Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ - Θέλει να ενώσει τις δύο αριστερές», γράφει η ιταλική Repubblica

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και πάλι εδώ – Θέλει να ενώσει τις δύο αριστερές», γράφει η ιταλική Repubblica

Το σχέδιο του «ομοσπονδιακού» Αλέξη Τσίπρα είναι να ενώσει τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική αριστερά, σημειώνει η Repubblica, με αφορμή τις συναντήσεις του πρώην πρωθυπουργού στη Ρώμη

Μόλις πριν από δέκα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένα είδος «ξένου πάπα» της ιταλικής αριστεράς, αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σε άρθρο της για την επίσκεψη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρώμη και τις επαφές του με ηγέτες της ιταλικής κεντροαριστεράς.

«Ο Τσίπρας στην Ιταλία, περιοδεία ως ‘ομοσπονδιακός’ της Κεντροαριστεράς: Ο πρώην ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει Σλέιν, Κόντε, Φρατογιάνι», είναι ο τίτλος της Repubblica, η οποία σημειώνει πως στο όνομά του γεννήθηκε «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» και «πέτυχε το θαύμα της επιστροφής της ριζοσπαστικής αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας το φράγμα του 4%».

Ωστόσο, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός είναι και πάλι εδώ, σε ρόλο «ομοσπονδιακού», επισημαίνεται στο άρθρο και γίνεται αναφορά στις τρεις ημέρες που έμεινε στην ιταλική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας τέσσερις «βαρυσήμαντες συναντήσεις με την ιταλική κεντροαριστερά, που διευρύνθηκε με το M5S, δηλαδή με τον Ενρίκο Λέτα, τον Τζουζέπε Κόντε, τον Νίκολα Φρατογιάνι και την Έλι Σλέιν».

«Στόχος Τσίπρα ένα ίδρυμα ικανό να ενώσει τις ‘δύο αριστερές’»

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη Ρώμη για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συμβουλίου της Ευρώπης και άδραξε την ευκαιρία για να δει παλιούς φίλους, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο», σημειώνεται το δημοσίευμα.

«Ο Λέτα ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μου άνοιξε τις πόρτες στο Palazzo Chigi το 2014, και δεν ήμουν ακόμη πρωθυπουργός. Επέκρινε και αυτός τότε τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας», τονίζει η εφημερίδα υπενθυμίζοντας τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις»

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον Νίκολα Φρατογιάνι, τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), με τον οποίο η «πολιτική τους συγγένεια είναι και η πιο κοντινή», ενώ βρέθηκε, επίσης, με την Έλι Σλέιν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η La Repubblica: «Επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι η παραγωγή μιας εναλλακτικής πολιτικής σκέψης και εναλλακτικής πρότασης στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας όπου, για να θυμηθούμε τον Αντόνιο Γκράμσι, είναι αυτό που μπορεί να αποκαταστήσει την ελπίδα για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς».

Επόμενος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα είναι η Γαλλία, όπου έχει προγραμματίσει και εκεί αντίστοιχες συναντήσεις με στελέχη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.

Κλείνοντας το δημοσίευμά της, η ιταλική εφημερίσα σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα, ικανό να ενώσει τις «δύο αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική, ενώ σημειώνει πως «δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά ο Τσίπρας δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις».

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024