Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Αθήνα στις 33 πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη

Η Αθήνα στις 33 πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη

Μεταξύ των πόλεων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα επικίνδυνων πόλεων είναι η Φλωρεντία, το Μιλάνο, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο και Παρίσι, σύμφωνα με έρευνα εταιρείας θωρακισμένων οχημάτων

Την Αθήνα μεταξύ των 33 πιο επικίνδυνων πόλεων στην Ευρώπη για το 2024 κατατάσσει εταιρεία κατασκευής τεθωρακισμένων επιβατικών οχημάτων.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία «Armormax» τα ποσοστά και οι δείκτες εγκληματικότητας σε ορισμένες αστικές περιοχές της Ευρώπης δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά τη δημόσια ασφάλεια.

Πολλές γνωστές πόλεις συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της εταιρείας

Αυτά τα μέτρα, όμως, «παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την επικράτηση του εγκλήματος και τη συνολική ασφάλεια μιας πόλης», σημειώνει σχετικά η εταιρεία.

Μεταξύ των πόλεων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι η Φλωρεντία, το Μιλάνο, η Κωνσταντινούπολη, η Σόφια, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Όμως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι στη λίστα περιλαμβάνονται πόλεις από την… Ουκρανία, που υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, και τοποθετούνται σε πιο… ασφαλής θέσεις συγκριτικά με άλλες πόλεις.

Σε υψηλή θέση στην εγκληματικότητα η Αθήνα

Αναλυτικά η λίστα της «Armormax»:

1. Ταλίν, Εσθονία

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, είναι η πολυπληθέστερη πόλη της χώρας και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν εκεί για την εκπληκτική αρχιτεκτονική, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς.

Η πόλη είναι ως επί το πλείστον ασφαλής και έχει χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας 22,58, αν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μικροεγκληματικότητας και ακόμη και βίαιης εγκληματικότητας γύρω από την περιοχή του λιμανιού. Ωστόσο, το Ταλίν έχει ποσοστό ανθρωποκτονιών περίπου 5,5 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού παρά τα χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

2. Βίλνιους, Λιθουανία

Ως πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η πόλη είναι γνωστή για την αρχιτεκτονική της και είναι επίσης σημαντικό κέντρο για τη μουσική και τις τέχνες.

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για τους επισκέπτες στο Βίλνιους είναι από μικροκλοπές, με τα βίαια εγκλήματα να μην είναι συνηθισμένα. Η πόλη έχει επίσης χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας 26,95, καθιστώντας τη σχετικά ασφαλή συνολικά, ειδικά στο φως της ημέρας και θα πρέπει να αποφύγετε μόνο μερικές συνοικίες. Ωστόσο, η πόλη έχει παραδοσιακά υψηλό ποσοστό δολοφονιών που περίπου 10,4 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού το 2008.

3. Φλωρεντία, Ιταλία

Η Φλωρεντία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης για τέχνες και πολιτισμό. Αυτή η ιταλική πόλη έχει διάσημες γκαλερί που περιέχουν μερικές από τις πιο σημαντικές συλλογές τέχνης στον κόσμο, ενώ υπάρχει επίσης ο εντυπωσιακός καθεδρικός ναός Duomo που προσελκύει επισκέπτες από μακριά και μακριά.

Το βίαιο έγκλημα δεν είναι σύνηθες στην πόλη, αλλά οι τουρίστες πρέπει να έχουν το νου τους. Τα εγκλήματα που πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι στη Φλωρεντία περιλαμβάνουν απάτες, κλοπή πιστωτικών καρτών και πορτοφολάδες. Η Φλωρεντία έχει ποσοστό εγκληματικότητας 38,49.

4. Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία

Το Μπέλφαστ είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας και η πρωτεύουσα. Η πόλη είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός με πολλά να κάνετε, συμπεριλαμβανομένου του μουσείου Τιτανικού Μπέλφαστ, το οποίο είναι αφιερωμένο στο διαβόητο πλοίο RMS Titanic που ναυπηγήθηκε στην πόλη.

Το Μπέλφαστ γνώρισε σημαντικές αναταραχές κατά τη διάρκεια των βομβαρδιστικών εκστρατειών της δεκαετίας του 1970 και του 1980, οι οποίες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η πόλη έχει μέσο ποσοστό εγκληματικότητας 43,72. Να είστε προσεκτικοί και είναι απίθανο να έχετε προβλήματα, αλλά η απροσεξία μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες.

