Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers

«Η κυβέρνηση αγνοεί προβλέψεις για την προστασία της α’ κατοικίας και την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής», δήλωσε ο Σωκράτης Φάμελλος για το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Νομοσχέδιο που «εξυπηρετεί τους servicers και όχι τα συμφέροντα των δανειοληπτών» χαρακτήρισε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τα «κόκκινα» δάνεια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ίδιος κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να συναινέσει σε διακοπή της διαδικασίας, διότι εκτός του ότι παραβιάστηκε κάθε κανόνας κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, όπως τόνισε, το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καν τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ότι «με τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, κρατάει σε ομηρία την κοινωνία και πιθανά και το πολιτικό σύστημα, αλλά επί της ουσίας συντηρεί μία απ’ τις μεγαλύτερες αναδιανομές περιουσίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πρακτικά. η περιουσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών περνάει σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε real estate συμφέροντα», υπογράμμισε.

«Η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το 41%, εμείς όμως είμαστε εδώ και για αυτούς που μας ψήφισαν και για αυτούς που δεν μας ψήφισαν»

Προσέθεσε ότι, μέχρι το 2022, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει τέσσερις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για ρυθμίσεις δανείων και η κυβέρνηση δεν τις συζήτησε και προσέθεσε πως, τον Απρίλιο του 2023, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που προέβλεπε υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής, Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια

Επιπλέον, προέβλεπε κανόνες στη λειτουργία των funds, με ενεργητικό ρόλο του Δημοσίου. «Εμείς λέμε υποχρεωτική η κατάθεση σε Δημόσια Εποπτική Αρχή του συνόλου των πληροφοριών για όλα τα δεδομένα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνει: συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, συμμετοχή του Δημοσίου και εποπτεία και συντονισμό από την Δημόσια Εποπτική Αρχή.

Ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις είναι για κάθε φυσικό πρόσωπο, με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα, που δεν μπορεί να καλύψει τις οφειλές του και οι προϋποθέσεις στηρίζονται στο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα, δίνονται δύο εναλλακτικές στον εξωδικαστικό μηχανισμό, για γρήγορη αποπληρωμή με μείωση του κεφαλαίου, ή πιο αργή – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με αντικειμενικότητα και ταχύτητα και ταυτόχρονα ξεκάθαρη διάρκεια αποπληρωμής.

Καταληκτικά, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον Κωστή Χατζηδάκη, δήλωσε ότι η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το 41%, «εμείς όμως, ως αξιωματική αντιπολίτευση», σημείωσε, «είμαστε εδώ και για αυτούς που μας ψήφισαν και για αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Για να υπερασπιστούμε κι αυτούς που ψήφισαν εσάς και τώρα τους κοροϊδεύετε, με τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό που θα έρθει».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024