Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμα γεύματα νέας γενιάς στα ράφια

Έτοιμα γεύματα νέας γενιάς στα ράφια

Πρόκειται για τα λεγόμενα φρέσκα πακέτα που βοηθούν στην αποφυγή της σπατάλης και ευνοήθηκαν από την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Αποτελεί τη νέα τάση που κυριαρχεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τον τζίρο τους να ξεπερνά στη χώρα μας τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τα έτοιμα και ημιέτοιμα γεύματα αποτελούν μέρος στο καλάθι των καταναλωτών.

Φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσέρβες, ακόμα και αποξηραμένα αποτελούν λύση, η οποία μάλιστα θεωρείται από πολλούς και τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, αφού αγοράζουν τόσο όσο θέλουν να καταναλώσουν, χρειάζονται λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να το μαγειρέψουν και παράλληλα η τελευταία τάση που αποτελεί τα λεγόμενα φρέσκα πακέτα (fresh box), που περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που χρειάζεται μια συνταγή στις απαραίτητες ποσότητες, βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης πρώτων υλών που συχνά και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Πλέον ο ένας στους δύο καταναλωτές (49%) βασίζει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό της διατροφής του στα έτοιμα και ημιέτοιμα φαγητά έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει από μια μεγάλη ομάδα προϊόντων.

Στη διάρθρωση της αγοράς έτοιμων φαγητών ανά κύρια ομάδα προϊόντων σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και της ICAP η κατηγορία των κατεψυγμένων φαγητών κατέχει ποσοστό περίπου ποσοστό 47% – 50% επί του συνόλου, οι κονσέρβες με 25%, τα φαγητά ψυγείου 16% είτε πρόκειται για έτοιμα ή ημιέτοιμα γεύματα με ανοδική πορεία, τα αποξηραμένα φαγητά (σούπες, ζυμαρικά, νουντλς, κ.τ.λ.) 3% και 9,6% τα προϊόντα ζεστής γωνιάς.

Το γεγονός ότι η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν το μαγείρεμα στο σπίτι έστρωσε το έδαφος για αυτή την κατηγορία ενώ η ακρίβεια και οι περικοπές στις παραγγελίες εκτός σπιτιού άνοιξαν την όρεξη της βιομηχανίες τροφίμων να εμπλουτίσουν την γκάμα των προϊόντων τους και να προσφέρουν από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές έως ιταλική και ασιατική κουζίνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ELTRUΝ το 27% των Ελλήνων δηλώνουν ότι μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι σε σχέση με πριν από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, γεγονός που τροφοδοτεί μεγάλη ζήτηση στην κατηγορία των ημιέτοιμων γευμάτων.

Επενδύσεις

Η κατηγορία των έτοιμων φαγητών αποτελεί πλέον δυναμικό κλάδο, στον οποίο επενδύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται και εξαγορές. Ο κλάδος των τυποποιημένων γευμάτων τα οποία διατίθενται μέσω των σουπερμάρκετ διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: στα κατεψυγμένα, τα θερμοκρασίας ψυγείου, τα θερμοκρασίας περιβάλλοντος και τα αποξηραμένα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP η κατηγορία των κατεψυγμένων έτοιμων φαγητών εκτιμάται ότι αυξήθηκε σχεδόν κατά 8% στην τριετία 2019 – 2021 και 1,1% στο διάστημα 2021 – 2022. Οι κατεψυγμένες πίτες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της κατηγορίας αυτής και ακολουθούν τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα με βάση το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο, ενώ έπονται οι υπόλοιποι τύποι κατεψυγμένων γευμάτων με μεγάλη διαφορά.

Τα έτοιμα φαγητά σε κονσέρβες εμφάνισαν άνοδο 6,3% το 2020 επί των συνολικών πωλήσεών τους που συνεχίστηκε το 2021 με ρυθμό της τάξης του 3% και όπως εκτιμάται η αύξηση θα συνεχιστεί ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και των έτοιμων γευμάτων ψυγείου όπου τα τελευταία χρόνια νέα προϊόντα ψυγείου διατίθενται στην αγορά, όπως είναι οι έτοιμες σαλάτες – γεύματα, ready to cook, fresh box που έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024