5. Κάουνας, Λιθουανία

Το Κάουνας είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές πόλεις της Λιθουανίας. Τα μουσεία και τα θέατρα εδώ θα ενδιαφέρουν τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τις τέχνες. Τα ποσοστά εγκληματικότητας εδώ είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο, με ποσοστό 37,84, αλλά το ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι σχετικά υψηλό, 5,4 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού.

Στο υψηλό ποσοστό δολοφονιών συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό οι οικογενειακές διαμάχες που ξεκινούν λόγω του αλκοόλ. Αν και τέτοιες διαφωνίες τείνουν να μην επηρεάζουν άλλους ανθρώπους, είναι συνετό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν θέλετε να απολαύσετε τη νυχτερινή ζωή της πόλης.

6. Μιλάνο, Ιταλία

Το Μιλάνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα στη γη και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία και άλλους ιστορικούς χώρους του κόσμου. Όπως η πρωτεύουσα της Ιταλίας, η Ρώμη, το Μιλάνο είναι επίσης μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στον κόσμο της μόδας, με πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες να έχουν γεννηθεί εδώ.

Αν και οι κύριες τουριστικές περιοχές είναι ως επί το πλείστον ασφαλείς, οι τουρίστες θα πρέπει να αποφεύγουν τα γύρω προάστια. Είναι ακόμα καλό να είστε σε εγρήγορση στις τουριστικές περιοχές, επειδή πορτοφολάδες και κλέφτες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό εγκληματικότητας 44,12.

7. Σεράγεβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη

Το Σεράγεβο είναι η πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Η πόλη είναι γνωστή ως «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης» λόγω της θρησκευτικής της σημασίας. Η πόλη πολιορκήθηκε τη δεκαετία του 1990 και κρατήθηκε υπό πολιορκία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει έντονα.

Το ταραγμένο πολιτικό παρελθόν του Σεράγεβο είναι πλέον στην ιστορία και η κανονικότητα έχει επιστρέψει στην πόλη. Ωστόσο, υπάρχουν πορτοφολάδες. Ενώ οι περισσότεροι τουρίστες είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην πόλη, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι στο 45,03 και αυξάνεται.

8. Γλασκώβη, Σκωτία

Η μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, η Γλασκώβη, είναι μια αρχαία πόλη που είναι γεμάτη δραστηριότητες για τους επισκέπτες. Οι παλιοί καθεδρικοί ναοί και οι συνοικίες της πόλης συναντούν γκαλερί τέχνης και άλλα σύγχρονα αξιοθέατα.

Η Γλασκώβη φιλοξενεί διάφορες συμμορίες. Το 2010, η πόλη είχε ποσοστό δολοφονιών 5,1 ανά 100.000 άτομα, με ποσοστό εγκληματικότητας 45,38. Παραδόξως, τα ποσοστά δολοφονιών στη Γλασκώβη το 2020 αποτελούσαν το 20% όλων των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε ολόκληρη τη Σκωτία.

9. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Τοποθετημένη ακριβώς στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η Κωνσταντινούπολη είναι από καιρό δημοφιλής προορισμός για τους τουρίστες παγκοσμίως. Παρότι που η πόλη έχει πολλά για να κρατήσει τους επισκέπτες ενθουσιασμένους, δεν πρέπει να αφεθούν.

Οι περισσότεροι τουρίστες εδώ δεν θα αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα, αν και θα πρέπει να προσέχουν τους πορτοφολάδες. Ωστόσο, η πόλη μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη για τους ανθρώπους που απομακρύνονται από τα τουριστικά κέντρα. Η πόλη είχε ποσοστό ανθρωποκτονιών 2,6 ανά 100.000 ανθρώπους το 2017 και τρέχον ποσοστό εγκληματικότητας 47,55.

10. Κίεβο, Ουκρανία

Το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και η πιο πυκνοκατοικημένη. Η πόλη είναι επίσης ένα σημαντικό βιομηχανικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό κέντρο και προσφέρει πολλά στους επισκέπτες να δουν και να κάνουν.

Το Κίεβο έχει αρκετά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας 45,70 και το ποσοστό δολοφονιών το 2010 ήταν 3,2 ανά 100.000. Οι περισσότερες περιοχές είναι αρκετά ασφαλείς, αλλά θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα στα προαστιακά τρένα όπου είναι γνωστό ότι συμβαίνουν βίαια εγκλήματα.

