιλή προορισμό ο οποίος προάγει τον αειφόρο τουρισμό σε διεθνές επίπεδο;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, η βιωσιμότητα θα παραμείνει και το 2024 ανάμεσα στις κορυφαίες ταξιδιωτικές τάσεις και όχι άδικα. Η ολοένα αυξανόμενη επίγνωσή μας για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μας παρακινεί να υιοθετήσουμε πιο υπεύθυνους τρόπους για να απολαμβάνουμε τις εξορμήσεις μας, έχοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως πρωταρχικό κριτήριο στην επιλογή προορισμού, καταλύματος, ακόμη και μετακίνησης.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στα νησιά μας, η αειφορία αποτελεί έναν παράγοντα που ενισχύει σημαντικά την εγχώρια τουριστική βιομηχανία, ενώ συγχρόνως υποστηρίζει και ενδυναμώνει τις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για έναν τόπο αλλά και για τους κατοίκους του. Ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω και αποτελεί ένα αξιοσημείωτο case study σε σχέση με τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα είναι ο ελληνικός Όμιλος Calilo, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη sustainable ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης στο νησί της Ίου.

Ακολουθώντας ένα πρότυπο, πράσινο μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, ο Όμιλος Calilo συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ποιοτικού τουριστικού προϊόντος αλλά και στη διατήρηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Κάπως έτσι, την τελευταία δεκαετία έχει αναδείξει την Ίο σε έναν κορυφαίο, «πράσινο» προορισμό, ο οποίος αντιπροσωπεύει επάξια τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο.

Με το βλέμμα στραμμένο προς ένα μέλλον βιώσιμης, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης

Είναι σημαντικό αν αναφέρουμε πως η πολυδιάστατη δράση του Όμιλου Calilo ξεκινάει στην Ίο το 2012 και από την πρώτη στιγμή επικεντρώνεται στην προστασία του φυσικού πλούτου του νησιού, ακολουθώντας ένα ήπιο, σύγχρονο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, με επενδύσεις που έχουν χαμηλή δόμηση, αλλά προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Πιο αναλυτικά, πρωταρχική δέσμευση του Ομίλου Calilo είναι να οικοδομήσει μόνο το 1% των εκτάσεων ιδιοκτησίας του και όχι το 10% που προβλέπεται για τις τουριστικές επενδύσεις εν γένει. Έτσι, αφήνει ένα κομμάτι αδόμητο, ακατέργαστο και αυθεντικό, προστατεύοντάς το από την άναρχη υπερανάπτυξη και από την αλλοίωση η οποία προκύπτει από τον τουριστικό κορεσμό.

Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, διότι ο Όμιλος Calilo ακολουθεί πρακτικές για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος εντός των εγκαταστάσεών του. Η κατασκευή δεξαμενών για τη συλλογή βρόχινου νερού, η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, οι δράσεις κυκλικής οικονομίας με στόχο τη μείωση της χρήσης πλαστικού έως και 30% σε όλη την εφοδιαστική του αλυσίδα, καθώς και η δημιουργία ενός καταφύγιου για γαϊδουράκια, είναι μόνο ένα κομμάτι της βιώσιμης εταιρικής του υπευθυνότητας.

Στρατηγικές επενδύσεις και δωρεές που αναβαθμίζουν το τοπικό οικοσύστημα της Ίου

Ένας τόπος είναι οι άνθρωποι του και αυτό είναι κάτι που ο Όμιλος Calilo το γνωρίζει καλά και το πρεσβεύει με κάθε τρόπο, για αυτό περιλαμβάνει στα σχέδιά του την έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ανάδειξη της μοναδικότητας και της εντοπιότητας της Ίου. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχει προχωρήσει σε τρείς στρατηγικές επενδύσεις εθνικής σημασίας, οι οποίες «αγγίζουν» τα 200 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 370 άμεσες θέσεις εργασίας, καθώς και 1000 έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

Μάλιστα, ένα ακόμη σημείο που αξίζει την προσοχή μας είναι η επένδυσή του Ομίλου σε ελπιδοφόρες δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας, οι οποίες αποβλέπουν σε μία συνολική αναβάθμισή του τοπικού οικοσυστήματος του νησιού. Συγκεκριμένα, οι δράσεις περιλαμβάνουν δωρεές σε υποδομές υγείας και ασφάλειας του νησιού, όπως είναι το Κέντρο Υγείας, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο αρχαιολογικός χώρος «Σκάρκος» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, ο Όμιλος Calilo έχει προχωρήσει στη δημιουργία παραδοσιακού τυροκομείου, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια στηρίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Volley Ios Features, ως μέγας χορηγός. Τα οφέλη της διοργάνωσης θεωρούνται σημαντικά για την ανάπτυξη και την προβολή της Ίου σε όλο τον κόσμο, αφού λόγω των συγκεκριμένων αθλητικών διοργανώσεων επισκέπτονται το νησί πάνω από 1.000 άτομα ετησίως.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα στο 2023 ο Όμιλος Calilo κατάφερε να διακριθεί στα World Travel Awards Europe, αποσπώντας δύο βραβεία, το βραβείο Europe’s Leading Design Hotel και το Europe’s Leading Lifestyle Hotel. Αυτό δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού οι διακρίσεις που έλαβε αποτελούν το φυσικό επακόλουθο ενός καινοτόμου, «πράσινου» τουριστικού μοντέλου, το οποίο αναβαθμίζει το επίπεδο των υπηρεσιών μίας ξενοδοχειακής μονάδας ή μίας επιχείρησης και συγχρόνως συμβάλλει ουσιαστικά στην επιχειρηματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου όπως η Ίος.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024