Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα «δάνεια» του Κασσελάκη από τον Τσίπρα και η «αυτονόμηση» των 11

Τα «δάνεια» του Κασσελάκη από τον Τσίπρα και η «αυτονόμηση» των 11

Η παρουσία του Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ σκόρπισε ενθουσιασμό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Τα τρία σημεία της ομιλίας Κασσελάκη που επικαλέστηκε τον πρώην πρωθυπουργό και η αναφορά της Αχτσιόγλου

Τρεις αναφορές στην πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού αναφέρθηκε και στη συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου -η πρώτη μάλιστα που παραχώρησε από τη στιγμή που ηττήθηκε στην εσωκομματική διαδικασία.

Ο πρώην πρωθυπουργός όταν εισήλθε στην αίθουσα που διεξήχθη η κοινοβουλευτική ομάδα έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, με τους βουλευτές, μάλιστα, να σηκώνονται όρθιοι.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε πολιτική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σκόρπισε ενθουσιασμό στους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ, αρκετοί εξ’ αυτών, έσπευσαν να συνομιλήσουν μαζί του.

«Θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή»

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Νίκο Παππά και τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη

Τα τρία σημεία του Κασσελάκη: Ο Συνασπισμός, τα ελληνοτουρκικά και η στέγη

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, επιδιώκοντας να παρουσιάσει την πολιτική συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τομείς που ο ίδιος ρίχνει το βάρος του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για την περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την προεδρία του Συνασπισμού, όταν, τα ποσοστά του κόμματος, δεν ήταν υψηλά.

Εκτιμάται ότι η εν λόγω αναφορά αποτελεί μια «ένεση» ηθικού στα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, μετά τη διάσπαση -όσο αναπόφευκτη και να φαινόταν- έχει αφήσει τραύματα και πολιτική φθορά στα στελέχη που συγκρούστηκαν ή/και αποχωρίστηκαν συντρόφους μετά από πάρα πολλά έτη.

«Μίλησα για τους 149 βουλευτές που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε, έτσι θα πρέπει να θυμηθούμε και τις εποχές εκείνες που ο Συνασπισμός ακροβατούσε μεταξύ εισόδου και εξόδου από τη Βουλή, μέχρι να έρθει ο Αλέξης Τσίπρας και γύρω του να αρχίσει να χτίζεται το δημοκρατικό προοδευτικό αίτημα μίας ολόκληρης εποχής, που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Είχε προηγηθεί η αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στην περίοδο που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός, με αφορμή τις τωρινές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. «Στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τα εθνικά θέματα και ειδικότερα τα ελληνοτουρκικά αναμένεται να αποτελέσουν έναν από τους πόλους που θα επικεντρωθεί πολιτικά ο Στέφανος Κασσελάκης, εξού και ο όρος της «πατριωτικής Αριστεράς» που επικαλείται από την πρώτη στιγμή. Χαρακτηριστικά ανέφερε κατά την ομιλία του ότι «η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Η τρίτη επισήμανση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια παράθεση από την προηγούμενη αντιπολιτευτική περίοδο και αφορούσε το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων. Δύο θέματα δηλαδή, η στέγη και τα χρέη, που είναι ψηλά στην ατζέντα του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων», επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης, παραθέτοντας σημεία από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το 2021.

«Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ως προς αυτό το πρόβλημα. Είχε πει χαρακτηριστικά: «Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα». Αυτό κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης

Η Έφη Αχτσιόγλου και ο νέος δρόμος των «11»

Από την πλευρά των αποχωρησάντων, η Έφη Αχτσιόγλου που υπουργοποιήθηκε όταν ήταν μόλις 31 ετών από τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα δύσκολο -ομολογουμένως- χαρτοφυλάκιο, μίλησε για πρώτη φορά μετά την ήττα που δέχθηκε στις εσωκομματικές εκλογές, αναφερόμενη και στον Αλέξη Τσίπρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -αυτή και τα υπόλοιπα στελέχη- για λόγους συνείδησης.

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε «επέλεξε και κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών να παραμείνει ουδέτερος», διευκρινίζοντας ότι είναι μια απολύτως σεβαστή επιλογή.

«Έχουμε συμπορευτεί σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πετύχαμε πολλά και εγώ πάντα θα τιμώ την κοινή μας πορεία. Από εκεί και πέρα, εμείς, όπως και χιλιάδες στελέχη και μέλη που αποχωρούν αυτό το διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάναμε μια επιλογή συνείδησης που εδράζεται σε σοβαρούς πολιτικούς λόγους, αλλά και λόγους πολιτικού ύφους και ήθους που χαρακτηρίζουν τη νέα ηγεσία. Για εμάς τίποτε από αυτά δεν είναι πια υπερασπίσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά για τον πρώην πρωθυπουργό στον ΑΝΤ1.

Τα στελέχη που αποχώρησαν, από τη λεγόμενη ομάδα των 40άρηδων, αποτελούν τα «πολιτικά παιδιά» της διακυβέρνησης της περιόδου Τσίπρα και αποτελούσαν σημαντικά βιολιά στην πολιτική ορχήστρα του πρώην πρωθυπουργού.

Η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτέλεσε, δεδομένα, δύσκολη και σε συναισθηματικό επίπεδο. Σίγουρα, πλέον, θα έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν σε περίπτωση που οι επιλογές τους έρθουν σε σύγκρουση με τους παλιούς συντρόφους τους ή/και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024