11. Δουβλίνο, Ιρλανδία

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, βοηθούμενος από την πλούσια ιστορία και την ψυχαγωγία του.

Μικρά εγκλήματα όπως πορτοφολάδες είναι σχετικά κοινά σε τουριστικές περιοχές όπως η Grafton Street, γεγονός που καθιστά συνετό να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά τη νύχτα. Τα βίαια εγκλήματα δεν είναι συνηθισμένα, αλλά, όπως σε κάθε άλλη πόλη, είναι καλύτερο να αποφύγετε να απομακρυνθείτε από το κέντρο και στις γύρω γειτονιές. Η πόλη έχει ποσοστό εγκληματικότητας 51,54.

12. Βρυξέλλες, Βέλγιο

Οι Βρυξέλλες, έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορούν να θεωρηθούν ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η πόλη έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος για να κρατήσει τους τουρίστες απασχολημένους, ενώ οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη σοκολάτα, την μπύρα και τις βάφλες.

Τα μικροεγκλήματα όπως η κλοπή και οι πορτοφολάδες είναι σχετικά υψηλά, αλλά τα βίαια εγκλήματα συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί. Ωστόσο, ένας παράγοντας που κάνει τις Βρυξέλλες μια δυνητικά επικίνδυνη τοποθεσία είναι ότι η πόλη συχνά γίνεται στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων και πολλές τρομοκρατικές ομάδες έχουν βρεθεί στην πόλη. Οι Βρυξέλλες έχουν ποσοστό εγκληματικότητας 51,6.

13. Λονδίνο, Αγγλία

Για τη βασίλισσα της Αγγλίας και ένα από τα πιο πολύτιμα πολιτιστικά κέντρα του πλανήτη, το Λονδίνο δεν είναι μια πόλη που οι περισσότεροι δεν θα θεωρούσαν επικίνδυνη. Ωστόσο, η πόλη έχει προβλήματα με το βίαιο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών.

Η μεγάλη οθόνη έχει απαθανατίσει μερικούς γκάνγκστερ του Λονδίνου και υπάρχει ακόμα κάποια δραστηριότητα συμμοριών στην πόλη, αλλά δεν είναι πιθανό να επηρεάσει τον μέσο άνθρωπο. Ωστόσο, το σοβαρό έγκλημα με μαχαίρι είναι ένα άλλο πρόβλημα στην πόλη, ενώ περίπου το 30% των κατοίκων του Λονδίνου έχουν υποστεί ληστείες ή επιθέσεις τουλάχιστον μία φορά. Το Λονδίνο έχει ποσοστό εγκληματικότητας 53,36.

14. Οδησσός, Ουκρανία

Η Οδησσός είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ουκρανίας και κύριος κόμβος μεταφορών και τουρισμού. Η πόλη είναι γεμάτη ιστορία, τέχνη και πολιτισμό, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες.

Τα τουριστικά κέντρα της πόλης είναι συνήθως αρκετά ασφαλή, αν και με τους συνήθεις κινδύνους των πορτοφολάδων και άλλων μικροεγκληματιών. Ωστόσο, θα ήταν καλύτερο να μένετε μακριά από τις υπαίθριες αγορές της πόλης, όπου οι πορτοφολάδες, ακόμη και οι ληστείες είναι πιο συνηθισμένες. Ως αποτέλεσμα, η Οδησσός έχει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας 53,75.

15. Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις του κόσμου και παγκόσμιο κέντρο τέχνης και πολιτισμού. Εκατομμύρια ταξιδεύουν εδώ κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο για να δουν μερικά από τα πιο διάσημα ορόσημα του πλανήτη.

Ωστόσο, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς δραστηριοποιούνται πορτοφολάδες και μικροεγκληματίες. Η πόλη και η πόλη έχει σχετικά υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας 55,13 και έχει αποτελέσει στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων στο παρελθόν.

16. Αθήνα, Ελλάδα

Η Αθήνα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου και τουρίστες έρχονται από όλο τον κόσμο για να γνωρίσουν την πλούσια ιστορία και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις παραλίες της. Ωστόσο, η Ελλάδα πέρασε μια περίοδο φτωχοποίησης και τα πράγματα χειροτέρεψαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2007-08.

