Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτά, τα έλυσε η Συνθήκη της Λωζάνης  - Άμεση η απάντηση Μητσοτάκη στα περί «τουρκικής μειονότητας» Ερντογάν

Αυτά, τα έλυσε η Συνθήκη της Λωζάνης – Άμεση η απάντηση Μητσοτάκη στα περί «τουρκικής μειονότητας» Ερντογάν

«Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο γενικότερο θετικό κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξε και ένα «μελανό» σημείο στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Ο Ερντογάν επέμεινε στον τούρκικο… «χαβά», κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να του απαντά άμεσα και καταλλήλως.

«Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την Συνθήκη της Λωζάνης»

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στη διάρκεια των δηλώσεών του, ανέφερε: «Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».

Η Συνθήκη της Λωζάνης «τα έλυσε αυτά»

Με το που ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε εκ νέου τον λόγο και έσπευσε να απαντήσει στις αναφορές Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε αρχικά πως «η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν – και αγωνιζόμαστε να το διασφαλίζουμε στην πράξη – ίσες ευκαιρίες».

Για να υπογραμμίσει, αμέσως μετά, πως «ο προσδιορισμός της ιδιότητας καθορίζεται από την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης».

«Χρέος δικό μας είναι το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε και διαβεβαιώνω όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εργάζεται νυχθημερόν», σημείωσε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024