Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lild: Tεστ με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Lild: Tεστ με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Η Lidl μελετά τη μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων της από πέντε σε τέσσερις ημέρες.

H Lidl μελετά τη μείωση των ωρών εργασίας των εργαζομένων της σε εβδομάδα με τέσσερις εργάσιμες ημέρες. Αυτή τη στιγμή το γερμανικό δίκτυο σούπερ μάρκετ δοκιμάζει αυτή την πρωτοβουλία στη Γαλλία, αν και δεν αποκλείουν αυτές οι δοκιμές να γίνουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Η γερμανική αλυσίδα με τις εκπτωτικές τιμές υπέγραψε αυτή τη συμφωνία πέρυσι με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων και θα είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2025 (οι χρήσεις της είναι από 1 Μαρτίου έως 28 Φεβρουαρίου, με την οποία, στην πράξη, μιλάμε περίπου ως τον Φεβρουάριο του 2026).

Η συμφωνία αυτή εισάγει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των αποδοχών αλλά και στον κοινωνικό τομέα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η εργάσιμη εβδομάδα -το πολύ- πέντε ημερών.

Κάπως έτσι προκύπτει μια διαδικασία πολύ ασυνήθιστη στον τομέα αυτό.

Μάλιστα, η ισπανική Consum ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες την εφαρμογή της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας στο 100% του δικτύου σούπερ μάρκετ της. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που άρχισε να εφαρμόζεται το 2021 ως επακόλουθο του covid και των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες και αντοχές.

Δοκιμές στη Γαλλία

Προς το παρόν, η Lidl έχει αρχίσει να δοκιμάζει μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα μεταξύ των Γάλλων εργαζομένων της. Επιπλέον, πραγματοποιούν άλλες πρωτοβουλίες για να επαληθεύσουν εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην προσέλκυση ταλέντων που θα μειώσουν τον κύκλο εργασιών. Η γερμανική εταιρεία ξεκίνησε αυτή τη μελέτη τον Σεπτέμβριο και συνόδευσε αυτό το μέτρο με άλλες τροποποιήσεις για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να μειώσει τα ποσοστά εναλλαγής προσωπικού.

Η Lidl αναμένεται να μεταφέρει τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος εντός του επόμενου έτους. Πηγές της τονίζουν στα ισπανικά και γαλλικά ΜΜΕ ότι, σε κάθε περίπτωση, ως εταιρεία στέκεται πάντα «με προσοχή σε όλες εκείνες τις επιλογές που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους της.

Στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας, οι εργαζόμενοι της γερμανικής φίρμας -που βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης στην Ισπανία- μπορούν οικειοθελώς να αποφασίσουν να εργαστούν σε αργίες που αμείβονται έκτακτα. Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την παράταση από 12 σε 14 ετών του.

«Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και, γενικότερα, η οργάνωση του χρόνου εργασίας, καθορίζουν σήμερα ζητήματα για την προσέλκυση νέων εργαζομένων και τη διατήρηση όσων έχουν ήδη προσληφθεί», εξήγησε πρόσφατα η Laëtitia de Montgolfier, διευθύντρια και στέλεχος Ανθρώπινου Δυναμικού στη Lidl Γαλλίας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024