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών για την Ελλάδα ήταν ένα αρκετά χαμηλό 0,7 ανά 100.000 άτομα το 2019. Ωστόσο, η πόλη έχει ποσοστό εγκληματικότητας 55,43, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση ναρκωτικών και τα βίαια εγκλήματα.

17. Μάλμε, Σουηδία

Το Μάλμε είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η πόλη φιλοξενεί επίσης μουσεία, θέατρα, συναρπαστική αρχιτεκτονική και άλλα σημεία ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες.

Αν και το Μάλμε είναι αρκετά ασφαλές, υπό την προϋπόθεση ότι οι τουρίστες λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη προσοχής. Η πόλη έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας 56,14 και είχε ποσοστό δολοφονιών 2,9 ανά 100.000 άτομα, που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο.

18. Νάπολη, Ιταλία

Η Νάπολη είναι ίσως περισσότερο γνωστή για την εγγύτητά της στο όρος Βεζούβιος – το ηφαίστειο που εξερράγη και εξαφάνισε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας. Η πόλη είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός για εκατοντάδες χρόνια, αλλά είναι εστία εγκληματικότητας.

Η Νάπολη είναι το σπίτι της οργάνωσης Camorra, μιας ομάδας μαφιόζικου τύπου που εμπλέκεται σε ένα ευρύ φάσμα εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η πόλη έχει ποσοστό εγκληματικότητας 58,26, ενώ τα ποσοστά δολοφονιών είναι επίσης σχετικά υψηλά για τη χώρα.

19. Κατάνια, Ιταλία

Η Κατάνια είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας και βρίσκεται στο νησί της Σικελίας. Η Σικελία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός και η Κατάνια έχει κάνει κινήσεις για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες τα τελευταία χρόνια.

Η πλούσια ιστορία και η τοποθεσία της πόλης ελκύουν τους τουρίστες, αλλά η φήμη της πόλης για το έγκλημα όχι. Ενώ η πόλη είναι πιθανώς ασφαλής για προσεκτικούς τουρίστες, οργανώσεις της μαφίας δραστηριοποιούνται στην πόλη, συμβάλλοντας στο να έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας 60,68.

20. Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Μπέρμιγχαμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό κέντρο. Η πόλη έχει επίσης πολλά για να διασκεδάσει τους επισκέπτες με μουσεία, γκαλερί, ψυχαγωγία και μια σειρά από άλλα αξιοθέατα.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 42% των κατοίκων του Μπέρμιγχαμ αισθάνονται σε κίνδυνο στην πόλη, εν μέρει λόγω των προβλημάτων εγκληματικότητας της πόλης με μαχαίρια και του υψηλού δείκτη εγκληματικότητας 61,26. Οι περισσότεροι επισκέπτες θα είναι ασφαλείς με την προϋπόθεση ότι αποφεύγουν ορισμένες περιοχές, αλλά είναι σίγουρα συνετό να είστε προσεκτικοί.

21. Κιζίλ, Ρωσία

Το Κιζίλ είναι μια βιομηχανική πόλη στη Νότια Ρωσία που δεν είναι καλά γνωστή από τον τουρισμό γενικά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά σημεία για τους ανθρώπους που κάνουν το δρόμο τους προς την πόλη.

Το Κιζίλ έχει τη φήμη ότι δεν είναι ασφαλές για τους τουρίστες, το οποίο τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το αλκοόλ. Η πόλη είναι επίσης γνωστή ως εγκληματικό hotspot και το ποσοστό δολοφονιών έχει φτάσει τους 35 ανά 100.000. Υπήρξε προφανώς μια μείωση σε αυτά τα ποσοστά πρόσφατα, αλλά είναι ακόμα καλύτερο να πάτε σε άλλον προορισμό.

22. Μασσαλία, Γαλλία

Η Μασσαλία είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά λιμάνια της Ευρώπης και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Γαλλία. Η Μασσαλία είναι επίσης η παλαιότερη πόλη της Γαλλίας, επομένως μπορείτε να περιμένετε να βρείτε άφθονη ιστορία εδώ και οι τουρίστες θα βρουν αρκετά για να τους κρατήσουν απασχολημένους.

Ωστόσο, η Μασσαλία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας, εν μέρει λόγω των μεταναστών που αντιμετωπίζουν συνθήκες φτώχειας. Ένα ακμάζον εμπόριο ναρκωτικών υπάρχει στην πόλη, με διάφορες εγκληματικές οργανώσεις να συμβάλλουν σε ποσοστό εγκληματικότητας 61,50. Τα περισσότερα εγκλήματα εδώ περιλαμβάνουν κλοπή, κλοπή πιστωτικών καρτών και πορτοφολάδες, αν και τα βίαια εγκλήματα αποτελούν επίσης πρόβλημα με τις δολοφονίες επί πληρωμή.

