Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεμπόδιστη διαδήλωση σε χώρα που… απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες δια ροπάλου

Ανεμπόδιστη διαδήλωση σε χώρα που… απαγορεύονται οι διαμαρτυρίες δια ροπάλου

Η ευκαιρία που άδραξαν ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων

Μια ιστορική διαμαρτυρία πραγματοποίησε έστω μια χούφτα διαδηλωτών το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου σε μια χώρα που άλλοτε απαγορεύονταν δια ροπάλου οι διαδηλώσεις, τα… Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα στο Ντουμπάι στη Σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 απαιτώντας την απελευθέρωση ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας που φυλακίζονται στα Ην. Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Περίπου 25 ακτιβιστές συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, κρατώντας φωτογραφίες των κρατουμένων από τα Εμιράτα Ahmed Mansoor και Mohamed al-Siddiq και του Αιγυπτο-Βρετανού πολιτικού ακτιβιστή Alaa Abdel Fattah.

«Τα ΗΑΕ δεν σχολιάζουν μεμονωμένες περιπτώσεις μετά από δικαστικές ποινές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Πως είναι δυνατόν όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να ανέχονται ελάχιστη δημόσια διαφωνία, ενώ απαγορεύουν οργανωμένες ομάδες, όπως πολιτικά κόμματα και εργατικά συνδικάτα.

Ο λόγος βρίσκεται σε μια συμφωνία που αναγκάστηκε να κλείσει η χώρα με τον ΟΗΕ προκειμένου να φιλοξενήσει τη COP28. Το Ντουμπάι δέχτηκε να επιτραπεί η διεξαγωγή διαμαρτυριών εκεί σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ που απαιτούν την εκ των προτέρων έγκριση οποιωνδήποτε διαδηλώσεων και τον περιορισμό του χώρου της συνόδου κορυφής.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδηλώνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP28 στο Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 9 Δεκεμβρίου 2023 (REUTERS/Stringer).

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιέγραψε τη διαμαρτυρία ως ιστορική διότι έλαβε χώρα. Οι περισσότερες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της «μπλε ζώνης» της συνόδου κορυφής, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και όπου δεν ισχύουν οι τοπικοί νόμοι.

«Στο πνεύμα της συμμετοχής, οι ειρηνικές συνελεύσεις σε καθορισμένες περιοχές ήταν και συνεχίζουν να γίνονται ευπρόσδεκτες», δήλωσε αξιωματούχος των Εμιράτων. «Τα ΗΑΕ δεν σχολιάζουν μεμονωμένες περιπτώσεις μετά από δικαστικές ποινές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που προκάλεσαν τεράστιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συμπεριλαμβανομένης της COP26 του 2021 στη Γλασκώβη και της COP21 του 2015 στο Παρίσι, δεν υπήρξαν διαδηλώσεις έξω από το χώρο.

Παρ’ όλα αυτά «Αυτά τα ονόματα (των πολιτικών κρατουμένων) δεν έχουν ειπωθεί ποτέ φωναχτά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η απελευθέρωση δεν ζητήθηκε ποτέ δημόσια με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στο Reuters ο ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Joey Shea.

Ο Siddiq φυλακίστηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2013 μαζί με άλλους 68 με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης μετά από μια δίκη που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε κατάφωρα άδικη. Δικαστήριο των Εμιράτων καταδίκασε τον Mansoor σε 10 χρόνια φυλάκιση το 2018, αφού κατηγορήθηκε για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να βλάψει την εθνική ενότητα και την κοινωνική αρμονία και να βλάψει τη φήμη της χώρας.

Ο δε Abdel Fattah, ο οποίος έχει κρατηθεί επανειλημμένα στην Αίγυπτο από την εξέγερση της «Αραβικής Άνοιξης» του 2011, καταδικάστηκε πρόσφατα σε φυλάκιση πέντε ετών το 2021 με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Με πληροφορίες από Reuters

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024