Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Ανατροπές στην Κεντροαριστερά - «Ψυχρολουσία» για Κασσελάκη, πού πάνε όσοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Ανατροπές στην Κεντροαριστερά – «Ψυχρολουσία» για Κασσελάκη, πού πάνε όσοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει τέταρτο κόμμα, πίσω και από το ΚΚΕ, εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής, μια μέρα μετά τη δημοσκόπηση Metron Analysis, για λογαριασμό του MEGA, ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης, ο οποίος επανέλαβε τη «θρασύτατη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόβλεψη που είχε κάνει το 2019 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο 6%.

Η έρευνα για λογαριασμό του MEGA δείχνει ότι η κυβέρνηση μετρά εκλογικές απώλειες, από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, αν και διατηρεί ισχυρές δυνάμεις.

Η ιδιότητα του νέου ηγέτη, δεν φέρνει ακόμη αυξημένη δημοτικότητα στον Στέφανο Κασσελάκη

Επιβεβαιώνει δε την άνοδο ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και την συνεχιζόμενη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30,5% στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ είναι στη δεύτερη θέση, με 12,2%, έχοντας διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι τρίτος, μόλις μια μονάδα πάνω από το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 9,2%.

Πρόθεση ψήφου

Ψυχρολουσία για Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, αρνητική είναι η αξιολόγηση τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, 55% αξιολογούν αρνητικά την κυβέρνηση και 39% θετικά. Σε ό,τι αφορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, το 86% την αξιολογούν αρνητικά και το 8% θετικά.

Παράλληλα η ιδιότητα του νέου ηγέτη, δεν φέρνει ακόμη αυξημένη δημοτικότητα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το κόστος των μεγάλων φυσικών καταστροφών, παραμένει ο πλέον δημοφιλής πολιτικός με 45% θετικές γνώμες έναντι 53% αρνητικών, ενώ ιδιαιτέρως δημοφιλής είναι και ο γενικός γραμματέας της ΚΕ της ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με 40% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και 54% αρνητικές, ενώ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει 35% θετικές και 58% αρνητικές.

Αντιθέτως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μόνο 31% θετικές γνώμες, με τις αρνητικές να φτάνουν το 54%.

Το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό – έστω και με συνυπολογισμό της παραμέτρου ότι είναι ένας άνθρωπος άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι πρόσφατα – εάν δούμε ότι παραδοσιακά οι νεοεκλεγέντες ηγέτες κομμάτων τείνουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλές δημοτικότητες.

Ενδεικτικά ο Αλέξης Τσίπρας είχε 65% το Μάρτιο του 2008, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 58% τον Ιανουάριο του 2016 και ο Νίκος Ανδρουλάκης 55% τον Δεκέμβριο του 2021.

Κερδισμένο το ΚΚΕ

Τα αποτελέσματα δείχνουν περαιτέρω εκλογική υποχώρηση και καταγράφουν την συνθήκη κρίσης στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά η πλειοψηφία (46%) εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Διαπιστώνεται, όμως, ότι 4 στους 10 κεντροαριστερούς πιστεύουν πως θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση οι μισοί ψηφοφόροι (51%) του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών του Ιουνίου παραμένουν συσπειρωμένοι στο κόμμα. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται προς το ΚΚΕ και λιγότερο προς το ΠΑΣΟΚ.

Τα σημαντικότερα προβλήματα:

Ακρίβεια 44%
Οικονομία 23%
Ανεργία 5%
Εξωτερική Πολιτική 3%
Πολιτικό σύστημα 3%
Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης οι θετικές γνώμες είναι στο 20%, οι αρνητικές στο 65%, ενώ το 13% απάντησε ούτε θετικές ούτε αρνητικές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 6%»

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε όπως προαναφέρθηκε ο εκλογικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης.

«Το 2019 είχα προβλέψει θρασύτατα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει στο 6%. Βεβαίως και θα πέσει πίσω από το ΚΚΕ. Είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει τέταρτο κόμμα. Εξάλλου έχει πάψει να είναι όπως τον ξέραμε και δεν πιστεύω ότι θα γίνει καλύτερος», είπε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη δημοσκόπηση για λογαριασμό του MEGA,  ο Ανδρέας Δρυμιώτης, είπε στον Σκάι,  ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κυριαρχία της ΝΔ παρά το πρόβλημα με την ακρίβεια».

«Εξακολουθεί να πιστεύει ο κόσμος ότι παρά όλα τα προβλήματα, με την κυβέρνηση αυτή ξέρω πού κοιμάμαι και πού πάω, δεν θέλω να πειραματιστώ», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ανδρέα Δρυμιώτη, το δεύτερο συμπέρασμα απ’ όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά την εκλογή Κασσελάκη, είναι ότι «με την αλλαγή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα πάει από το κακό στο χειρότερο».

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024