23. Ντόνετσκ, Ουκρανία

Το Ντόνετσκ είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και ένα από τα κύρια βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Η πόλη έχει μερικά ενδιαφέροντα μουσεία για να επισκεφτείτε, καθώς και αρχιτεκτονική που θα δελεάσει πολύ κόσμο. Ωστόσο, η πόλη είναι αυτή που πρέπει να αποφευχθεί.

Το Ντόνετσκ είναι ένα σημείο πολιτικού χάους, κοινωνικής αναταραχής και βίαιων διαδηλώσεων. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ έχει τη de facto διοίκηση της πόλης και τη διεκδικεί ως πρωτεύουσα της δημοκρατίας της, και οι αγώνες για τον έλεγχο της πόλης συνεχίζονται ακόμη. Η πόλη φιλοξενεί επίσης εγκληματικές οργανώσεις και το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ υψηλό στο 69,1.

24. Γκρόζνι, Ρωσία

Το Γκρόζνι είναι η πρωτεύουσα της Τσετσενίας, συνιστώσας δημοκρατίας της Ρωσίας. Η πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο δύο σχετικά πρόσφατων πολέμων και πρόσφατα οικοδομήθηκε ξανά μετά από εκτεταμένες ζημιές από εκρήξεις και επιθέσεις πυραύλων.

Αν και οι πόλεμοι έχουν πλέον υποχωρήσει, η πόλη εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής και πολλές κυβερνήσεις συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στην περιοχή. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι κατά μέσο όρο 37,91, αλλά αυτό μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις τακτικές περιπολίες στους δρόμους. Ωστόσο, σοβαρά εγκλήματα όπως η απαγωγή και η τρομοκρατία αποτελούν σοβαρούς κινδύνους.

25. Σκόδρα, Αλβανία

Η Σκόδρα, η παραδοσιακή πρωτεύουσα της Αλβανίας, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Αλβανίας και είναι η 4η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας. Γεμάτη ιστορία και περιτριγυρισμένη από όμορφη ύπαιθρο, η πόλη έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες και τους ντόπιους Αλβανούς.

Η εγκληματικότητα είναι διαδεδομένη, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγκλημάτων όπως η εμπορία ανθρώπων, ο εκβιασμός και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Η πόλη έχει ένα ποσοστό δολοφονιών περίπου 36 ανά 100.000 ανθρώπους. Οι αναφορές αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις που δρουν στην πόλη, συμβάλλοντας στο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας των 76,56.

26. Άμστερνταμ, Ολλανδία

Βρίσκεται στο Άμστερνταμ, η Red Light District είναι διαβόητη για την υψηλή συχνότητα παράνομων δραστηριοτήτων της. Όντας μια από τις πιο διάσημες περιοχές της Ευρώπης, προσελκύει τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους. Ωστόσο, αυτή η περιοχή έχει αποκτήσει φήμη για εγκληματική συμπεριφορά λόγω της σχέσης της με την πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών.

26. Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις όσον αφορά τις μικροκλοπές. Γνωστός ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, οι πολυσύχναστοι δρόμοι και τα πολυσύχναστα αξιοθέατα της πόλης δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι πορτοφολάδες.

Ο Πύργος του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου και τα Ηλύσια Πεδία είναι ιδιαίτερα διαβόητα hotspot για τέτοιες εγκληματικές δραστηριότητες, όπου ανυποψίαστοι επισκέπτες πέφτουν συχνά θύματα ειδικευμένων κλεφτών. Τα περιστατικά πορτοφολιών περιλαμβάνουν τεχνικές που κυμαίνονται από απλούς περισπασμούς έως εξελιγμένους ελιγμούς, αφήνοντας τα θύματα απογοητευμένα και οικονομικά συμβιβασμούς.

Έχουν γίνει προσπάθειες από τις τοπικές αρχές για την καταπολέμηση αυτής της απειλής μέσω εκστρατειών αυξημένης επιτήρησης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά η επαγρύπνηση παραμένει ζωτικής σημασίας για τους τουρίστες που εξερευνούν τους μαγευτικούς δρόμους του Παρισιού.

