Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπάνιο ντοκουμέντο: Ο Βασίλης Βασιλικός αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα

Σπάνιο ντοκουμέντο: Ο Βασίλης Βασιλικός αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ για όσους γνώρισαν και όσους δεν γνωρίζουν μέσα από την ζωή και το έργο του τον Βασίλη Βασιλικό.

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ και την εκπομπή ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ για όσους γνώρισαν και όσους δεν γνωρίζουν – μέσα από την ζωή και το έργο του – τον Βασίλη Βασιλικό.

Στην εκπομπή ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες, ο Βασίλης Βασιλικός, εκμυστηρεύεται την ζωή του, την εμπειρία του στον στρατό προ Χούντας όπου συνάντησε τους μετέπειτα συνταγματάρχες που τους μάθαιναν αγγλικά και την παράνοια των στρατιωτικών της εποχής.

Μιλάει και για το δίπλωμα τηλεόρασης που πήρε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τηλεοράσεις!

Μιλά για την συγγραφική του ζωή εκείνης της περιόδου, την εποχή που βρέθηκε στο Γέηλ, όπου ίσως συνάντησε τον ναζί που του έκαψε τα βιβλία, εκτός από αυτά των κλασσικών συγγραφέων. Με αναφορές στην δολοφονία Λαμπράκη και την Χούντα που τον βρήκε (αυτό)εξόριστο για τους πολύ προφανείς λόγους.

Τα βιώματα του Βασίλη Βασιλικού

Ένας άνθρωπος που έζησε όλα τα δύσκολα χρόνια και τις πιο σημαντικές εποχές της Ελλάδας, μιλάει για τις αναμνήσεις του και κυρίως πως έζησε ο ίδιος εκείνες τις εποχές.

Αντισημίτης και αντιφασίστας, μιλά για το εβραιόπουλο τον Ίνο, τον καλύτερό του φίλο που τον πήραν οι ναζί. Μιλάει για την Θεσσαλονίκη, τους έρωτές του, τα ορόσημα και τα τοπονύμια που χρησιμοποίησε στα διηγήματά του.

Διηγείται την συγγραφική του ζωή από το 1956 μέχρι το 1961, όπου δούλευε πολύ χωρίς ακόμα να έχει τυπώσει τα βιβλία του. Μιλά για την εποχή που εργάζονταν, δούλευε όπως αναφέρει, ώστε να τυπώσει τα βιβλία του. Χωρίς να παραλείπει την ιστορία με το βραβείο που του πήραν πίσω.

Ο Βασίλης Βασιλικός με τον Κώστα Γαβρά, ο συγγραφέας και ο σκηνοθέτης του Ζ, δύο άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στον αγώνα για Δημοκρατία.

Όπου τα χρήματα του βραβείου, πήγαν στα χρέη που είχε δημιουργήσει ώστε να μπορεί να γράφει. Χωρίς να παραλείψει να κάνει λόγο για την «πόλη των πολιτικών δολοφονιών» και την δολοφονία Λαμπράκη.

Δεν θα συναντήσετε άλλα spoilers, η αφήγησή του είναι τόσο υπέροχα υπνωτιστική που ο Βασίλης Βασιλικός, λείπει ήδη και λείπει έντονα.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024