27. Βρυξέλλες, Βέλγιο

Οι Βρυξέλλες, όπως και πολλές άλλες αστικές περιοχές, αντιμετωπίζουν το ζήτημα των πορτοφολάδων, το οποίο προκαλεί σημαντική ανησυχία τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες. Η πόλη έχει κερδίσει τη φήμη ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία για αυτό το είδος εγκλήματος στην Ευρώπη.

Περιστατικά πορτοφολιών συμβαίνουν συχνά σε μέρη με πολύ κόσμο, όπως κόμβους δημόσιας συγκοινωνίας, τουριστικά αξιοθέατα και πολυσύχναστες εμπορικές περιοχές. Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να αποσπάσουν την προσοχή των θυμάτων τους και να αρπάξουν πορτοφόλια, πορτοφόλια ή ηλεκτρονικές συσκευές χωρίς ανίχνευση.

Παρά τις προσπάθειες των τοπικών αρχών να καταπολεμήσουν αυτό το πρόβλημα μέσω της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας και εκστρατειών ευαισθητοποίησης, οι πορτοφολάδες παραμένουν ένα επίμονο ζήτημα στις Βρυξέλλες. Συνιστάται στους τουρίστες να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως να κρατούν τα τιμαλφή ασφαλή και να επαγρυπνούν σε περιοχές με πολύ κόσμο.

Όπως συμβαίνει με κάθε αστικό περιβάλλον επιρρεπές σε πορτοφολάδες, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά την εξερεύνηση των Βρυξελλών.

28. Πόρτο, Πορτογαλία

Το Πόρτο της Πορτογαλίας είναι γνωστό για τα ποσοστά εγκληματικότητας, κάτι που μπορεί να προβληματίσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το Πόρτο έχει σημειώσει αύξηση στα συνολικά ποσοστά εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι εγκλημάτων που αναφέρονται περιλαμβάνουν κλοπές, διαρρήξεις και αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Οι πορτοφολάδες είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα σε ορισμένες περιοχές του Πόρτο, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστα τουριστικά σημεία όπως η Ribeira και ο σιδηροδρομικός σταθμός São Bento. Συνιστάται στους επισκέπτες να λαμβάνουν προφυλάξεις, όπως να κρατούν τα τιμαλφή ασφαλή και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη γειτονιά μέσα στην πόλη. Οι τοπικές αρχές εφαρμόζουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας και συστημάτων επιτήρησης CCTV σε στρατηγικές τοποθεσίες για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

29. Βουκουρέστι, Ρουμανία

Το Βουκουρέστι της Ρουμανίας έχει αναφερθεί ότι έχει μια σειρά από απάτες που στοχεύουν τουρίστες και ανυποψίαστα άτομα. Αυτές οι απάτες συχνά περιλαμβάνουν πορτοφολάδες, πλαστά ταξί και διάφορες απάτες στο δρόμο.

Οι πορτοφολάδες είναι ένα κοινό πρόβλημα σε πολυσύχναστες περιοχές όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα τουριστικά αξιοθέατα. Συνιστάται στους τουρίστες να κρατούν τα υπάρχοντά τους ασφαλή και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους.

Τα ψεύτικα ταξί είναι μια άλλη ανησυχία στο Βουκουρέστι, με τους οδηγούς να χρεώνουν υπερβολικά τους επιβάτες ή να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές για να αυξήσουν τον ναύλο. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες εταιρείες ταξί ή εφαρμογές μεταφοράς για να αποφύγετε να πέσετε θύματα αυτής της απάτης.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφορες απάτες στο δρόμο όπου άτομα μπορεί να προσεγγίσουν τουρίστες προσφέροντας βοήθεια ή πουλώντας πλαστά προϊόντα σε διογκωμένες τιμές. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να είναι επιφυλακτικοί με αγνώστους που τους πλησιάζουν με αυτόκλητη βοήθεια ή προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές.

30. Ρίγα, Λετονία

Οι επισκέπτες στη Ρίγα, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό στην περιοχή της Βαλτικής, θα πρέπει να γνωρίζουν την επικράτηση της εγκληματικότητας γύρω από τα τουριστικά σημεία της και να λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Ενώ η Ρίγα προσφέρει πολλά αξιοθέατα και πολιτιστικούς χώρους που προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η πόλη αντιμετωπίζει επίσης ορισμένες προκλήσεις ασφαλείας. Εγκληματικές δραστηριότητες όπως πορτοφολάδες, αρπαγές τσαντών και απάτες δεν είναι ασυνήθιστες σε πολυσύχναστες περιοχές όπου συχνάζουν επισκέπτες.

Τουριστικά σημεία όπως η Παλιά Πόλη και οι κεντρικές αγορές τείνουν να προσελκύουν εγκληματίες λόγω του υψηλού ποσοστού τους. Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να διατηρούν τα υπάρχοντά τους ασφαλή, να αποφεύγουν να επιδεικνύουν ανοιχτά πολύτιμα αντικείμενα και να είναι προσεκτικοί όταν τους πλησιάζουν αγνώστους.

Επιπλέον, η αναζήτηση συμβουλών από τοπικές αρχές ή ξενοδοχεία σχετικά με ασφαλείς περιοχές μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την προσωπική ασφάλεια απολαμβάνοντας τη ζωντανή ατμόσφαιρα της Ρίγας.

31. Σόφια, Βουλγαρία

Το οργανωμένο έγκλημα στη Σόφια θέτει σημαντικές προκλήσεις για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πόλης, δικαιολογώντας την προσοχή των αρχών και την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Η Σόφια, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, αντιμετωπίζει ένα υψηλό επίπεδο οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων εδώ και αρκετά χρόνια. Η παρουσία ισχυρών εγκληματικών ομάδων που εμπλέκονται σε διάφορες παράνομες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων και ο εκβιασμός έχει συμβάλει σε μια ατμόσφαιρα φόβου και ανασφάλειας στην πόλη.

Αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις είναι γνωστές για τις εξελιγμένες επιχειρήσεις τους και τα εκτεταμένα δίκτυα που εκτείνονται πέρα από τα εθνικά σύνορα. Ο αντίκτυπος του οργανωμένου εγκλήματος στην κοινωνία της Σόφιας είναι εκτεταμένος, επηρεάζοντας όχι μόνο τη δημόσια ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στη Σόφια απαιτούν συντονισμένη δράση από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τους δικαστικούς θεσμούς και τις διεθνείς συνεργασίες για την εξάρθρωση αυτών των εγκληματικών δικτύων και την αποκατάσταση της ασφάλειας στην πόλη.

32. Ποντγκόριτσα, Μαυροβούνιο

Με ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών, η Ποντγκόριτσα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το ζήτημα και να βρει αποτελεσματικές λύσεις.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Ποντγκόριτσα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών στην Ευρώπη. Οι λόγοι πίσω από αυτό το υψηλό ποσοστό είναι πολύπλευροι και περίπλοκοι. Οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών και η πολιτική αστάθεια έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες που συμβάλλουν.

Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα, καθιστώντας δύσκολη την αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος και την προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας και να ενισχύσει τους θεσμούς επιβολής του νόμου, πρέπει να γίνουν περισσότερα όσον αφορά την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της βίας και την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών που προάγουν την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.

Μόνο μέσω τέτοιων ολιστικών προσεγγίσεων μπορεί η Ποντγκόριτσα να ελπίζει να μειώσει το ανησυχητικό ποσοστό ανθρωποκτονιών της.

33. Κρίστιανσαντ, Νορβηγία

Το Κρίστιανσαντ, μια πόλη στη Νορβηγία, έχει δει μια ανησυχητική αύξηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας σημαντική ανησυχία τόσο μεταξύ των αξιωματούχων όσο και των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Κρίστιανσαντ είναι σε άνοδο, με διάφορα είδη αδικημάτων να αναφέρονται.

Μια αξιοσημείωτη αύξηση παρατηρείται στα εγκλήματα ιδιοκτησίας όπως η κλοπή και η διάρρηξη. Αυτά τα περιστατικά δεν έχουν επηρεάσει μόνο άτομα αλλά έχουν επηρεάσει και επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους εντός της πόλης.

Οι αρχές αντέδρασαν εφαρμόζοντας μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της αύξησης της εγκληματικότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αστυνομικών περιπολιών και της ενίσχυσης των συστημάτων επιτήρησης. Επιπρόσθετα, έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμπλοκής της κοινότητας και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εκπαίδευση των κατοίκων σχετικά με τις στρατηγικές πρόληψης του εγκλήματος.

Παρά αυτές τις προσπάθειες, η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτής της τάσης παραμένει ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας του πληθυσμού του Κρίστιανσαντ.

Οι πόλεις σε γράφημα:

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024